‘Cultuur op z’n Zaans: een verwarde man schrijver Marcel van Roosmalen laten interviewen. Minachting van de gast en het publiek van de Culturele Raad Zaanstad.’ Twitterde Jaap de Jong na afloop van de bijeenkomst van de Culturele Raad in de Bullekerk afgelopen zaterdag. 

De ‘verwarde man’ waarnaar Jaap verwees was René Sman. Wij vonden het wat harde woorden en we gingen ervan uit dat het wel meeviel.

Maar, vanmorgen luisterden we de podcast ‘Weer een Dag’ waarin Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman met elkaar praten over wat ze bezighoudt. Het viel niet mee. Van Roosmalen had het interview ervaren als zeer ongemakkelijk: 

‘Ik verzon zelf maar vragen, want het waren ongemakkelijke stiltes.’ 

Vooraf had René Sman (‘een gedrongen grijs mannetje met een bril’) aangekondigd dat hij een ‘beetje anders’ was. Hij zou een ‘lossere aanpak’ hebben als interviewer. 

Na afloop van het interview begreep Van Roosmalen des te meer waarom hij de Zaanstreek achter zich wil laten. En hij bleef zitten met de vraag: is Sman niet goed bij zijn hoofd of is het een geniale gek.’ 


Patrick van Hees schreef ons over deze ‘spraakmakende’, avond:

‘Misschien heb jij een vraag die je aan je zelf wilt stellen?’, opperde gelegenheidsinterviewer René Sman op het podium van de Culturele Raad Zaanstad in de Bullekerk.

Van Roosmalen keek perplex de zaal in: ‘Ik weet niet waar ik ben terecht gekomen. Normaal gesproken stelt een interviewer een vraag en dan geef ik netjes antwoord’.

Het hele ‘interview’ werd een aaneenschakeling van ongemakkelijke en schurende momenten. Van Roosmalen: ‘Ik heb een bepaald beeld van de Zaankanters. Ik heb het vijf jaar geprobeerd in deze streek. Het is eigenlijk helemaal niet gelukt. Het zal voor een deel aan mij liggen, maar ik denk toch ook wel voor een groot deel aan de Zaankanters zelf.

De foto boven is van ‘huisfotograaf’ Hans Gaarlandt’

Zo’n vier jaar geleden schreef Merel Kan een stukje over Van Roosmalen: ‘Martin Bril maakte normale mensen uniek, Van Roosmalen maakt van normale mensen lulletjes lampenkatoen. Het eerste is een gave, het tweede is goedkoop en vrij makkelijk.’


Luister hier de podcast terug (het deel over de bijeenkomst en over Zaandam start na ongeveer 25 minuten): 

Advertentie