De strijd rond het Cultuurcluster wordt niet alleen in de raadszaal van Zaanstad gestreden. Het laatste wapenfeit is een ‘informatief’ filmpje waarin de beoogde nieuwe bewoners hun liefde voor het Cultuurpaleis uitspreken.

Volgens Maikel Kat van de SP is het 4.000 à 5.000 euro kostende filmpje niet alleen “compleet eenzijdig” maar ook “bijna staatspropaganda”.

Binnenkort moet de gemeenteraad beslissen over een referendum. B&W is niet enthousiast. De argumentatie is dat de raad allang akkoord is gegaan met een cultuurcluster.

Maar helemaal gerust is het college kennelijk niet op de afloop. Met name de prijsverhoging van 25% die de wethouders Verschuren en Emmer in januari presenteerden zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

Informatief

Of heeft het college een blanco cheque gekregen voor het cultuurpaleis en heeft de raad niks meer te vertellen?

Om de strijd kracht bij de zetten, verscheen onderstaand ‘informatieve’ filmpje op de website van Fluxus.

Fluxus plaatst het filmpje, maar na vragen bij de gemeente blijkt dat het gemeente het filmpje heeft betaald, woordvoerder Geralt Lammers:

De gemeente en de culturele instellingen trekken samen op bij de communicatie rond het Cultuurhuis. (…) De video is een gezamenlijke productie en betaald door de gemeente Zaanstad.

De kosten zouden volgens Lammers “tussen de 4000-5000 euro” liggen.

Sarah Vermoolen

Sarah Vermoolen speelt de hoofdrol in de film, aangekondigd als “schrijfster van o.a. Zaanse parels”. Niet vermeld wordt dat Vermoolen voor Zaanstad werkt in het project Zaanse Verhalen – waar overigens nergens duidelijk wordt dat het een project van de gemeente is. Vermoolen werkte in het verleden ook voor Fluxus (door gemeente gesubsidieerd)- ook dat blijft onvermeld.

Vermoolen zegt in dit geval betaald te worden door Counter Creatives, ‘Hét bureau voor PR & content marketing. Your ticket to PR & content marketing’, en die werken weer voor Zaanstad (ze maakten o.a. het afscheidsfilmpje voor burgemeester Faber).

Erg veel kritische vragen worden er niet gesteld in het filmpje, Pearl Vink zegt dat ze blij is met de grote zaal en dat De Flux “zonder het cultuurhuis ten dode is opgeschreven”. Hoe De Kade (voorloper van De Flux) ten onder is gegaan toen ze nog wel een grote zaal hadden, wordt niet gevraagd.

Subsidie

Parwin Roghyeh Mirrahimy van De Fabriek zegt dat het filmhuis “veel meer bezoekers moet binnenhalen dan we nu doen.” Maar hoe het met de massieve tegenstand van de vrijwilligers zit, blijft onbeantwoord.

Marga Rosier van De Bieb stelt dat er aanvankelijk enige weerstand was maar dat men nu graag wil verhuizen omdat de huidige vestiging in de Verkade-fabriek “vanaf de straat heel erg onzichtbaar is”.

Ook Robert Lenferink (Cultuurplatform Babel), Harrie Swinkels (Fluxus) en Jelle Linnekamp (RTV Zaanstreek) vertellen dat ze graag verhuizen.

Aan niemand wordt gevraagd “klopt het dat jullie dreigden de subsidie te verliezen als je niet mee zou verhuizen?

Bijna staatspropaganda

Wij vroegen ons ook af hoe de verschillende partijen tegenover deze praktijken staan.

Maikel Kat van de SP was duidelijk over het filmpje, de partij gaat deze week schriftelijke vragen over de zaak stellen, vooral omdat de gemeente Zaanstad de opdrachtgever is volgens Kat.

Wij waren onaangenaam verrast door deze actie die nog wel door Gemeente Zaanstad (dus alle inwoners) is betaald.

Ik heb contact met het ingehuurde bureau gehad (Counter Content) en die vertelde me dat het initiatief van de culturele instellingen af kwam en dat de gemeente Zaanstad had aangegeven dat er nog wel een potje voor was.

Verder is het natuurlijk compleet eenzijdig belicht in het filmpje. Bijna alleen alle positieve zaken worden genoemd. Bovendien zijn alleen de directeuren, voorlichters en voorzitters aan het woord. Geen een keer de mensen die echt de cultuur maken.

Het wordt zo’n beetje als voldongen feit neergezet waardoor je je kan afvragen of een referendum een eerlijke kans krijgt. Kortom, bijna staatspropaganda.

Paul Laport van GroenLinks zag niet zoveel problemen

Ik vond het wel interessant en informatief. Eerlijk gezegd ook wel eens fris, een positief geluid…  Op het eind heb ik bewust ook naar de aftiteling gekeken. Daar werd de gemeente bedankt (net als alle geïnterviewden) en daarom ging ik ervan uit dat het in opdracht van de gemeente geproduceerd is. Daar is in principe niets mis mee toch? Al zou het inderdaad meer expliciet gecommuniceerd mogen worden.

Aart Molenaar (DZ) was er heel kort over:

Ik vind het een schande! Het geeft prima aan hoe dit college aankijkt tegen waarheid en openheid en voorlichting en een eerlijke strijd!

Juliëtte Rot (DZ-Rot) vindt de “gang van zaken bedenkelijk”, de video is volgens haar een staaltje van

platte beïnvloeding van het besluitvormingsproces. Het doet mij denken aan de uitspraak van oud-burgemeester (huidig interim) Vreeman tijdens een receptie in het Zaantheater in 2004: ‘Als we een referendum hadden gehouden over Inverdan, was dat er nooit gekomen.’ Of woorden van gelijke strekking. De uitkomst van het referendum over de gevangenis in het Vijfhoekpark zit nog steeds vers in het geheugen. Van meer directe democratie krijgt de gevestigde orde in Zaanstad klaarblijkelijk klamme handen en wij vrezen dan ook dat het bij dit enige Zaanse referendum ooit zal blijven.

Het filmpje was vanmorgen 40 keer bekeken op YouTube.