Publiciteits-offensief rond Cultuurcluster

De strijd rond het Cultuurcluster wordt niet alleen in de raadszaal van Zaanstad gestreden. Het laatste wapenfeit is een ‘informatief’ filmpje waarin de beoogde nieuwe bewoners hun liefde voor het Cultuurpaleis uitspreken.

Volgens Maikel Kat van de SP is het 4.000 à 5.000 euro kostende filmpje niet alleen “compleet eenzijdig” maar ook “bijna staatspropaganda”.

Binnenkort moet de gemeenteraad beslissen over een referendum. B&W is niet enthousiast. De argumentatie is dat de raad allang akkoord is gegaan met een cultuurcluster.

Maar helemaal gerust is het college kennelijk niet op de afloop. Met name de prijsverhoging van 25% die de wethouders Verschuren en Emmer in januari presenteerden zou wel eens roet in het eten kunnen gooien.

Informatief

Of heeft het college een blanco cheque gekregen voor het cultuurpaleis en heeft de raad niks meer te vertellen?

Om de strijd kracht bij de zetten, verscheen onderstaand ‘informatieve’ filmpje op de website van Fluxus.

Fluxus plaatst het filmpje, maar na vragen bij de gemeente blijkt dat het gemeente het filmpje heeft betaald, woordvoerder Geralt Lammers:

De gemeente en de culturele instellingen trekken samen op bij de communicatie rond het Cultuurhuis. (…) De video is een gezamenlijke productie en betaald door de gemeente Zaanstad.

De kosten zouden volgens Lammers “tussen de 4000-5000 euro” liggen.

Sarah Vermoolen

Sarah Vermoolen speelt de hoofdrol in de film, aangekondigd als “schrijfster van o.a. Zaanse parels”. Niet vermeld wordt dat Vermoolen voor Zaanstad werkt in het project Zaanse Verhalen – waar overigens nergens duidelijk wordt dat het een project van de gemeente is. Vermoolen werkte in het verleden ook voor Fluxus (door gemeente gesubsidieerd)- ook dat blijft onvermeld.

Vermoolen zegt in dit geval betaald te worden door Counter Creatives, ‘Hét bureau voor PR & content marketing. Your ticket to PR & content marketing’, en die werken weer voor Zaanstad (ze maakten o.a. het afscheidsfilmpje voor burgemeester Faber).

Erg veel kritische vragen worden er niet gesteld in het filmpje, Pearl Vink zegt dat ze blij is met de grote zaal en dat De Flux “zonder het cultuurhuis ten dode is opgeschreven”. Hoe De Kade (voorloper van De Flux) ten onder is gegaan toen ze nog wel een grote zaal hadden, wordt niet gevraagd.

Subsidie

Parwin Roghyeh Mirrahimy van De Fabriek zegt dat het filmhuis “veel meer bezoekers moet binnenhalen dan we nu doen.” Maar hoe het met de massieve tegenstand van de vrijwilligers zit, blijft onbeantwoord.

Marga Rosier van De Bieb stelt dat er aanvankelijk enige weerstand was maar dat men nu graag wil verhuizen omdat de huidige vestiging in de Verkade-fabriek “vanaf de straat heel erg onzichtbaar is”.

Ook Robert Lenferink (Cultuurplatform Babel), Harrie Swinkels (Fluxus) en Jelle Linnekamp (RTV Zaanstreek) vertellen dat ze graag verhuizen.

Aan niemand wordt gevraagd “klopt het dat jullie dreigden de subsidie te verliezen als je niet mee zou verhuizen?

Bijna staatspropaganda

Wij vroegen ons ook af hoe de verschillende partijen tegenover deze praktijken staan.

Maikel Kat van de SP was duidelijk over het filmpje, de partij gaat deze week schriftelijke vragen over de zaak stellen, vooral omdat de gemeente Zaanstad de opdrachtgever is volgens Kat.

Wij waren onaangenaam verrast door deze actie die nog wel door Gemeente Zaanstad (dus alle inwoners) is betaald.

Ik heb contact met het ingehuurde bureau gehad (Counter Content) en die vertelde me dat het initiatief van de culturele instellingen af kwam en dat de gemeente Zaanstad had aangegeven dat er nog wel een potje voor was.

Verder is het natuurlijk compleet eenzijdig belicht in het filmpje. Bijna alleen alle positieve zaken worden genoemd. Bovendien zijn alleen de directeuren, voorlichters en voorzitters aan het woord. Geen een keer de mensen die echt de cultuur maken.

Het wordt zo’n beetje als voldongen feit neergezet waardoor je je kan afvragen of een referendum een eerlijke kans krijgt. Kortom, bijna staatspropaganda.

Paul Laport van GroenLinks zag niet zoveel problemen

Ik vond het wel interessant en informatief. Eerlijk gezegd ook wel eens fris, een positief geluid…  Op het eind heb ik bewust ook naar de aftiteling gekeken. Daar werd de gemeente bedankt (net als alle geïnterviewden) en daarom ging ik ervan uit dat het in opdracht van de gemeente geproduceerd is. Daar is in principe niets mis mee toch? Al zou het inderdaad meer expliciet gecommuniceerd mogen worden.

Aart Molenaar (DZ) was er heel kort over:

Ik vind het een schande! Het geeft prima aan hoe dit college aankijkt tegen waarheid en openheid en voorlichting en een eerlijke strijd!

Juliëtte Rot (DZ-Rot) vindt de “gang van zaken bedenkelijk”, de video is volgens haar een staaltje van

platte beïnvloeding van het besluitvormingsproces. Het doet mij denken aan de uitspraak van oud-burgemeester (huidig interim) Vreeman tijdens een receptie in het Zaantheater in 2004: ‘Als we een referendum hadden gehouden over Inverdan, was dat er nooit gekomen.’ Of woorden van gelijke strekking. De uitkomst van het referendum over de gevangenis in het Vijfhoekpark zit nog steeds vers in het geheugen. Van meer directe democratie krijgt de gevestigde orde in Zaanstad klaarblijkelijk klamme handen en wij vrezen dan ook dat het bij dit enige Zaanse referendum ooit zal blijven.

Het filmpje was vanmorgen 40 keer bekeken op YouTube.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Als je dit artikel schrijft, had je eigenlijk moeten bellen met de betreffende instellingen en hen de vraag moeten stellen “Klopt het dat jullie dreigden de subsidie te verliezen als je niet mee zou verhuizen?”. Nu klinkt het toch als stemmingmakerij. Gemiste kans, lijkt me. Vooruit Orkaan, bel met de bieb! En Fluxus en de rest.

 • R.Varli

  Is dit project, in relatie tot de belangen van een paar mensen of zo?

 • Het is om kotsmisselijk van te worden. Inderdaad geen enkel tegengeluid (sterker nog, binnen Fluxus is zelfs een decreet uitgevaardigd om vooral niet negatief over het cult(d)uurcluster naar buiiten te treden).
  Ik wil eigenlijk ook wel eens precies weten wat er al uitgegeven is aan eerdere propaganda: al die andere filmpjes, het bilboard en de monitor op stationsplein, waar we als forens elke dag 2 keer tegenaan moeten kijken, de presentaties en de hapjes, de publicaties, de zakelijke etentjes, het smeergeld…
  Hang je daarentegen zelf een spandoekje in het Darwinpark op dan wordt Handhaving op je af gestuurd…
  Ondertussen moet de burger doen met (maximaal) 5 minuten spreektijd in het Zaanstad Beraad(!).
  De enige kans (tenzij er inderdaad een referendum komt) om nog een tegengeluid te geven is daar op 2 februari om 19:00 uur massaal te komen inspreken en/of (stil, maar duidelijk aanwezig) te protesteren…
  http://www.kultuurklutser.nl/informatie/oproep-kom-naar-raadszaal/

 • Kweetal

  Dit lijkt zo’n ondoordacht plan. Hoe stelt men zich straks het functioneren van Fluxus in het cultuurhuis voor?
  De cursisten bij Fluxus zullen de dupe worden, leraren zullen hogere huren voor de lokalen moeten gaan betalen, daardoor gaan de cursusprijzen omhoog. cursisten moeten hun auto in de parkeergarage zetten, samen met de duurdere cursussen maakt dat, dat voor veel van de huidige cursisten het onbetaalbaar gaat worden. Fluxus heeft geen baat bij het cultuurhuis, het zal ten onder gaan.

 • Caramelvla

  Jeetje, de gemeente betaalt voor het filmpje…

  Kom op zeg, de instellingen ontvangen een subsidie van de gemeente. Linksom of rechtsom betaalt de gemeente het toch.

  Gaan we alles uitvergroten over het cultuurcluster?

 • Ik ben tegenstander van het Cultuurhuis. Na het zien van het voorgestelde ontwerp ben ik nog meer tegenstander geworden. Men heeft heel bijzonder (en heel goed uitgepakt) ontwerp van het Inverdan (gemeentehuis en Intell combi). Dat ontwerp is wereld beroemd aan worden.

  Waarom zet met dan weer een hele lelijke betonnen bak voor dat goed uitgepakte inverdan project? Waarom niet dan de stijl i.i.g. doortrekken waardoor het een geheel is?

 • Ingrid Jahn- van Binsbergen

  Prachtig mooi filmpje over het cultuurhuis. Is er ook nagedacht dat het voor veel mensen niet meer haalbaar is om daar naar toe te kunnen gaan. Op 1 plek in Zaanstad nabij het Stadhuis alles in 1 gebouw te stoppen is zeker niet democratisch bedacht. Voor ouderen, voor de jongste onder ons, voor mindervaliden e.d. die nu in hun buurt allerlei mogelijkheden hebben om datgene te doen waarbij zij onder de mensen kunnen komen en samen tot mooie dingen. Alles naar 1 plek verhuizen is zeker niet democratisch te noemen en onrealistisch om te denken dat dat voor de burgers goed is. De burgers hebben geen enkele inspraak oftewel worden niet gehoord wat zij er daadwerkelijk van vinden. Dit lijkt er meer op dat er straks wéér vanuit vrijwilligers allerlei kleine clubjes gaan ontstaan om de burgers die geen enkele mogelijkheid hebben om zelf af te reizen naar Zaandam te gaan vermaken bij hun in de buurt. Hier zal waarschijnlijk vanuit de gemeente Zaanstad geen subsidie voor kunnen worden aangevraagd omdat al het geld van de burgers in het cultuurhuis wordt gestoken. Dit cultuurhuis is alleen toegankelijk voor een bepaalde groep mensen uit de samenleving maar zeker niet voor iedereen geschikt. Wat volgens mij wel het uitgangspunt behoort te zijn. Dit is mijn reden waarom ik niet voor het cultuurhuis ben tenzij er ook nog vestigingen voor culturele activiteiten door heel Zaanstad in de wijken gerealiseerd kunnen blijven en ook gesubsidieerd worden vanuit de gemeente Zaanstad van ons gemeenschapsgeld. Hier behoort men vooraf nog met de burgers over te spreken eventueel d.m.v. een referendum alhoewel dit een ja of een nee is en geen uitwijkmogelijkheden meer bespreekbaar zijn. Dit heet samenwerking tussen gemeente, betrokken partijen en de burger. Pas dan kun je samen en met elkaar tot een goed resultaat komen.

  • Hans Hoeve

   Helemaal mee eens

  • Niceau

   Dat komt ook omdat het vooral voor toeristen gemaakt is die vervolgens hun vakantiegeld uitgeven in Zaandam en omgeving, vandaar ook de locatie nabij het station. Zoiets als de Zaantheater, allerlei mensen van buitenaf die eerst wat gaan eten op de Dam, of eventueel zelfs een Hotel pakken in Zaandam. Je ziet aan alle kanten dat Zaandam hét (goedkopere) alternatief van Amsterdam wilt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *