POV wil minder corona-steun Fabriek, Zaantheater, Groote Weiver

De extra coronasteun voor Filmtheater de Fabriek, het Zaantheater en de Groote Weiver kan minder volgens de POV als deze instellingen hun reserves aanspreken.

Fabriek, Zaantheater, Groote Weiver zelf stellen dat deze reserves voor de normale bedrijfsvoering nodig zijn en dat de steun ze helpt om te blijven bestaan.

Harry van der Laan en Ton Brekelmans van de POV vlooiden de begrotingen van de drie culturele instellingen door en vonden bij het Zaantheater een ‘egalisatievoorziening’ van €. 91.161 die ze in mindering willen brengen op steun van de gemeente (de helft daarvan is trouwens gereserveerd voor een claim van de Belastingdienst).

Angelique Finkers, directeur van het Zaantheater:

“over die claim zijn wij in discussie. Dit geld kan pas vrijgegeven worden zodra wij een definitief uitsluitsel hebben van de Belastingdienst.”

“De andere helft houden wij achter de hand voor 2021. We hebben in 2020 namelijk de toezegging van het Rijk (uitkering via het Fonds voor de Podiumkunsten) dat zij de helft van ons geraamde verlies voor hun rekening nemen, dit komt niet ten laste van de gemeente. Daarnaast krijgt de gemeente extra gelden van het Rijk om lokale culturele instellingen te steunen. De overheid doet dit omdat de culturele sector met een krimp door de coronacrisis van 37% de zwaarst getroffen sector is. Wij achten het onze plicht zo verstandig mogelijk met onze (kleine) reserve om te gaan en optimaal gebruik te maken van alle overheidsregelingen die er momenteel zijn.

In 2021 verwachten wij een minstens even stevig crisisjaar. Daarnaast is de kans groot dat steunpakketten volgend jaar niet in dezelfde mate kunnen worden aangeboden als dit jaar het geval is. Nu al ons kruit verschieten betekent een veel wankeler basis voor de toekomst voor het Zaantheater met minder overlevingskans. Ons financiële beleid is om die reden niet op de hele korte termijn gericht.”

Jan Hekman zegt over de reserves van de Groote Weiver:

“POV beweerde eerst dat wij een bezit van € 300.000 op onze balans hebben staan. Maar dat klopt niet, dat is de afschrijving van onze inventaris.
Verder hebben wij al jaren lang een bedrag op de spaarrekening, gelijk aan onze vaste lasten van een jaar (ca 38.000€, aanvaardbare reserve)

We zijn een zuinige organisatie en we draaien elk dubbeltje om, alles wordt eerst gerepareerd door onze vrijwilligers, voor we iets nieuws kopen. We hebben niet elke keer de nieuwste techniek spullen en ‘krijgen’ veel wat anderen niet meer gebruiken. Zo hebben wij bv nog geen digitale geluidstafel, zolang onze oude analoge tafel het nog goed doet.

We zijn 14 maart dicht gegaan en pas weer een paar weken langzaam aan het op starten. Hierdoor hebben we geen tot nauwelijks inkomsten, maar ook geen andere uitgave dan onze vaste lasten. We kunnen vanwege de 1,5 meter maatregel geen optredens in de zaal doen (Max 15 pers) omdat dit niet de moeite loont. Wel doen we elke zaterdag avond een “live stream”.

Ook hebben we een paar keer op ons plein een singer/songwriter optreden gedaan. Met gratis toegang.

Wij hebben voor de Corona ondersteuning van de gemeente aangegeven wat we aan inkomsten zouden mislopen als we van april tot december dicht zouden zijn en daar komt het bedrag van 28.000€ vandaan. (Dus het maximale bedrag wat we zouden mislopen)

Omdat we ook ons onderhoud en vervanging van inventaris hebben stilgelegd, hoeven we nauwelijks in te teren op onze reserve.

Aan de ene kant worden we nu min of meer gestraft voor onze zuinigheid, maar aan de andere kant zijn er misschien wel organisaties die het harder nodig hebben en waar ontslagen dreigen.

Katrien Lamers, Directeur/programmeur van De Fabriek:

“De reserves die wij hebben betreft werkkapitaal die wij nodig hebben om te functioneren. Het vermogen is minimaal nodig om eventueel langlopende contracten, waaronder personeel en huur, te ontbinden bij een mogelijke liquidatie. De inkomsten zijn onder de huidige omstandigheden en maatregelen niet voldoende om op de lange termijn overeind te blijven, zeker niet in de onzekerheid hoe de komende maanden (en wellicht zelfs jaren) eruit zullen zien. Uiteraard hebben we bij de aanvraag voor additionele steun rekening gehouden dat we zullen interen op onze reserves. Alle additionele subsidie die uiteindelijk niet blijkt nodig te zijn zal worden terugbetaald.”

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Remy de Leeuw

  Ze zijn lekker bezig! Het vertrouwen in o.a Harry en de pov daalt met de minuut.
  De Groote Weiver en een bezit van 300.000, grapjas, als ze dat zouden hebben dan zouden ze niet nog werken met verouderde apparatuur.

  Weet waar je op stemt bij de volgende verkiezingen, maar de pov gaat stemmen verliezen.

 • Kees van Buren

  Klinkt vrij logisch. Wanneer je je broek niet kunt ophouden moet je stoppen. Het lijkt mij toch niet wenselijk om altijd maar je hand op te moeten houden omdat je blijkbaar niet aan een grote behoefte voldoet en slechts een hele kleine niche bedient.En mocht je toch willen blijven bestaan voor de “happy few” vraag dan meer hulp aan je bezoekers

  • Remy de leeuw

   Dat zou dus betekenen dat 70% van de horeca ook kan stoppen?
   Of moeten die wel gesteund worden, zodat meneer wel z’n borreltje kan halen??

   Uit je hele antwoord blijkt dat je totaal niet weet waar het over gaat en wat deze instanties beteken voor mensen die het niet ruim hebben (fabriek en de Groote weiver)

   Of komt er nu een argument in de vorm van had maar reserves opgebouwd?

   Probeer voor de gein zelf eens om nu zonder inkomen of omzet te blijven bestaan als klein bedrijf of ZZP’er. Of haak je dan af en stop je ook met het voortzetten van je werkzaamheden?

 • Conny Scholtes

  Het Zaantheater is geen niche, maar een warm kloppend hart voor de hele bevolking. Het gemis heeft zich afgelopen maanden maar al te zeer laten voelen. Geen cabaret, geen shows, of concerten, toneel, of muziek. Maar ook geen optredens van plaatselijke verenigingen,trotse diploma-uitreiking of prachtige voorstelling voor onze allerjongsten. Om van het gemis van kinderboekenfestival of Royal Jazz maar te zwijgen. Ik zou bijna zeggen: wie nooit in het theater komt is een uitzondering, Harry je doet jezelf tekort! Als regelmatig bezoeker betaal ik nu gerust meer, wees maar niet bang, maar het theater heeft wel iets meer nodig om zijn belangrijke taak aan de schitterende Voorzaan te kunnen blijven vervullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *