Eind augustus begint het herstel van fietsenstalling De Droogschuur bij station Zaandam. Voor de stalling is een bord geplaatst waarop wordt aangekondigd dat fietsen die in de weg staan vanaf 18 augustus verwijderd worden. 

Ook zijn wrakken voorzien van stickers. De grote schoonmaak lijkt te zijn begonnen. 

Een deel van de stalling is vrijwel meteen na de opening in 2020 afgesloten wegens problemen met de constructie. Sinds oktober 2020 belooft verkeerswethouder Slegers al dat de reparatie ‘zo snel mogelijk’ wordt uitgevoerd, maar bijna drie jaar later was daar nog niets van te zien (tot nu toe dus). Zaanstad en aannemer Hegeman strijden over de schuldvraag.

Maar dat is niet het enige probleem waarmee de stalling kampt. Niemand lijkt zich verantwoordelijk te voelen voor wat er onder het fraai vormgegeven dak gebeurt: de talrijke weesfietsen, fietswrakken, illegaal geplaatste scooters en rondslingerende fietsen die de stalling ontsieren maar ook gevaarlijk en ontoegankelijk maken, blijven ongehinderd maanden (soms zelfs jaren) staan. Fietsendieven hebben vrij spel doordat niemand de beelden van de aanwezige camera’s bekijkt. De politie zou bij aangifte naar de gemeente verwijzen, de gemeente (beheerder van de stalling) zou weer naar de politie verwijzen. 

Bas Sommeijer
Bas Sommeijer
Bas Sommeijer

Hier ons Droogschuur-dossier.

Door Merel Kan/ De Orkaan, foto’s Bas Sommeijer