Regenboogzebrapad in Zaandam?

Utrecht heeft er eentje, en Maastricht, Groningen, Tilburg, Zwolle, Sittard, Maassluis, Schiedam en Dordrecht ook.

En in Zaanstad wil een raadsmeerderheid er ook eentje: een regenboogzebrapad, ook wel Gaybrapad genoemd.

Het regenboogzebrapad dient volgens indieners GroenLinks, ZIP, ROSA, SP, VVD en D66 om “het belang van diversiteit en solidariteit met LHBT’ers zichtbaar maken en de emancipatie van LHBT´ers kracht bij te zetten.” LHBT’ers zijn Lesbische vrouwen, Homoseksuele mannen, Biseksuelen en Transgenders.

GroenLinks-fractevoorzitter Paul Laport wond er geen doekjes om. Symbool-politiek inderdaad maar, zoals hij stelt, “wel een leuk symbool”.

Het gekleurde pad moet op de de hoek Westzijde – Gedempte Gracht komen, het drukste zebrapad van de gemeente.

Bij GroenLinks en D66 vond men dat een goed idee omdat er dan door veel mensen ‘stilgestaan’ zou kunnen worden bij dit symbool.

DZ’s Juliette Rot vond de aanleg van een duur symbool-zebrapad nogal overdreven, en vroeg ze zich af, is een gekleurd zebrapad nog wel een zebrapad?

En daar heeft ze natuurlijk een punt. Volgens de wegenverkeerswet moeten de strepen wit zijn.

image

Niet alle Gaybrapaden voldoen daaraan.

regenboog 1 regenboog 2

Paul Laport zegt desgevraagd dat hij dan zou kiezen voor een variant met witte belijning:

“Een ambtenaar zei ons dat een dergelijke uitvoering waarschijnlijk de voorkeur heeft, omdat de zebra in dat geval z’n functie behoudt.”

De VVD wilde het zebrapad op een andere plek:

Een meerderheid van de raad is voor, DZ dus niet. Ex-POV-fractievoorzitter Ton Brekelmans (tegenwoordig gewoon raadslid) toonde zijn misnoegen met het plan door luid te gaan zuchten toen Sanna Munnikendam haar steun voor het plan uitsprak.

Brekelmans had noch het lef om zijn houding toe te lichten nog het fatsoen om zich te verontschuldigen, ook niet toen hij door burgemeester Faber op zijn gedrag werd aangesproken. Munnikendam koos ervoor vanaf een andere microfoon het woord tot de raad te richten.

De foto bovenaan is van het Twitter-account van GroenLinks: steunfractieleid Rosanne Kolvers stond aan de wieg stond van het voorstel. Let op haar oorbellen in bijpassende regenboogkleuren.

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Erik Esteie

  Prima plan!

  Nu nog even de hoek van de Westzijde en de Gedempte gracht afsluiten voor auto verkeer….

 • Knabbelaar

  Dat zoiets een punt van discussie is zegt alles over de infantiele puberale gedachtegang van de Zaanse politici, tenminste wat er voor door gaat.
  Probeer je met belangrijkere zaken bezig te houden.

 • Utrecht heeft het, en Maastricht, Groningen, Tilburg, Zwolle, Sittard, Maassluis, Schiedam en Dordrecht ook.
  Lagere gemeentelijke belastingen!!

  En als een ander het heeft, willen de Zaanse gemeenteraadsleden het ook…
  want kinderlijk gedrag!

 • yede

  nou werkelijk wat een onzin een regenboog zebrapad. tja ze moeten wat he die raadsleden de wiite verf is al op zie het zebrapad voor het zaantheater dat is iets met witte vlekken tja en regenboog zebra pad kan toch niet in soeters town een zaansgroen zebrapad of monet blauw zou dan beter passen en het beoogde azc komt niet meer in het oude UWv gebouw maar in geheel nieuw te bouwen pand in de Kalverpolder met jewel uitzicht op de zaanse schans kunnen ze daar gelijk allemaal bedelen.

  • yede

   en voor de gemeente raadsleden die niet te doen hebben deze flutzomer TIP Utrecht heeft al jaren het NIjntje stoplicht dus per 1 april 2017 zijn alle groene stoplichten in zaanstad voorzien van niet het groene popptje maar allemaal groene molentjes het oranje lampje krijgt de afbeelding van Czaar peter de Grote en het rode krijgt in wapen van de gemeente met de walzisen.

   de molentjes groen i.v.m de molens ca 1300 in 1930, czaar peter omdat die ruim 300 jaar geleden dit plaatsje bezocht en de walvissen omdat we toch best wel schamen voor de walvisvaart scheepsbouwe in deze streek wellicht ook nog een link naar de voc met slaven vervoer

   dus dat wordt een drukke zomer voor de zaanse pertijen.

 • Knabbelaar

  Verander het gekleurde zebrapad in de vorm van een gestileerde dubbele bliksemschicht, beschilder het met de getallen 1 t/m 10 en je kunt al hinkelend naar de overkant.

 • straatje 53

  onzin en nogmaals onzin

 • Bart

  Dit zorgt voor onnodige verwarring. Heeft de meerderheid van de gemeenteraad een broertje dood aan verkeersveiligheid? Er zijn genoeg andere objecten die je kunt kleuren, maar nee, uitgerekend een zebrapad. Onvoorstelbaar wat een incompetentie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *