POV grote winnaar in Zaanstad, coalitie houdt meerderheid

De Partij voor Ouderen en Veiligheid is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Zaanstad. De partij ging van 4 naar 6 zetels en werd daarmee de grootste*.

VVD en PvdA behaalden beide 5 zetels, wat een verlies van 1 zetel voor de VVD inhield en een winst van 1 voor de PvdA in vergelijking met 2018.

De Partij voor de Dieren ging van 1 naar 2 zetels. DZ won 1 zetel en heeft er nu 4. ROSA bleef op 4. GroenLinks bleef op 3, DENK behield haar 2 zetels, CDA haalde opnieuw 2 zetels en de ChristenUnie bleef op 1.

Grote verliezer was de SP die van 3 naar 1 ging. D66 leverde 1 zetel in en ging van 3 naar 2, ook PVV verloor: van 3 naar 2. PVV-afsplitsing BVNL haalde geen zetels.

Met deze uitslag zal de formatieopdracht bij Harrie van der Laan (POV) terecht komen. Makkelijk zal dat niet zijn, vooral omdat de huidige coalitie (VVD, PvdA, D66, GL, ROSA, CDA en CU) een ruime meerderheid van 22 zetels (van de 39) haalde. Zelfs zonder de CU blijven ze die meerderheid houden.

Wormerland

In Wormerland behaalde de POV ook een overwinning en heeft nu 5 zetels*. GroenLinks ging van 4 naar 3, de VVD ging van 3 naar 4**.

De PvdA bleef op 2, het CDA op 2 en D66 op 1. Ook hier behield de coalitie haar meerderheid.

Oostzaan

Ook in Oostzaan behield de coalitie haar meerderheid*. De VVD haalde net als vorige keer 5 zetels, GL leverde 1 zetel in en heeft er nu 3, het CDA bleef op 2 en D66 op 1. De PvdA won een zetel en heeft er nu 2.

* alle uitslagen zijn ‘voorlopig’. De komende dagen wordt per kandidaat geteld en gecontroleerd. Maandag wordt de officiële uitslag verwacht.

** is correctie, eerste versie had VVD van 4 naar 3

Deel dit artikel:

38 reacties

 • Corine Gorter

  Zijn jongeren massaal niet gaan stemmen ofzo? Of is Zaanstad (ineens) zo erg vergrijsd?
  POV, van harte gefeliciteerd met deze overwinning.

  • Ton Brekelmans

   Hartelijk dank

  • Peter Rademaker

   De POV heeft veel onderwerpen die juist jongeren moeten aanspreken. Heb mijn kinderen daarop gewezen en ze waren het eens met hun oude heer.

   • Pieter Heine

    Ik ga op voorhand niet stemmen op een partij die in de naam ouderen heeft zitten. Het is vrij kort door de bocht, dat weet ik.

    Om zieltjes te winnen hebben ze een zo breed mogelijk programma opgesteld, maar het zijn de ouderen die de partij maken. Ouder gedachtegoed strookt helaas niet altijd met het jonge. Ze zullen we roepen, “ja maar we hebben ook iemand van 23 jaar oud in de partij zitten hoor….”

    Ook met het oogpunt op vergrijzing is het een makkelijke keuze voor 60 plusser zich achter een partij voor ouderen te plaatsen. De hokjesgeest is weer uit de fles. Maar of je nu Partij voor Ouderen bent, of groen links, of partij voor de dieren, een zekere achterban schaar je sowieso achter je met zo een naam.

 • Tiamo Idzenga

  Als stembureaulid kan ik bevestigen dat de gemiddelde leeftijd op mijn stembureau in de 70 leek. Jongeren waren zeer zeldzaam.

  • Wat fijn dat de pov heeft gewonnen de jongeren klagen alleen maar stemmen ho maar

   • Pieter Heine

    De jongeren klagen terecht, omdat er niet naar ze wordt geluisterd. Helaas zit dit probleem in het gemeenteapparaat en niet in de gekozen raadsleden.
    Om jongeren naar de stembus te krijgen moet je een riedeltje van gemeenteraad –> B&W –> Ambtenaar –> burgerij achterstevoren afspelen. Dan zie je al gelijk waar het spaak loopt. Namelijk de uitvoerende ambtenarij. Een verkiezing zet dus voor de jongeren totaal geen zoden aan de dijk. Jammer dat weinig mensen dit door hebben. Het speelt al jaren en ettert maar door.

  • Bas van Gelder

   BVNL is geen afsplitsing van de PVV, maar van FVD!

 • Piet Davon

  Weet de politiek de jongeren wel te bereiken? Wat zijn belangrijke thema’s voor jongeren? Als je bijvoorbeeld naar de stellingen in de stemwijzer voor Zaanstad kijkt, is daar bijna geen aansprekend onderwerp te vinden voor iemand van onder de 25. Gaat in mijn optiek grotendeels over uitgekauwde onderwerpen zoals, A8-A9, stadspas, jeugdhonk, hoofddoekjes, enz. Of zijn de stellingen negatief, verzetten tegen windmolens, enz. Ik denk dat er veel te winnen is voor een vernieuwde partij met een actuele agenda (klimaat, plannen voor huizenbouw, enz.).

  • Ton Brekelmans

   Ik zou zeggen, lees (achteraf) toch nog even ons verkiezingsprogramma.
   Naast het feit dat wij de belangen van ouderen willen behartigen, hebben wij ook oog voor de jongeren en dan met name de huisvesting problemen.

   • André van Beveren

    De aansluiting van de A8 – A9 en het permanent openstellen van de busbrug is niet in het belang van ouderen.

   • Pieter Heine

    Een huisvestingprobleem kan ook worden gezocht bij ouderen die met 1 of 2 personen een complete eengezinswoning bezet houden. Empty-nesting heet dat met een fancy benaming. Ik zeg niet dat ze er uit moeten, aangezien er ook geen ander perspectief is.
    De pijplijn van huizenmarkt is verstopt maar de verstopping haal je niet weg door de pijp aan het begin groter te maken, de prop moet er aan de achterkant uit. Bij wijze van. Hoe meer huizen er voor jongeren wordt gebouwd, hoe meer dit probleem in de toekomst voort blijft bestaan.

  • Suzanne Serton

   Degene die verantwoordelijk was voor de inhoud van de stemwijzer mag wat mij betreft ontslagen worden. De vraagstelling was suggestief. Zaken waar al lang een besluit over is genomen werden bevraagd alsof de winnende partij hier nog enig invloed op zou kunnen hebben. Relevante onderwerpen kwamen niet aan bod. Dit moet de volgende keer echt beter.

   • Piet Davon

    Ton, je hebt helemaal gelijk. Ga ik doen.

    Suzanne eens, de inhoud van de stemwijzer moet de volgende keer echt veel beter. Ook dat gaat helpen om mensen naar de stembus te krijgen.

 • Didier Hennequin

  Ziezo, het hoogfeest van de democratie is weer gevierd. En ze dronken een glas en deden een plas en alles bleef zoals het was.

 • Martina van Campen

  De POV heeft ook meer huizen voor jongerennin hun programma.
  Verder is het niet meer zo’n one issue partij als je zou denken. Althans, volgens hun programma. Verder profiteren ze van hun lokale karakter.

 • Hilde Wendt

  Hoe oud moet je zijn ?

 • Monique Zonneveld

  Opkomst 45%. Dit geeft ook wel een groot signaal af dat meer burgers geen interesse of vertrouwen in de politiek heeft.

  • Suzanne Serton

   …of de burger heeft zijn hoofd bij recente geo-politieke ontwikkelingen en de oorlog in Europa. Zaken waar de lokale partijen 0 invloed op hebben.

   De lokale partijen mogen wel aan de slag, want een signaal is het wel. De kiezer lijkt zich niet bewust van de invloed van lokale politiek op hun leven/woonplaats/omgeving. Dat mag duidelijker worden. Op de vraag of het desinteresse of gebrek aan vertrouwen is, moet antwoord worden gezocht.

   • Pieter Heine

    Zoek niet verder, het is gebrek aan vertrouwen die ze van de stembus weerhoud. Het is wel de interesse die ze zou moeten trekken. Door meer betrokkenheid vanuit de gemeente naar de burgerij krijgt een burger het gevoel dat het hetgeen wat hen aangaat ook werk. Het is vooralsnog met de ambtenarij alsof je tegen een betonnen muur aan het praten bent.

 • Sjoerd Klarenbeek

  Nou dat wordt een prominente rol in het bestuur van de gemeente. Of, als ze er toch buiten worden gehouden, over vier jaar Barendrechtse toestanden. Succes POV!

 • Suzanne Serton

  Ton, Harrie en rest van de POV: van harte gefeliciteerd!

  Zoals jullie weten heb ik niet op jullie gestemd, maar jullie hebben de afgelopen jaren de stem van de POV (en daarmee menig Zaankanter) heel luid laten horen. Dat is blijkbaar niet onopgemerkt gebleven bij de Zaanse stemmer. Een verdiende overwinning als je het mij vraagt.

  Ik wens jullie heel veel wijsheid en succes met de formatie.

 • Bert Versteeg

  Het is wel te hopen dat de samenstelling van de coalitie in Zaanstad nu veranderd.
  In de vorige coalitie waren maar liefst 7 partijen vertegenwoordigd terwijl het nu ook met 4 of 5 kan.
  Een coalitie van POV,VVD,DZ,PvdA en ROSA zou en mooie combinatie zijn,samen 24 zetels en een mooie verdeling tussen links en rechts.
  Met 4 van deze partijen kan ook maar dan krijg je een krappe meerderheid van 20 zetels.

  • Bep Hogendorp

   Zou mooi zijn Bert. De club van 5 met 24 zetels moet wel iets moois kunnen maken.

   • l. Boonstra

    Ik hoop toch echt dat de linker zijde zich niet voor dit rechtse clubje laat spannen. Laat POV maar zaken doen met de andere “vriendjes” ter rechter zijde. Een minderheidscoalitie van POV,VVD,DZ en PVV dat past beter bij elkaar.

    • Fred Joachim

     In tegenstelling tot Amsterdam zijn juist de de ouderen politiek actief, ik hoop dat ze samen met de andere lokale partij in het bestuur komen. Verder hoop ik dat we nog lang van van belasting-vrij gas mogen genieten ( nu 40%).

 • Vincent Mink

  Gefeliciteerd POV!

  Hopelijk een nieuwe wind in het bestuur. Al blijf ik sceptisch.. Belangen van bewoners en/of de omgeving staan meestal niet bovenaan in tegenstelling tot die van projectontwikkelaars. Zie issues Hockeyvelden Guisweg en Tamboerijnhof… Bewoners voelen zich toch vaak in de steek gelaten..

 • Kuyt andy

  Zorg er voor dat de ouderen hun pensioen nu eens beter word en uitkeringen omhoog gaan van de minima. en dat de energie nota’s eens verrekent worden.

  • Rein Bakker

   Tja dat zijn allemaal zaken waar de lokale politiek helemaal niet over gaat. Maar wat mij betreft een trieste uitslag: een verontrustend lage opkomst en een rechts-conservatieve partij die de grootste is geworden.

 • Dick Schoonderbeek

  Waardeer de lokale partijen in Zaanstad, zowel Harrie van der Laan als Juliëtte Rot hebben hard gewerkt om zaken die niet klopten en door de gevestigde partijen onder de tafel werden gehouden openbaar te maken. Bert Versteeg geeft een voorzet die de uitslag honoreert , club van 4 of 5, is de oplossing. Stop het ouderwetse denken in links of recht! De leefbaarheid en toekomst van deze stad en dorpen is belangrijk.

 • Ko Stanthardt

  De bewoners van onze stad hebben een signaal afgegeven de 2 locale Partijen hebben samen 3 zetels er bij gekregen. Ik feliciteer POV en DZ van harte met hun duidelijke campagne. Dus zou dat in uiting moeten komen in het college. POV 6 DZ 4 en Rosa 4 VVD 5 PVDA 5 is 24 zetels een flinke meerderheid. Wil Rosa niet dan zou je voor het CDA kunnen kiezen. Die kunnen dan een ervaren wethouder (Slegers) leveren. Dan heb je met 22 zetels ook nog een redelijke meerderheid. Moet snel kunnen gaan als de partijen de handen in 1 slaan want onze stad heeft bestuur nodig en dit is een mooie mix.

  • Gerrit Vinke

   Om een coalitie te vormen zou men dan eerst de lokale partijen voorrang moeten geven Ko, uiteindelijk is het een lokale verkiezing. De landelijke partijen sluiten dan maar aan.

  • l. Boonstra

   Ik zou toch echt nooit meer ROSA/PvdA stemmen als deze met die rechtse schreeuwer Harrie in zee zouden gaan. Zoals je zegt rechts van de VVD is aan bod en dus mogen ze kijken hoeveel Zaanwater er in hun wijn past . Laat POV,DZ,PVV en de VVD maar zien waar ze heen willen. En voor het goede niemand verplicht een partij om in een college zitting te nemen en ook al ben je de grootste betekent het niet dat dit je een college stoel oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *