Afvalzorg Nauerna zal in de komende maanden 1000 ton brandbaar bedrijfsafval gaan storten dat afkomstig is van De Graaf Afval B.V. uit Purmerend.

Eerder werd al ontheffing verleend om 10.000 ton brandbaar bedrijfsafval afkomstig van Renewi Nederland BV (Amsterdam) in Nauerna te storten.

De ontheffingen zijn verleend vanwege de capaciteitsproblemen bij de Amsterdam afvalverwerker AEB. Die draait nog maar op 40 procent van capaciteit vanwege technische mankementen.

AEB heeft onlangs extra miljoenen steun gehad terwijl de Raad van Commissarissen grotendeels is afgetreden. Afval wordt nu in Nauerna, in Lelystad, de Wieringermeer en in Terneuzen gestort. Getuige de tweede ontheffing voor Nauerna zijn de capaciteitsproblemen niet opgelost met de vorige alternatieven.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft aangekondigd dat er geen nieuwe contracten voor de verbranding van buitenlands afval afgesloten mogen worden. Voor de lopende contracten heeft dat geen gevolg. Renewi sloot vorig jaar nog en contract met AEB om 10 jaar lang afval uit Engeland te leveren.

In totaal zal er niet meer gestort worden bij Nauerna dan gepland. Meer afval van AEB betekent dus minder afval uit andere bronnen. Het afval bevat “zo min mogelijk organische materiaal om geuroverlast te voorkomen”. Bovendien wordt gestort afval meteen afgedekt.

Het bedrijfsafval van De Graaf Afval heeft Euralcode 20.03.01. Dat kan zowel bedrijfsafval zijn als huishoudelijk afval. Volgens de Omgevingsdienst Noordzeekanaal worden bedrijfsafval en huishoudelijk afval apart ingezameld en verwerkt. Huishoudelijk afval gaat volgens de Omgevingsdienst “meestal naar de verbranding”.

De SP heeft vragen gesteld over de eerste ontheffing.