Psychiatrische patiënten eerste bewoners Zaanbajes

De eerste bewoners van de Zaanbajes zijn geen gewone gedetineerden maar patiënten die op 1 juni zijn overgebracht van PI Amsterdam Over-Amstel (Bijlmerbajes) naar het Penitentiair Psychiatrisch Centrum (PPC) in het gloednieuwe Justitieel Complex Zaanstad (JCZ).

Door de waterschade die in maart is ontstaan in het deel van het gebouw waar de gevangenis en het huis van bewaring komen is nu alleen het PPC-deel in gebruik genomen.

Vestigingsdirecteur Eric Nijman zegt op de site van de Dienste Justitiële Inrichtingen:

“De eerste week dat we operationeel zijn is goed verlopen. Ik ben erg tevreden en trots op de medewerkers en alle betrokken partijen die keihard gewerkt hebben om dit mogelijk te maken. Er moeten nog een aantal zaken beter, maar als je kijkt naar wat voor mega-prestatie het was dan mogen we niet klagen. En dat terwijl het PPC in Amsterdam tot op de laatste dag gewoon open moest blijven”.

De opzet van het PPC onderscheidt zich door een kleinschalige opzet en een bouwhoogte van maximaal twee lagen. Daarnaast is er in de architectuur extra aandacht besteed aan privacy en het therapeutische karakter. Het uitzicht op de tuinen vanuit de cellen en de patio bij elke afdeling wordt zeer gewaardeerd door de justitiabelen.

Gevangenis 2015 (N. Mandjes)

Proefzitten
Voorafgaand aan de opening van het PPC hebben alle medewerkers een inwerkprogramma doorlopen. Ook is er een weekend ‘proefgedraaid’ met personeelsleden om te kijken of alles naar behoren werkt. Een groep van 40 medewerkers heeft tijdens een weekend “proefzitten” aan den lijve kunnen ondervinden hoe het is om een dag en een nacht mee te draaien als gedetineerde in het PPC.

gang

Momenteel wordt hard gewerkt om het huis van bewaring en de gevangenis klaar te maken voor gebruik. Als alles goed gaat dan zal met ingang van 5 september het inhuizen van gedetineerden van start gaan in de gevangenis en het huis van bewaring. Begin september is de officiële opening van het Justitieel Complex Zaanstad.

De nieuwbouw vervangt verouderde capaciteit in de regio Amsterdam/Haarlem en biedt straks plaats aan meer dan 1.000 justitiabelen.

Hier alles wat De Orkaan over de Zaanbajes schreef.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *