PvdA: minder geld voor gemeenten is ‘onverantwoord’

De PvdA vreest dat bezuinigingen als gevolg van de coronacrisis en de economische nasleep daarvan, grote negatieve gevolgen gaan hebben voor gemeenten.

De partij vreest “omvangrijke bezuinigingen” waardoor “jeugdzorg, WMO en sociale woningbouw het kind van de rekening worden.”

René Tuijn, fractieleider van de PvdA in Zaanstad, schrijft dat namens de fractie aan PvdA-voorman Lodewijk Asscher die partijleden heeft gevraagd mee te denken over hoe Nederland verder moet na corona: “wat laten we achter, wat nemen we mee?”

Volgens de PvdA-fractie in Zaanstad kunnen de gevolgen van bezuinigingen op gemeentelijk niveau funest zijn:

“Bij het uitblijven van duidelijke toezeggingen vanuit het Kabinet zullen veel gemeenten zich geplaatst zien voor omvangrijke bezuinigingen op de gemeentelijke begroting. Wij maken ons ernstig zorgen dat daarbij geen enkele beleidsterrein onbesproken zal blijven en belangrijke onderwerpen op het gebied van jeugdzorg, WMO en sociale woningbouw – zaken die toch al onder druk staan – het kind van de rekening worden.”

Minder steun in onverantwoord, vooral omdat er voor de komende periode een stijgende zorgvraag als zijn voor mensen die thuis herstellen en revalideren, waardoor er juist meer ondersteuning nodig is.

Specifieke aandacht is volgens de PvdA nodig voor de inwoners in kansarme wijken.

“Vanuit diverse betrokken organisaties werden al signalen afgegeven dat de kansenongelijkheid daar schrijnende vormen aanneemt. De gevolgen van de Coronacrisis komen daar extra hard aan. Kinderen lopen (nog) meer onderwijsachterstanden op , de werkeloosheid neemt toe, armoede neemt toe.”

Gemeenten moeten meer uit gaan geven door de crisis, maar ontvangen juist minder inkomsten (parkeergelden, toeristenbelasting, leges en marktgelden). De kans op een lagere uitkering van het Rijk is echter groot, maar dat is “onder de huidige omstandigheden onverantwoord” aldus de PvdA.

Lees hier de hele brief.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *