Zaanstad laat vanavond – donderdag 9 november – nog een drempel plaatsen op het stuk van de Provincialeweg in Zaandijk waar de afgelopen periode twee vrachtwagens met palmolie omsloegen.

Omdat in Zaandijk twee kruisingen worden aangepast worden auto’s aan de kant van Wormerveer over één rijbaan gevoerd. De rijbaan aan de oostkant is afgesloten. Bij wisseling van rijbaan moeten auto’s een kleine ‘helling’ nemen (‘verkanting’ in verkeerstermen) en op dat punt zijn al twee vrachtauto’s omgeslagen.

Wethouder Gerard Slegers zei tijdens het Zaanstad Beraad op vragen van VVD-raadslid Casper Davelaar dat het inderdaad “niet veilig is zoals het er nu uitziet.” Hij benadrukte overigens dat de situatie wel was goedgekeurd, maar de N203 voldoet op dat ‘puntje’ toch niet: “de verkanting van rijbanen is een tijdelijke situatie maar niet ideaal.”

Lees ook: Provincialeweg bedrempeld! 

Volgens Slegers zijn er al diverse maatregelen genomen, zo is het 30 in plaats van 50 km maar in de praktijk lijkt dat toch niet te werken: “om de 30 km echt af te dwingen wordt vanavond nog een drempel vlak voor de doorsteek gelegd waarbij het gevaar van kantelende vrachtauto’s voorbij zou moeten zijn.”

Ook kondigde Slegers aan dat de verkeerspolitie vaker daar de snelheid gaat controleren. Vragensteller Davelaar: “suggereert u nu dat die chauffeurs harder dan 30 hebben gereden. Is dat wel zo?

Slegers (“ik ben geen verkeersdeskundige”) zei dat dat inderdaad klopte, “en daarop wordt gehandhaafd. Er wordt gemonitord en dan volgen er wellicht extra maatregelen. Maar welke dat zijn weet ik niet.”

Lees ook:

Door Piet Bakker. Foto: Michel Schermer.