Op enkele plekken in Nederland, waaronder ook in onze regio Zaanstreek-Waterland, is bij (water)vogels de vogelgriep geconstateerd. Vogels kunnen hier erg ziek van worden en overlijden.

Help melden!

Als u meerdere dode wilde (water-)vogels bij elkaar vindt, dan kan dit wijzen op vogelgriep. Meld dit dan zo snel mogelijk bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, bij voorkeur via de website. Op deze site staat de kaart waar de ziekte al is vastgesteld en kunt u daar via een link dode dieren melden.

Als u de dieren bij het NVW heeft gemeld wilt u dan daarna contact opnemen met de Buitendienst van de gemeente Oostzaan, via: 075 651 21 00 met vermelding van de plaats en hoeveel dode dieren er zijn gevonden. De medewerkers van de Buitendienst zorgen dan voor het verwijderen van de dieren.

Risico voor mensen

Het risico dat een vogel een mens besmet is klein. Alleen als u intensief en/of langdurig contact heeft gehad met besmette dieren of dierlijke producten, dan loopt u een risico op een infectie met een dierlijk influenzavirus. Toch geven wij het dringend advies: Raak de dode vogels niet aan!

Dit persbericht ontvingen we van Oostzaan en Wormerland. Wij kopieerden en plakten het omdat we de boodschap graag brengen, en het ontbrak ons simpelweg aan tijd om er een eigen verhaal van te maken. De foto boven is van onze huisbioloog David Sluis.