Protest ‘Sprookjes Schiphol’ (filmpje)

Vanmiddag en vanavond worden er informatie-sessies gehouden in Het Wapen van Assendelft. Schiphol wil onderwonenden vertellen over de maatregelen die ze nemen om overlast van de luchthaven tegen te gaan.

Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Buiten worden de Schiphollers opgewacht door actie-oma Winnie de Wit en consorten (oa Schiphol Watch en SATL). De politie is erbij, maar hoeft niet in te grijpen. Actie-oma is door burgemeester Hamming te kennen gegeven haar messen thuis te laten en dat heeft ze gedaan.

Foto: Jan Lapère

Er waren vertegenwoordigers van verschillende actiegroepen om de vertegenwoordigers van Schiphol te vertellen dat de ‘nep-sessies’ niet op prijs werden gesteld. Het publiek dat zich daadwerkelijk liet informeren was op één hand (waaraan een vinger mist) te tellen. Wij maakten een documentaire van een volle minuut:

Verschillende inwoners komen vragen of ze ergens bij kunnen helpen, daarbij delen ze verhalen waarin het niet kunnen slapen met open raam, elkaar soms in de tuin niet kunnen verstaan en de invloed van het geluid op het dagelijks leven gedeeld wordt: ‘Ik weet exact wanneer welke baan gebruikt wordt, en pas mijn ritme daar op aan.’ Verder is er veel frustratie over het vechten tegen de reus:

‘Wij hebben gewoon een baan en moeten het ernaast doen, die lobbyisten vreten er juist van en lijken over onbeperkt budget en juridische kracht te beschikken. Die adem missen we.’

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Vreselijk is het! Zijn ook mijn kleinkinderen en ik zie hoe bang ze iedere keer zijn als er weer eens zo’n groot vliegtuig recht over vliegt…om de paar minuten!!!Proberen we lekker rustig in de tuin te zitten,vergeet het maar! Schandalig!!!!
  Denk eens na mensen,voor de rust,gezondheid van iedereen!!! Commercie is niet belangrijk..waarom moeten die mensen voor €40…. Of minder een weekendje hier komen???? Stop!!!!

 • Gert Visser

  Een uiterst nuttige activiteit als het ‘s-winters verwarmen van je huis met aardgas is zwaar belast wordt op termijn onmogelijk gemaakt omdat het zou vervuilen. Maar het nutteloze verstoken van kerosine teneinde grote groepen mensen over de wereld te slepen en weer terug kan belastingvrij. Schiphol en KLM krijgen niet alleen loonsteun nu (ze souperen het grootste deel van wat de Overheid verstrekt) maar óók coronasteun.
  Intussen mag men ongebreideld CO2 en stikstof de lucht inblazen. Boeren en aannemers, niet hoewel die nog wat nuttigs doen.
  De luchtvaart is geheel overbodig. Houd 1 klein vliegveld ergens achter de hand voor spoedtransporten van medicijnen en zo maar ruim de rest alsjeblieft op.

 • Henk Seerden

  Ga wonen in bijvoorbeeld de Noordelijke provincies waar nog voldoende ruimte is.
  Altijd dat eeuwige gezeur over geluidshinder.
  Toen Schiphol werd gebouwd woonden er bijna geen mensen en degene die er woonden hadden er vrede mee.
  In de loop van de jaren heeft er ruim stedelijke ontwikkeling plaatsgevonden en al die mensen die er zijn gaan wonen hebben mijn inziens boter op het hoofd want je weet dat een luchthaven nu eenmaal geluid produceert.
  Vroeger accepteren en nu klagen.

  • Maurice Vanwelsenaere

   Geluid produceren oké maar dit is oa 24/7 geluidsterrorisme, dit kun je toch niet vergelijken met toen Schiphol net gebouwd werd man, ik vind het ook raar dat jij blijkbaar namens iedereen spreekt die toen om Schiphol woonde of nog steeds woont.

  • Henk Visser

   Beste naamgenoot,

   U gaat in uw reactie, misschien ondoordacht, voorbij aan de vele bewoners die in de afgelopen 25 jaar (sinds de opening van de Polderbaan) al hun domicilie hebben in de randstedelijke regio rond de luchthaven Schiphol.
   U geeft niet aan wat uw woonplaats is. Hierdoor is het niet in te schatten in welke mate u hinder zou kunnen ondervinden van de luchtvaart.
   Vanuit een buiten randstedelijke positie is het altijd makkelijk een mening te geven over bewoners in de getroffen regio. Misschien begrijpt u ook niet dat de luchtvaartsector de laatste 10 jaar een exorbitante groei heeft gekend. En ik wil u niet vervelen met cijfers en statistieken. Dat kunt u zelf op internet zoeken. Ga b.v. even naar schipholwatch.nl

   In uw tweede alinea geeft u aan dat nieuwe bewoners in de geluid- en fijnstof bestookte regio het hadden kunnen weten. Dat ben ik met eens. Echter slaat dit wel op een tijdspanne van zo’n 10 jaar.
   U formuleert het in een ongedefinieerd ‘’In de loop der jaren’’. Over hoeveel jaren spreekt u dan?
   Zelf woon ik al ruim 20 jaar in Zaanstad Noord, pal onder de Zwanenburg- en Polderbaan aanvliegroute. Ik heb de terreur van de ongebreidelde luchtvaartgroei met het jaar persoonlijk ervaren.
   Had ik dit 20 jaar geleden geweten, was ik hier nooit gaan wonen. En zo zijn er heel veel bewoners in Zaanstad Noord (w.o. Assendelft) die nooit hadden kunnen voorzien hoe snel de luchtvaart zich zou ontwikkelen.

   Had ik, en al die andere slapeloze psychisch en fysiek getroffen onderwonenden, geweten hoe snel de sector zich zou gaan ontwikkelen, dan waren wij inderdaad hier niet gaan wonen.
   Wij hadden dus zeker geen boter op ons hoofd.
   Maar beste Henk Seerden, kunt u 10, 20 jaar in de toekomst kijken?
   Heeft u een glazen bol?
   Heeft u enig idee wat een verhuizing naar een vliegtuig vrije provincie kost? En die zijn er niet veel meer in Nederland. Kunt u zich enigszins inleven in het leed van bootvluchtelingen?
   Burgers van Nederland, die nota bene via de belasting bijdragen aan hun eigen gezondheid ondermijning, moeten vluchten voor economisch top belang (de luchtvaart) zijn niet anders dan de betreurde bootvluchtelingen. Zeker als het de minima betreft in sociale huurwoningen.
   Is het economisch belang van de luchtvaart sector zaligmakend voor heel Nederland?
   Nee. Net als in de VS stagneren de lonen hier al decennia terwijl de belasting steeds meer oploopt.
   U en ik betalen elk jaar meer voor een totaal kromgegroeid neo liberaal kapitalistisch systeem dat de multinationals bevoordeeld ten koste van ons, de burger, de kiezer, het electoraat. Er vloeit nauwelijks profit door naar de harde werkers die dit hele systeem dragen.
   Terwijl de luchtvaart sector geen cent belasting betaald.
   De KLM is de 21ste eeuw versie van de VOC. Een staat boven de staat.

   We hebben het nooit geaccepteerd en blijven klagen. We zeuren niet over geluidshinder. We maken bewoners erop attent dat deze bron, bewust of onbewust ervaren, een aantasting is op de levensduur van de mens. Zie de WHO rapporten. Open uw ogen. Lees de betreffende info.
   Zolang de ongelijkheid tussen investering (miljoenen belastinggeld naar de KLM) niet wordt terugbetaald in een klimaatgebonden voorwaarde, wat ons, onze kinderen en kleinkinderen hoop geeft op een toekomst, is krimp van de luchtvaart sector de enige rationele optie.

   Anno 2020 kan niemand meer boter op zijn hoofd hebben.

   Henk Visser
   SOS (Saense Onderwonenden Schiphol)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *