Psssttt… geheimpje! (wel 7)

In een supersnelle raadsvergadering van 5 minuten zal de gemeenteraad van Zaanstad morgenavond zeven stukken geheim verklaren. Twee daarvan (Museum Holland) worden later op de avond alsnog openbaar gemaakt.

Ook staan stukken over Grondzaken, de Zaancampus, HVC, nieuwe scholen en de Zaanbrug op de nominatie om geheim te worden verklaard.

Of het allemaal gaat zoals gepland hangt trouwens van de raad af, die moet zowel instemmen met geheimhouding als openbaarmaking. Het geheimhouden gaat digitaal, het openbaar maken in het echie, maar als er gestemd moet worden gaat dat weer digitaal.

Wat staat er op de agenda voor de vergadering die om 19.30 begint en om 19.35 moet eindigen?

 1. Geheime bijlage bij Meerjaren Perspectief Grondzaken 20.1 (dat gaat over geld – en waarschijnlijk geen meevaller gokken wij)
 2. Geheime bijlage bij Nieuwe locatie Zaancampus (die komt aan de Aris van Broekweg op de plek van Juvat Dance Academy)
 3. Geheime bijlage bij Zienswijze dienstverleningsovereenkomst 2020-2026 HVC en Gemeente Zaanstad (de reinigingskosten gaan omhoog, de dienstverlening gaat omlaag: geen 14-daagse GFT-ophaal meer en grof vuil gaat de gemeente zelf doen voor een nog onbekend bedrag)
 4. Geheime bijlage bij Halfjaarlijkse actualisatie Integraal Huisvestings Plan (IHP) 20.1 (scholenbouw, wordt vast ergens duurder, en er is ook een dingetje met de bouw van Et Buut / Westerkim).
 5. Geheime RIB vervanging Zaanbrug (lees ons lijvige dossier, de brug wordt duurder en duurder)
 6. Geheim besluit 2020-9553 (Museum Holland, op de foto boven zwaait POV-fractieleider Harrie van der Laan met het rapport dat de val van wethouder Munnikendam inluidde)
 7. Geheim besluit 2020 11040 (idem)

Nummertjes 6 en 7 worden later op de avond openbaar. Lees ons dossier over het nieuwe museum (dat niet door gaat, alhoewel er geld uitgetrokken wordt voor een alternatief)

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Hans Postel

  Lekker dan… zo’n lokale democratie waarin B&W aanstuurt op geheimhouding.

  • Hans Kuyper

   Openbaarmaking van sommige budgetten of onderzoeken kan de (financiële) positie van de gemeente schaden, en daar heeft ook de inwoner/belastingbetaler nadeel van. Niet zo vreemd dus dat de raad (niet het college) bepaalde stukken geheim verklaart en dat gebeurt al sinds mensenheugenis standaard aan het begin van iedere raadsvergadering.

   • De Orkaan

    Dat het onderzoeksrapport over een museum dat niet doorgaat (een beslissing die al eerder is genomen) zo lang geheim blijft is potsierlijk. Er is altijd maar één locatie in beeld geweest, en de gemeente heeft daar een optie op gehad. Welke belangen nu nog geschaad kunnen worden is raadselachtig.

    Bij HVC heeft de gemeente zelf aangegeven dat het o.a. om problemen bij de prijzen van ‘grondstoffen’ (vuilnis) zou gaan, wat zou daar zo geheim aan zijn dat het de financiële positie kan schaden?

    De plek voor de nieuwe Zaancampus is al aangekocht.

    Wij zijn natuurlijk erg benieuwd naar de overwegingen, maar kunnen dat niet beoordelen omdat de stukken geheim zijn.

   • Hans Postel

    De raad laat zich voor een karretje spannen en heeft daar kennelijk geen probleem mee. Ook hier zeg ik: lekker dan! Dat dit al sinds mensenheugenis gebeurt, maakt het alleen maar erger.

   • Ellie Grapendaal

    Hans, is het niet zo dat het college het besluit neemt welke stukken geheim moeten blijven en dat het is aan de raad om die besluiten te bekrachtigen.
    Zoals jij het het schrijft is het net of de raad bedenkt welke stukken geheim verklaard worden en dat is dus niet zo.

 • AJ van Gent

  Wanneer de GFT ophaalfrequentie omlaag gaat, gaat er meer richting restafval

 • Peter Bruinenberg

  Geheimpjes worden soms wel zichtbaar als ze gerealiseerd zijn. Moet een verrassing blijven toch ? Zie het fietspad op de nieuwe Wilhelminabrug.

 • Dick Marinus Sr

  Een publiekgeheim laten lekken….

 • E. Renkema

  Kan mij voorstellen dat het geheim moet bljven. Want het is natuurlijk niet leuk als je door de inwoners uitgelachen wordt!

 • E. Renkema

  Kan mij voorstellen dat het geheim moet blijven. Want het is natuurlijk niet leuk als je door de inwoners uitgelachen wordt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *