Reactie PvdD op column ‘Mierenneukerij in de marge’

Zojuist mailde Judit Raa van de Partij voor de Dieren een reactie op de culumn die we afgelopen vrijdag plaatsten. Wij delen haar reactie een op een met je:

Met de kracht van een mierenkolonie proberen de wereld te verbeteren

Mooi dat Merel Kan in haar column ‘Mierenneukerij in de marge’ zegt, dat ze achter serieuze aandacht voor minder dierconsumptie staat. Merel, hartelijk dank voor het delen van de fantastische en aangrijpende speech van Philip Wollen! Hopelijk hebben veel lezers de video bekeken.

Wat betreft onze motie ‘Eet geen Dierendag’ wil ik graag het een en ander verduidelijken. Blijkbaar is onze boodschap niet goed overgekomen en daarom licht ik het graag toe.

Wat de PvdD betreft blijft het natuurlijk niet bij dat ene dagje. Een vleesvrije Dierendag was slechts het startsein voor vermindering van dierlijke producten en de symbolische aanzet voor een structureel meer plantaardig aanbod. Dat staat ook in onze motie.

Dit was slechts een eerste stapje om aandacht te genereren voor de enorme impact van dierconsumptie. Dagelijks worden er alleen al in Nederland gemiddeld een half miljoen dieren per dag gegeten. Dieren die na een kort ellendig leven in megastallen van staal en beton worden opgesloten om vervolgens op een nare manier vervoerd en geslacht te worden. Behalve het massale en schrijnende dierenleed kost de productie van dierlijke eiwitten enorm veel grondstoffen en ruimte en leidt het tot uitstoot van grote hoeveelheden broeikasgassen.

Soja

Nederland is na China de grootste importeur van Zuid-Amerikaanse soja. De massaal met pesticide geteelde Braziliaanse soja gaat ten koste van de oerbossen en dient als veevoer voor onze vlees- en zuivelindustrie. Als je een lapje vlees eet of zuivel nuttigt, eet je in feite een stukje van het regenwoud op. Het consumeren van vlees en zuivel is een weinig duurzame manier om aan eiwitten te komen. Als je erover nadenkt, is het raar en inefficiënt om soja, granen, maïs en andere gewassen eerst aan de dieren te voeren voor de productie van vlees of zuivel. Het zal enorm veel schelen als we zelf bonen, paddenstoelen, granen en noten opeten. De eiwittransitie is dan ook een voorwaarde om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius, zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs.

Zonder aanpassing naar een duurzamere voedselketen, blijft het dweilen met de kraan open. Om een voorbeeld te noemen; volgens het CBS levert de eiwittransitie een even groot positief effect op voor het milieu als de volledige verduurzaming van alle transportmiddelen bij elkaar. We moeten daarom toe naar consumenten die kiezen voor plantaardige voeding. De overheid kan daarin het goede voorbeeld geven door zich in te zetten voor een duurzamere voedselketen.

Tanden

En natuurlijk willen we niemand verplichten om alleen nog maar plantaardig te eten. Eten is een persoonlijk gevoelig onderwerp. Het gaat er om, dat er in ieder geval genoeg keuze is voor maaltijden en hapjes zonder dierlijke producten. Zo wordt onze levensstijl veel duurzamer.

Tenslotte is het blijkbaar niet goed zichtbaar waar wij als fractie allemaal onze tanden in zetten, behalve dan in groenvoer.

Merel haalt terecht een aantal belangrijke problemen aan, waar wij de afgelopen maanden ook onze tanden in hebben gezet. Een kleine greep hieruit: Bomenkap – Fortuinveld – ganzenvergassing – zwerfafval – luchtvervuiling – vuurwerk tijdens het broedseizoen – circussen met dieren – eiwittransitie, enzovoort, enzovoort.

Ons motto is: Verbeter de wereld door zelf het goede voorbeeld te geven. Je vork is daarin een machtig wapen. Door slechts een dier te redden, red je niet de wereld, maar voor het dier in kwestie maakt het een wereld van verschil.

Namens PvdD fractie Zaanstad,

Judit en team

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Bart Prins

  Ik heb niet het idee dat de kritiek aangekomen is bij de PvdD.

 • Frank Peter

  Ik heb mijn favoriete kip op 4 oktober een heerlijk beautyarrangement kado gedaan. Allereerst heb ik haar verenpak een makeover gegeven,en een beetje bijgeknipt. Daarna een heerlijke massage gegeven met olie en zorgvuldig geselecteerde kruiden. Daarna een lekkere sauna op 180 graden totdat ze lekker bruin geworden was. Ze was erg lekker!

 • Boer frank

  Soja wordt geteeld voor de winning van sojaolie, inderdaad de plantaardige olie die we van de pvdd moeten eten en.drinken. Na het uitpersen van de sojabonen voor de winning van de olie blijft sojaschroot over en dat is wat wij onze dieren voeren. Als we ze sojabonen zouden voeren worden ze doodziek

 • Daniel

  Ik zul het artikel wel niet goed gelezen hebben, maar ik word langzaam ziek er van dat de politiek zich steeds meer bemoeit met hoe we ons leven leiden en alles wat er boj hoort. Laat ze nou eens verstandige beslissing nemen over belangrijke dingen zo als ekonomie, vluchtelingen,veraarming,zorg enz. En nou even over de Ecco terrorisme, ik ben mijn ook bewust van de natuur en ook dieren vriendelijke maar jongoje kan het ook overdrijven. Als we nou alle stoppen met vlees eten waar wil je dan al dat Groenvoer vandaar halen wat we dan nodig hebben. Ook dan moet je leefruimte van dieren inpikken om weilanden te schaffen waar ons groenten,fruit en pitjes gekweekt worden.Van uit de oertijd zijn wij al alles eters,dat kan je al aan ons gebit zien. Snij tanden en maal tanden. Maar misschien is het wel een optie om alleen dat An vlees te produceren wat we ook daadwerkelijk nodig hebben en niet zulke hoeveelheid dat er altijd van alles blijft liggen. Oké dan Ik je wel eens in de supermarkt of bij de slager komen en ze hebben geen karbonade ,jammer dan, dan neem je maar wat anders. Ik zul nou natuurlijk gelijk weer al de azijn pisser hier wakker gemaakt hebben want blijkbaar is het tegenwoordig normaal dat je iemand zijn mening niet gunt en is het een sport geworden om iedereen op internet lekker anoniem te terring te schelden of voor l.. te zetten.

 • Eduardo Damen

  In ieder geval zal en moet de gehele bio industrie zo snel mogelijk worden verboden! Al onze voeding verplicht biologisch! Dat respect zijn we wel verplicht aan God en Moeder Aarde. Geen ego tripperij meer!

 • Marijke van Kampen

  Partij voor de Dieren Ik ben het echt niet altijd met jullie eens maar omdat jullie de enige politieke partij zijn met een hart voor de dieren en er in Nederland steeds slechter met dieren wordt omgegaan hoop ik dat jullie doorgaan in de strijd tegen dierenmishandeling en uitbuiting van weerloze dieren

 • Wietske

  Hallo Daniël,

  De politiek hoort zich inderdaad niet te bemoeien met hoe jij je leven leidt, daar ben ik het volkomen mee eens. Maar de politiek hoort zich wel bezig te houden met leefbaarheid. En dat houdt in dat er op lange termijn maatregelen zullen moeten worden genomen om te zorgen dat de planeet niet opwarmt, met alle gevolgen van dien. En ik zie het ook niet als verkeerd als de bio-industrie door de politiek aan banden wordt gelegd.

  Ik snap dat deze discussie op jou overkomt als ‘zuur’. Maar je kunt iemand ook wakker schudden zonder dat je een ander – en jezelf – zijn stukje vlees misgunt. Er zijn meer manieren! Ik ben in de basis niet tegen het eten van vlees. Dus, dat je het hebt over onze gebitten, waaruit blijkt dat we alleseters zijn, dat zal wel kloppen. Daar staat dan weer tegenover dat het echt niet ongezond is als je geen vlees eet, dat is bewezen. Waar ik wél tegen ben, is de enorme mate waarin dit gebeurt. En ik denk dat het voor iedereen goed is om meer te weten. Als je het aandurft tenminste, want mensen draaien al gauw hun hoofd weg wanneer het om dierenleed gaat uit de bio-industrie.
  Want, ik houd ik van dieren. Net als de meeste mensen. Toch hebben we een rare verstandhouding met ze, en wordt er blijkbaar ruzie over gemaakt. De enorme omvang van de vleesindustrie (en visserij) bewijst dat onze liefde voor dieren ophoudt wanneer we er iets voor zouden moeten inleveren of veranderen. Dan zetten we graag even onze oogkleppen op zodat we ongestoord kunnen genieten van het stukje vlees of vis op ons bord. En, we hebben toch eiwit nodig? Klopt, maar eiwit hoeft helemaal niet uit dierlijke voeding te komen. Dat is dus al geen argument meer.
  Denk eens na over megastallen. Duizenden dieren, met zo weinig mogelijk ruimte om opbrengst te halen met zo min mogelijk kosten. Hun lichamen zijn een ‘product’ waar ze zelf geen zeggenschap over hebben (melkkoeien en zogenaamde scharrelkippen zijn er trouwens vaak niet beter aan toe: ze worden weliswaar niet doodgemaakt, maar hun leefomstandigheden zijn erbarmelijk). Al zijn het levende wezens, zo worden ze niet gezien. Dieren hebben, net als wij, bewustzijn. Ze kennen angst en instinct, en schrikken, net als de kat of hond die je thuis houdt. De mens lijkt bedacht te hebben, dat dat er niet toe doet en dat het dier in dienst hoort te staan van de mens. Daarom zijn er véél meer dieren op aarde dan de natuur zelf zou voortbrengen: dat doen wij, we blijven ze op grote schaal fokken. En al die dieren hebben voedsel nodig. Voor al die diervoeding is gewoon te weinig landbouwgrond, dus wordt de aarde met de snelheid van een voetbalveld per seconde ontbost.
  Het erge daarvan is: deze bossen voorzien ons van zuurstof, die we hard nodig hebben. Koeien zorgen voor uitstoot en die uitstoot warmt de aarde op. Daarom hebben we die bossen juist nodig, om die uitstoot te compenseren. Extra erg dus! Bovendien, als je het nou over ‘ruimte voor dieren’ hebt – en dat doe je – waar moeten dan al die dieren heen als hun ontboste leefgebied wordt ingepikt?

  En dan ook: op dit moment zijn er 860 miljoen mensen die honger hebben. De productie van diervoeding die nodig is om iemand van zijn dagelijkse portie vlees te voorzien zou 15 extra mensen te eten kunnen geven (hier zijn wetenschappelijke rekenmodellen voor). En voor 100 gram vlees is ook nog eens duizend liter water nodig – ook een enorme aanslag op de wereld-watervoorraad.

  Door de vleesindustrie warmt de aarde op. En dat heeft dramatische gevolgen voor de mensen, met name in de kwetsbare gebieden, waar de mensen nota bene al bijna niet te eten hebben. 1,5 Graad erbij betekent dat bronnen opdrogen, landbouwgrond onbruikbaar wordt, smeltwater verdwijnt et cetera. En wat doen mensen als het ergens onleefbaar wordt? Die vertrekken naar gebieden waar het nog wel leefbaar is. En geef ze eens ongelijk.

  Al besluit je maar één dag in de week geen vlees te eten, dan maakt dat al een enorm verschil.
  Ik ben geen tegenstander van vlees eten. Ik ben een tegenstander van de bio-industrie. Ik ben geen tegenstander van vlees eten. Ik ben een voorstander van minder vlees eten.
  Ik ben geen tegenstander van vlees eten. Ik ben een voorstander van eerlijke voedselverdeling.

  Ik hoop dat ik je hiermee op een andere manier naar deze gevoelige kwestie heb laten kijken. En mensen die het opnemen voor dieren, dat heeft in de basis toch niets verkeerds?

  • Bart Prins

   Natúúrlijk is het goed dat er wordt opgetreden tegen de bio-industrie. Daarvoor alle lof. Maar vlees een dag bannen gaat gewoon te ver. Met bannen overtuig je niemand.

 • MAR

  Wat een uitstekend stukje Wietske. Evenwichtig en ruimte gevend voor keuze op basis van argumenten in plaats van meningen geven zonder opgebouwde argumentatie en/of uitlichten van slechts een enkel argument.
  Ook geheel eens met inhoud van stukje.

 • Gre luttik

  Misschien de complete tekst van “Mens, durf te leven eens goed overdenken?

 • Paladijn

  Ik heb het sterke idee dat de pvdd zich drukker maakt over een stukje vlees op het bord dan het dierenleed. Waar waren zij bij de Oostvarense plassen, wat doen, ij tegen de puppiehandel waarom geen actie op de overvolle veevrachtwagens, enz enz. En dan nog een fractievoorzitter die met een jager getrouwd is. Tsja het Haagse pluche zit lekker en betaald goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *