Verkiezingen: VDP wil meedoen in Zaanstad, vraagtekens bij FvD en PvdM

De Vrije Democratische Partij wil in maart meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad aldus voorman Burhan Gökalp.

Bij Forum voor Democratie wordt nog nagedacht over meedoen (al dan niet met ex-LZ-kandidaat-lijsttrekker Tyler ter Meulen). Of Derk van Tongeren meedoet met zijn Partij voor de Minima zoals hij had aangekondigd, is nog onbekend.

Nieuwe partijen moeten uiterlijk op 20 december hun naam registreren bij het stembureau van de gemeente waar ze mee willen doen. Op 31 januari 2022 moeten de kandidatenlijsten worden ingeleverd. De verkiezingen zijn op 16 maart.

Vrije Democratische Partij

Op onze vraag of de VDP meedoet aan de verkiezingen komt snel een antwoord van Burhan Gökalp:

“mijn VDPartij gaat mee doen met de komende Gemeente Raadsverkiezingen in Zaanstad en ook in de rest van Nederland in maart 2022.”

Dat laatste deel van het antwoord is opmerkelijk. In alle 350 gemeenten? Ook in 2018 kondigde Gökalp aan in Zaanstad mee te doen, maar hij zag daar uiteindelijk vanaf. Wel deed de partij met weinig succes mee aan de Kamerverkiezingen in 2017.

Gökalp werd vanwege zijn uitspraken over joden en homo’s na een klacht van het Bureau Discriminatiezaken in december 2016 aangeklaagd. Pas in oktober 2021 leidde dat tot een boete van € 500 (de helft voorwaardelijk).

Lees hier alles wat De Orkaan over Burhan Gökalp schreef.

Forum voor Democratie

Heel eventjes dachten we dat Tyler ter Meulen als lijsttrekker voor het Forum voor Democratie mee zou doe met de gemeenteraadsverkiezingen. Tyler dacht dat zelf waarschijnlijk ook toen de beoogde LZ-lijsttrekker ons vertelde dat hij aansluiting wilde zoeken bij FvD en onder die naam (en niet als Lokaal Zaans) mee ging doen in maart 2022.

Die pret duurde maar een paar uur. Marianne de Boer en Simone van Otterloo waren ‘in shock’ door de stap en ontsloegen Ter Meulen per onmiddellijk. LZ doet niet meer met de verkiezingen.

Ter Meulen reageert niet op vragen van De Orkaan en verwijst naar Brigitte Antolini van de afdeling Marketing & Communicatie van het landelijke bureau van FvD:

“FVD is voornemens om in maart in zo veel mogelijk gemeenten mee te doen aan de verkiezingen. Op dit moment kan ik nog niets vertellen over onze deelname in de gemeente Zaanstad, anders dan dat we volop in het selectieproces zitten!

Binnenkort zullen we meer bekendmaken, we zijn in ieder geval heel blij met het enthousiasme dat leeft in deze gemeenten.”

Ter Meulen wil niks zeggen maar bereidt zich wel op een nieuwe toekomst voor. Hij heeft alvast zijn hele Twitter-account schoongeveegd waardoor de beledigingen aan het adres van OMT-lid Marion Koopmans en de liefdesbetuigingen aan Donald Trump onzichtbaar zijn gemaakt.

Dit schreven we over Tyler.

Partij voor de Minima

In augustus van dit jaar kondigde Derk van Tongeren met de Partij voor de Minima mee te zullen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen, met “maximaal drie kandidaten, want meer zetels lijken me onhaalbaar”. Van Tongeren is ook de enige bestuurder van de Vereniging Stille Armoede en trad op in vele gedaanten de afgelopen jaren, onder meer als voorman van de Muslim Defence League en als bestuurder van de Stichting Polder Dawah Centrum. Ook was hij online actief als Omar Abdullah.

Van Tongeren schepte op dat hij vaste gast op het Stadhuis was en regelmatig over de vloer kwam bij burgemeester Jan Hamming en wethouder Songül Mutluer. POV-raadslid Harrie van der Laan kwam hij dan bij de koffie-automaat tegen. Van der Laan wist daar niks van en ook wij waren verbaasd.

Een WOB-verzoek bij Zaanstad over de contacten tussen B&W en Van Tongeren liep vast omdat de PvdM-voorman vreesde voor zijn privacy wat Zaanstad ertoe bracht de contacten geheim te houden.

Eerder kondigde hij aan aangifte wegen smaad en laster te doen tegen de echtgenote van PVV-raadslid Peter van Haasen. Daar werd niks meer van vernomen, net als van een andere aangifte tegen een Utrechts PVV-lid.

Online is Van Tongeren erg actief, hij Twittert zich een slag in de rondte en is actief op Facebook als Partij voor de Minima, als Vereniging Stille Armoede Zaanstad en als Huurdersvereniging Zaanstad.

Hij neemt alleen zijn telefoon niet op als wij bellen en beantwoordt ook geen WhatsApp-berichten of Twitter-DM’s.

Dit schreven wij over hem.

Van links naar rechts: Ter Meulen, Gökalp en Van Tongeren
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *