Raad voor sloop Peperstraat, bewoners naar rechter

De meerderheid van de gemeenteraad van Zaanstad is akkoord met de sloop/nieuwbouw-plannen voor de Peperstraat in Zaandam.

in een verklaring stellen de bewoners die verenigd zijn in de actiegroep Tegen de Sloop dat ze alle juridische middelen zullen inzetten om die plannen tegen te houden.

In de praktijk zal dat neerkomen op zienswijzen en bezwaren indienen tegen alle vergunningen en mogelijke wijzigingen van bestemmingsplannen. Als die bezwaren niet worden gehonoreerd zal via de rechter of een gang naar de Raad van State verder geprocedeerd worden.

Niet alle juridische opties hebben een opschortende werking, maar procedures zullen zeker tot vertraging leiden.

Ook individuele bewoners kunnen de zaak vertragen als ze niet willen vertrekken.

Lees ook: De Peperstraat-moties: Beatrixflat, verkeer, parkeren en vertrouwen herstellen

Nu de plannen zijn goedgekeurd zal ontwikkelaar Accres een ‘peildatum’ voor de verhuizing van de bewoners vaststellen. Theoretisch zou binnen een jaar iedereen in de eerste fase moeten zijn vertrokken. Daarna volgt fase 2.

Deel dit artikel:

16 reacties

 • Fons Laan

  Ik heb het Zaanstad beraad gezien met 17 insprekers en een rij gemeenteraadsleden met emphatische, warme en begrijpende vragen. En even later trekt men de bewoners door de plee. Democratie? Bewoners participatie? Zaanstad heeft er helemaal niets mee.

  • Jonathan Romans

   Participatie betekent niet dat je ook je zin krijgt. De peperstraat is een dump en de Beatrixflat een open zweer in het hart van de stad. Slopen en nooit meer aan denken. Een gedrocht.

   • Hans van den Berg

    een dump? vreemd dan dat alle nederlandse erfgoed organisaties van Heemschut tot Cuypersgenootschap tegen sloop zijn.
    en wat komt er weer voor terug? Jawel, een parkeergarage en dure appartementen

 • Jan Mulder

  Zoals gezegd de raad zit in de zak van Sliegers en zoals eerder gezegd de gemeente heeft ook veel belang bij meer woningen want dat betekend meer belastinginkomsten. Denk dat we wakker moeten wakker worden in Zaanstad en beseffen dat de raad er niet is voor onze belangen als inwoner

 • W. Meulensteen

  Deze gemeenteraad stelt zich vijandig op tegen de eigen inwoners. Wij zijn zogenaamd lastpakken die de vooruitgang van hun portfolio in de weg zitten. Het zogenaamde plan is een vage schets en wat kreten, er is expliciet NIETS definitief behalve dat een gesleesde stadsplanner alles moet slopen. Het plan is niet rendabel te maken, er is geen geld voor en het allerbelangrijkste: men maakt achteloos levens kapot zonder zelfs maar met hun ogen te knipperen.

 • Ron Bouw

  Is het ook bekend welke partijen ” VOOR” hebben gestemd?
  Dan kan daar met de komende gemeente raadsverkiezingen rekening mee worden gehouden, m.a.w. daar niet op stemmen!, zo rekeningen we af met deze gasten.
  Wat hier in Zaandam gebeurd?, sorry maar ik begrijp er echt niks van.

  • Peter Haasen, van (PVV)

   Het plan donderdag alleen de goedkeuring van de coalitiepartijen VVD, Rosa, CDA, GroenLinks, CU, D66 en PvdA.

   • Ron Bouw

    Dus dat houdt in : 21 voor en 18 tegen, jammer.
    Dan weten we op wie we bij de gemeente raadsverkiezing niet moeten stemmen, das duidelijk.
    Deze partijen luisteren niet naar hun inwoners, daar hebben wij dus niks aan.
    Edgar ( Jiskefet) zou zeggen : toedeledokie!

 • Peter Haasen, van (PVV)

  Ik weet dat het theoretisch klopt dat de “Raad voor sloop Peperstraat” is, maar cijfermatig heeft alleen de coalitie voor sloop van de Peperstraat gestemd.
  Ze hebben met een aantal excuusmoties, zoals een onderzoekje naar de Beatrixtoren, parkeerdruk en participatie hun eigen achterban ‘genaaid’ en hun eigen geweten gesust.
  Wij hebben met een motie nog geprobeerd het aantal middenhuur (betaalbaar voor Zaankanters) ter verhogen ten koste van het dure segment. Maar ondanks dat onze motie is aangenomen zal het blijven tot een poging daartoe. Coalitiepartij de Christen Unie gaf glashart toe “wij willen dure woningen”, dus niet bouwen voor Zaankanters maar om de zakken te vullen van de projectontwikkelaar.
  Ik kan niet anders concluderen dat het ‘sociale klootjesvolk’ kan stikken en vervangen dient te worden door meer vermogende ‘christelijke’ nieuwe bewoners die de economie een betere dienst bewijzen dan de huidige.

 • Frederik Joosten

  Ik weet niet alle details over dit project maar sorry dat ik het zeg. De Peperstraat ziet er niet uit en persoonlijk ben ik blij dat het gesloopt wordt. Hoop wel dat er een oplossing komt voor de huidige bewoners.

 • Dennis Stolp

  Weet waar u binnenkort op moet stemmen bij de gemeente verkiezingen, niet het kliekje wat elkaar in stand houd.

 • Johan van der Tuin

  Waarom is in dit artikel verzuimd te vermelden wie voor dit raadsvoorstel hebben gestemd?

 • frenk van heeswijk

  Een ROSA-lid verslapt niet.., een ROSA-lid, een ROSA–lid staat pal..!(oud hilarisch strijdlied van ROSA) De Beatrixflat moet blijven, ze vormt de maat en de skyline tussen het centrum, de kerktorens en de Zaanoeverbebouwing. Zij is iconisch.., hoop dat zij en ROSA pal blijven staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *