‘Recycle-tarief’ in Wormerland: restafval per zak of bak betalen

De gemeente Wormerland heeft het vaste tarief voor het ophalen van huisvuil verlaagd van € 336 naar € 278 per jaar. Maar daarvoor worden alleen de bakken met plastic / verpakkingen en GFT-afval opgehaald.

Voor restafval moet apart betaald worden: een zak restafval in de container kost € 2,18 per keer. Het aan de weg zetten van een kleine bak (140 liter) restafval kost € 5,66 per keer, een grote bak (240 liter) kost € 8,70.

Wormerland hoopt dat mensen minder restafval gaan aanbieden door beter te scheiden:

“Met het recycle-tarief betaalt u vanaf dit jaar een vast bedrag van € 278 per jaar. Als u uw afval goed weet te scheiden komt u met het verschil van € 70 ongeveer gelijk uit om de variabele kosten te dekken.”

Als er en nieuw vast tarief zou zijn gekomen, had dat verhoogd moeten worden tot € 348. Voor het verschil van € 70 kunnen 32 vuilniszaken gestort worden (of 12 keer een kleine kliko of 8 keer een grote kliko aan de weg worden gezet).

Dumpen

De gemeente is wel een beetje bang dat inwoners geld proberen te besparen door afval te dumpen:

“Het is dus niet nodig en zéker niet de bedoeling dat u, om kosten te besparen, uw restafval ergens in de wijk of naast de container dumpt of stickers op de ondergrondse containers plakt. Ook het opruimen van gedumpt afval kost geld dat uiteindelijk door alle inwoners van ons dorp moet worden opgebracht.”

Mensen met baby’s hebben wel een (tijdelijk) probleempje:

“restafval is meestal droog en kan lang bewaard worden voor u het afvoert, zonder dat het gaat stinken. Met uitzondering van luiers, dat beseffen wij ook, maar dat betekent hooguit dat u een paar jaar hogere kosten heeft, want alle kinderen groeien ook uit de luiers.”

In Wormerland wordt geen onderscheid gemaakt tussen een- of meerpersoonshuishoudens. Mensen die extra restafval hebben vanwege een medische aandoening worden hiervoor gecompenseerd.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Jan Mulder

  Met andere woorden de belasting wordt nog verder overgeheveld naar de burger. Sorry maar een prijsverhoging van 12 euro (per jaar!) wat neerkomt op 1 euro per maand! Maar nee liever 70 euro “korting” wat dus neerkomt op 5,83 per maand. Kan je net 1 keer in de maand een kleine kliko buiten zetten. Ik zou altijd voor de 12 euro hebben gekozen zoveel meer waar (of in dit geval meer afval) voor je geld.

  En dan over de mensen met kinderen. Bespottelijk. Het is al de meest dure periode voor ouders want je moet luiers kopen, kinderopvang, nieuwe kleding, etc etc en dan wordt je hiermee ook nog eens gedupeerd. En dan maar afvragen waarom mensen niet meer kinderen willen nemen.

 • CP Staat

  Graag de kosten neerleggen bij de producenten van het afval, stimuleer die om geen of bio afbreekbare verpakkingen te produceren. Stop met consumentje pesten.

  • Fred Blijestein

   Geen probleem. Bedankt voor de korting gemeente. Het huisvuil kan dan in de plastic of gft container gedumpt worden. Wel even opletten dat je niet je naam en adres gegevens in de vuilniszak laat zitten.

  • M. De vries

   Helemaal mee eens. Dit is weer kiezen voor de makkelijkste weg!!

  • De producenten van restafval betalen al voor het verwerken van hun verpakkingen via de milieubelasting. Nu moet de burger ook nog eens gaan betalen, we betalen dus twee keer voor hetzelfde.

 • Schande alles wordt maar duurder je krijgy nu ook dat mensen afval in je bak gaan gooien
  Nederland waar gaat dit heen

 • Wat ik me afvraag is dit, hoe gaan ze dit doorberekenen. En is HVC ook de verwerker van het rest afval in Wormer?

  Hier in Zaandam hebben we zo een mooi pasje om de restafval container te openen, gaat deze pas gebruikt worden om je achteraf een rekening te sturen?

  • Jan Mulder

   Goede vraag Erik! Daar zat ik later ook aan te denken zeker omdat hier ook wel eens aan is gegeven hoe kinderlijk eenvoudig passen gekopieerd en vervalst kunnen worden

   • M. de Boer

    JA, in januari 2023 komt er een rekening met specificatie over hoe en wanneer iemand restafval heeft gestort of aan de weg gezet.

    Dus zeker nu even lijstje bijhouden wanner men het vuil wegdoet, want volgend jaar zal wel blijken dat zo’n controle nodig is.
    En als je voorganger een te grote zak heeft ingegooid moet men misschien wel 2 x pinnen oftewel de pas gebruiken, dan betaalt men voor de buren.
    Dus conclusie PRACH systeem, waarover niet is nagedacht.

 • Jos Bonnemaijers

  Zelden zulk een schandalig huisvuil beleid gezien.
  Wormerland doet er beter aan hun inwoners te belonen i.p.v. te straffen.

  Of mensen nu hun huisvuil ergens anders gaan dumpen is dus geeneens een vraag meer.

 • Fred Breet

  Het is toch ongehoord. Wie heeft dit schandalige plan op zijn of haar geweten. Iemand die waarschijnlijk meer geld heeft dan verstand. Je zou het huisvuil toch dumpen voor het gemeentehuis. Ben je er ook van af.

 • en de privacy? Hier zitten veel haken en ogen aan. En fraudegevoeligheid, een HVC pas is gemakkelijk na te maken. En als je een HVC pas verloren bent kun je deze niet meteen blokkeren, maar wordt de pas geblokkeerd als je een nieuwe pas hebt aangevraagd en dan gaan er nog 3 werkdagen overheen. En wat doen ze met het restafval? Dat verbranden ze en de warmte die daar vanaf komt wordt omgezet in stadswarmte, wij betalen dus voor hun brandstof. En wat doe je met kattengrid, dat mag nooit in de gft bak omdat er een zeer schadelijke bacterie in de kattenpoep zit, dus dan zit je een maand met kattenstront in je flatje. En grofvuil ophalen kost nu 20 euro, zelf brengen, en een aanhanger huren, is gratis. Uh, mijn fiets heeft geen trekhaak!. Lekker doordacht allemaal.

 • Ik ben blij dat we als raad deze stap hebben genomen. Het blijkt nog steeds dat een groot deel van ons restafval papier, pmd (plastic/metaal/drankkartons) en groen bevat. Met goed scheiden houd je bijna niets meer aan restafval over. Daarnaast dwingt het ons ook te kijken naar wat we inkopen en hoe we met producten omgaan. Meerdere gemeenten in NL zijn al op vergelijkbaar beleid overgestapt en de resultaten zijn veelbelovend. Ook het afvaltoerisme blijkt reuze mee te vallen. Ik roep dan ook iedereen op dit beleid een kans te geven, niet meteen conclusies te trekken en te schoppen, en zeker niet op te roepen tot het vervuilen van onze reststromen, want dan gaan we op termijn écht veel meer moeten betalen.

  Ik ben het trouwens eens met schrijvers hierboven dat vooral ook de producenten aangesproken moeten worden. Landelijk is het streven om nog maar 30kg restafval per jaar over te houden. Wormerland zit nog boven de 150. We moeten dus aan de bak et z’n allen. Dat betekent ook een verandering in aanbod.

  De afspraak met de raad is trouwens om het beleid dit jaar te evalueren. We zullen het effect dan zien en de nieuwe raad kan dat meenemen in haar eigen overwegingen.

 • Karen Schoonheim

  Maar het recycle tarief is natuurlijk niet ingevoerd vanwege de verhoging van de kosten om het afval te verwerken. Het gaat er om, dat er in ons restafval nog heel veel afval zit dat eigenlijk goed te recyclen zou zijn als we nog beter zouden scheiden. Doordat je nu minder betaalt als je minder restafval hebt, is dat een positieve stimulans om beter je afval te scheiden. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat we steeds minder afval hebben en steeds meer kunnen recyclen. Overigens heb ik zelf kinderen waarvan 1 in de luiers en ik vind het terecht dat ik daarvoor zelf moet betalen. Mensen die het niet kunnen betalen krijgen overigens die 8 kliko ledigingen of 32 zakken in de container vergoed.

  • waar haal jij die informatie vandaan dat mensen die het niet kunnen betalen 8 kliko ledigingen en 32 zakken in de container vergoed krijgen? Ik kan amper informatie vinden op de website van Wormerland over afvalinzameling, en per post hebben wij helemaal geen info gekregen, alleen een brochure met ons nieuwe pasje, maar dat staat niks over die 2,18 in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *