Directeur Bert Krom werd 30 juni 2023 op staande voet ontslagen bij Afvalzorg Nauerna. De Raad van Commissarissen (RvC) zei daartoe te hebben besloten “na een onoverkomelijk verschil van inzicht over de bedrijfsvoering.” Werknemers en de Ondernemingsraad protesteerden tegen het ontslag van de populaire directeur die bijna 40 jaar bij het bedrijf werkte.

Over het ontslag werden twee rechtszaken gevoerd. De Ondernemingsraad spande een zaak tegen de RvC aan bij de Ondernemingskamer maar verloor deze. Een civiele zaak tussen Krom en Afvalzorg waarvan eind deze maande de uitslag werd verwacht, is afgeblazen, Krom en Afvalzorg hebben een ‘deal’ gesloten aldus berichtgeving in het Financieele Dagblad.

Krom was wel populair bij de werknemers – die hij eind 2022 10 procent inflatiecompensatie gaf (kosten € 500.000) – maar niet bij de Raad van Toezicht. Deze verweten Krom dat hij de RvT niet voldoende op de hoogte had gehouden. Ook de lagere winst over 2022 (€ 200.000 terwijl er € 4 miljoen was verwacht) viel verkeerd bij de toezichthouders.

De Ondernemingskamer steunde de Raad van Toezicht omdat de financiën onder Krom al langer niet in orde waren. Bij de civiele rechter verwachte de advocaat van Krom een positieve uitspraak, maar die blijft nu achterwege. Hoe de deal tussen Krom en Afvalzorg eruit ziet, is niet bekend gemaakt.

Lees ook: Directeur Bert Krom per onmiddellijk weg bij Afvalzorg (1 juli 2023)

Door Piet Bakker. Bronnen: Financieele Dagblad en eerder nieuws op De Orkaan.