Raad Zaanstad gaat weer ‘echt’ vergaderen

Donderdag 28 mei vergadert de gemeenteraad van Zaanstad voor het eerst sinds de corona-lockdown weer ‘fysiek’ en niet digitaal.

De raadzaal is zo ingericht dat raadsleden op 1,5 meter van elkaar kunnen blijven. Er is precies plek voor 39 raadsleden, de burgemeester (voorzitter), twee mensen van de griffie en een wethouder.

Er is in de nieuwe opstelling geen ruimte voor inwoners, pers, steunfractieleden en overige leden van het college van B&W. De vergadering wordt wel live gestreamd zodat iedereen thuis kan meegenieten.

Bij de vergaderingen van het Zaanstad Beraad zijn wel weer insprekers fysiek welkom.

Tot dusver werd er digitaal vergaderd door de raad. Bij het Zaanstad Beraad ging dat nog redelijk; daar zijn niet alle raadsleden aanwezig en bovendien hoeft niet gestemd te worden. Het debat verliep wel stroever dan in het ‘echie’, spontane interrupties zijn toch lastiger.

Bij de raadsvergaderingen bleek dat vergaderen (en vooral stemmen) met 39 raadsleden een hele opgaaf is.

De vergadering op donderdag de 28e bestaat uit drie bijeenkomsten: eerst wordt digitaal vergaderd over acht geheime stukken, voor die vergadering is slechts 5 minuten uitgetrokken (van 19.30 tot 19.35). Daarna is er een reguliere fysieke vergadering tot 22.00 uur en daarna weer een digitale stemronde. Dat digitale stemmen blijft nog even zodat raadsleden met ‘milde klachten’ die thuisblijven toch mee kunnen stemmen.

In Oostzaan (vandaag, 25 mei) en Wormerland (morgen, 26 mei) wordt deze maand nog digitaal vergaderd.

Het op afstand vergaderingen had natuurlijk ook z’n positieve kanten, vooral voor de toeschouwers thuis, die kregen een inkijkje bij de raadsleden en wethouders thuis. Hieronder een selectie (slideshow) van de vergadering van 23 april. Ook griffier Jorrit Jongbloed zien we tussen de raadsleden.

[slideshow_deploy id=’87357′]
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *