De situatie rond de voormalige school ’t Anker aan de Slachthuisstraat in Zaandam begint tekenen te vertonen van een soap waarbij het eind nog lang niet in zicht is.

De volgende aflevering speelt zich voor de rechter af als op 29 november de gemeente via de rechtszaak zal proberen de huidige gebruikers uit het pand te laten zetten.

Vijf jaar geleden, op 27 november 2011, werd het pand gekraakt, toen stond het al anderhalf jaar leeg.

De gemeente heeft het pand op 1 oktober 2015 verkocht aan de stichting Surbeza, belangenvereniging voor Surinamers, Arubanen en Antillianen in Zaanstad. Buurtbewoners hebben meer dan 150 bezwaren ingediend omdat ze geen Surbeza-feesten willen die met enige regelmaat georganiseerd gaan worden.

Toen het Surbeza-centrum Famiri nog aan de Vinkenstraat zat waren er klachten wegens geluidsoverlast en drugsgebruik. In 2007 werd Famiri gesloten.

Rechtszaken

De gemeente sommeerde de krakers al per 1 oktober 2015 dat ze moesten vertrekken. Dat weigerden ze omdat ze meenden dat het pand nog helemaal niet verkocht was. De gemeente zou aangeboden hebben het koopcontract te laten zien maar de krakers hebben daar nog geen tijd voor gehad. Nu dus naar de rechter.

Maar dat niet alleen, ook de buurt heeft de gang naar de rechter gemaakt om te voorkomen dat het een feestzaal wordt met alle overlast van dien.

Over de zaak heeft ROSA vragen aan de gemeente gesteld:

  • Is er overeenstemming met Surbeza en is er een koopcontract getekend?
  • Is het pand inmiddels in eigendom van Surbeza en zo ja, wanneer is de eigendomsoverdracht
    getekend? Zo nee, wanneer gaat de eigendomsoverdracht plaatsvinden?
  • Kunt u aangeven welke beweegredenen de omringende buurt heeft om een rechtszaak aan te spannen en wat uw acties behelzen om de ongerustheid in de buurt weg te nemen?
  • Op 29 november staat een rechtszaak gepland tussen de gemeente en de huidige gebruikers. Waarom heeft u hiertoe besloten? Is overleg met de huidige bewoners onmogelijk? Hoeveel en wanneer heeft u gesprekken gevoerd met de huidige bewoners? Wat was het resultaat?

ROSA sluit af met “In spanning wachtende op uw immer heldere antwoorden.”