Proefzitten in “Justitieel Complex Zaanstad” (Zaanbajes)?

Niks geen Zaanbajes meer, of Pi2 (van Penitentiaire inrichting) maar vanaf nu heet de gevangenis op bedrijventerrein HoogTij) Justitieel Complex Zaanstad, of kortweg JC Zaanstad.

In de periode maart – juni 2016 is het mogelijk om “proef te zitten” in het JC Zaanstad. Zodra hierover meer bekend wordt, besteden we daar aandacht aan.

In het Justitieel Complex zitten geen gedetineerden – en al helemaal geen gevangenen – maar justitiabelen (ruim 1000). Onder hen ook gedetineerde psychiatrische patiënten in een inpandige kliniek, een Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC). In dit gedeelte worden zowel mannen als vrouwen opgenomen.

Justitiabelen
De eerste justitiabelen zullen halverwege volgend jaar het JC Zaanstad betrekken. Vrijwel alle cellen zijn uitgevoerd als meerpersoonscel (MPC).

De bouw van de muur rondom het JCZ is bijna klaar. De bouwkeet aan de Westzanerweg is afgebroken. De bomenrij langs het Rak en langs de Kleine Steng zijn al aangelegd. Het groen rondom het JC wordt in maart/april 2016 aangelegd. Op het dak van Justitieel Centrum Zaanstad zijn 5.500 zonnepanelen gemonteerd.

Personeel
De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) is bezig met de werving van het personeel. Het gaat om interne vacatures, medewerkers van DJI die op dit moment in andere inrichtingen in het land werken. Zij gaan de nieuwe inrichting bemensen onder de leiding van vestigingsdirecteur, Eric Nijman. Er kan niet door omwonenden gesolliciteerd worden.

Wel zijn er mogelijkheden bij schoonmaakwerkzaamheden, logistiek en onderhoud. Deze functies komen per 2016 beschikbaar. Mensen die interesse hebben kunnen een motivatiebrief sturen met hun cv naar info@pi2-zaanstad.nl.

Even overhoren, weet u het nog? JC, DJI, PPC en MPC… wat betekende dat ook al weer?

 

 

Deel dit artikel:

18 reacties

 • Falko

  Ik zou graag wille proef zitte voor hoelang maakt ni uit

 • Eelco Taams

  Is ‘Zitten aan de Zaan’ geen mooie betiteling? Je hoort de veoordeelde vragen aan de rechter: mag ik naar Zitten aan de Zaan edelachtbare? Daar zijn ze First in Food en is elke dag een HoogTij dag.

 • Jan van Hemert

  Gezien ik binnenkort te werk gesteld ga worden in Zaandam vind ik het wel leuk om op de hoogte gesteld te worden van deze streek en omgeving

 • Lisa

  Ik wil graag proefzitten voor 1 nachtje, krijg je daar voor betaald weet iemand dat?

 • Dimitri

  Lijkt mij ook wel een leuke ervaring…

  Bijvoorbeeld geboeid vanaf een politiebureau in de buurt overgebracht worden als een “echte” crimineel.

  En vervolgens opgesloten worden…

  • Hans Kuyper

   Er zijn ook privéclubs waar ze dat voor je kunnen regelen.

  • Joost

   Dat voelt een partij éng, ik zag een ‘oud omaatje’ een een BNN’er die uit zo een busje kwam; mijn WC is groter, pffffffff

   In een psychiatrische kliniek kent men ‘separeer’, zo een SPV’er reageert op je als je daar vrijwillig zit;; ik zag ook iemand die ‘zat’ (voor een TV-programma) die kreeg geen responce bij ‘roepen’, MIJN zweet brak uit,,,,,,,

 • Willysmit bruins

  Ik schrijf voor mijn kleindochters die heel graag proefritten zou willen ik zou het leuk vinden omdat een haar examen dit jaar doet en de ander gun ik het zo en we woonen allemaal in Westzaan al heel lang

 • Mark

  Wat heeft dit Complex gekost? (prijsvraag van de week)

 • Joost

  Even overhoren, weet u het nog? JC, DJI, PPC en MPC… wat betekende dat ook al weer?

  JC ; justitieel centrum ofsooooo
  DJI; dienst justitiele inrichting
  PPC ; powerpoint, nog wat
  MPC ; musicplayer/ controler °C ??

  Ik leef vrij strikt ‘omdat het mag’, DJI ga ik niet trekken denk ik; dan moet ik het constant, in overstaan met ‘mede’/gedetineerden,, dat is heel anders leven; daar ben ik niet op ingesteld 😛 ik maak best veel ‘fouten’ (relatief) maar PI voelt heel koud aan

 • Joost

  Wouw, zelfs ‘hier’ is sensuur; niet mogen reageren zoals je hartje je ingeeft.
  Hoezo vrijheid van meningsuiting; I’m gone

 • jos

  overal gaan gevangenissen dicht en dan bouwen ze zo iets ,en over dat proef zitten stel niks voor een nachtje wat is dat nu ga dan eens als je echt wil weten hoe het voelt 1 mnd zitten of zo op ze minst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *