Zijn leiderschap als Ismael ibn Adam bij de fundamentalistische Muslim Defence League dateert volgens Derk van Tongeren van zeven jaar geleden. De leider van de Partij voor de Minima die in Zaanstad wil meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen, gaat nu “richting politiek”.

Maar als moslim-activist was hij in 2018 nog actief als Omar Abdullah, toen hij Zaanse Facebook-accounts bestookte met zijn berichten en ook landelijk bekendheid kreeg toen hij ‘aangifte’ zou hebben gedaan tegen een Utrechts PVV-raadslid.

Het FaceBook-account ‘omarabdullahzaandam’ is inmiddels niet meer actief en zijn Twitter-account is opgeheven (ook ‘omarabdullah3680@gmail.com’ werkt niet meer) maar vooral via ‘Je Bent een Zaankanter als…’ was Omar zeer aanwezig. Ook bestookte hij de landelijke en lokale pers met berichten, o.a. over een zogenaamde aangifte tegen een PVV-raadslid in Utrecht. Het betrof echter geen aangifte maar een ‘melding’. Dat kan anoniem in tegenstelling tot een aangifte, en daar had Omar kennelijk geen zin in.

Op ons bericht over Derk/Ismael reageerde Erik Schaap:

Op vragen van De Orkaan zegt Schaap:

“Ik heb wel eens contact met hem gehad, en toen erkende hij dat hij beide namen gebruikte. Maar zijn meervoudige identiteit is me ook bevestigd door anderen die hem kennen.”

Ook raadslid Harrie van der Laan (POV) reageerde: Derk was niet alleen Ismael ibn Adam, maar ook Omar Abdullah: “Maar elke keer als zijn identiteit onthuld dreigt te worden gaat hij er vandoor.”

Van Tongeren zegt tegen De Orkaan “lang geleden korte tijd” actief te zijn geweest als Omar Abdullah, maar “nu richt ik mij op de politiek”.

Stadhuis

Via Twitter meldde Van Tongeren aan Van der Laan dat hij regelmatig achter hem stond “bij het koffieapparaat op de vergader afdeling van de raad (griffie) en dat hij binnenkort wel ff met me op de foto wil.” Van der Laan schreef burgemeester Hamming dat hij dat ‘intimiderend en zelfs bedreigend’ vindt, en hij vroeg zich af of hij zich “druk hoef te maken dat deze mafkees gewoon los loopt in ons gemeentehuis?”

De berichten dateren van november vorig jaar toen in het stadhuis al een half jaar niet openbaar vergaderd werd vanwege corona. Hoe kwam Van Tongeren daar dan?

Van Tongeren laat zich erop voorstaan dat hij regelmatig bij de gemeente Zaanstad over de vloer komt, zo zou hij gesproken hebben met zowel burgemeester Jan Hamming als wethouder Songül Mutluer, contacten die inderdaad ook door anderen zijn bevestigd. Zaanstad gaat voor ons uitzoeken waaruit die contacten precies hebben bestaan, wanneer ze hebben plaatsgevonden en of er ook toezeggingen aan Van Tongeren of één van zijn organisaties zijn gedaan.

Jatten

Willem Croese, fotograaf en FNV-lid, kent Van Tongeren ook:

“Als actief lid van de FNV en Actiegroep Zaanse Bijstand maak ik ook foto’s van acties. Zo hadden wij een paar jaar geleden een WOB onderzoek over de Sociale Dienst van Zaanstad en uitzendbureau Flextensie. Alles heeft met de malle Participatiewet te maken. Een hoop gedoe. En dan jatte hij mijn foto’s en onze teksten, maar hij doet dat ook van anderen. Een vakbondsbestuurder heeft toen contact met hem opgenomen. Derk ging uit zijn plaat. Sindsdien zet ik voor privé- en FNV-foto’s altijd mijn naam in de rechterhoek. En het was afgelopen.”

De Muslim Defence League van Van Tongeren, alias Ismael ibn Adam steunde in 2014 het fundamentalistische IS op hun Facebook-pagina aldus een bericht op de site van Omroep West: “IS en wij zijn soennieten dus wij zijn broeders van elkaar. In plaats van tegen onze broeders te demonstreren dienen wij onze broeders te helpen, ongeacht of ze nu onderdrukken of onderdrukt worden.”

August Hans den Boef noemde in 2014 in de Volkskrant moslim-bekeerling Van Tongeren een “zelfverklaarde antisemiet”, een “extremistische autochtone moslim” en een “openlijk sympathisant van de soennitische IS [die] een fanclubje voor deze koppensnellers opgericht (heeft)”.