Reünie Oase Bar Krommenie… en wie volgt?

Oude tijden herleven. In 1984 ging de Oase bar in Krommenie dicht. Maar op zondag 13 september komen de barhangers, discogangers en drinkmaatjes van 40 jaar geleden weer bij elkaar.

De Oase bar was de schepping van Jos Fleer, bijgenaamd de Keizer. Fleer raakte in de jaren vijftig zwaar gewond bij een bedrijfsongeval bij papierfabriek Van Gelder in Wormer. Maar in plaats van de bijstand begon hij samen met zijn vrouw in 1960 een snackbar in Krommenie.

oasebarIn 1968 werd dat de Oase bar, eerst alleen een kleine bar, daarna bowlingbanen en vervolgens maakten die weer plaats voor een discotheek. In 1984 ging de Oase bar dicht.

De reünie (hier de Facebookpagina) wordt gehouden bij het zalencentrum de Admiraal te Assendelft op zondag 13 september van 15:00 uur tot 20:00. Inschrijven bij dimvangerven@me.com.

De Orkaan kwam heel soms in de Oase Bar… maar terugdenkend aan die tijd: hoeveel café’s, bars, dancings, zaaltjes en kroegen zijn er eigenlijk verdwenen?

Een eerste lijstje:

 • Krommenie: Oase Bar, het Witte Huisje (Provincialeweg), café aan het eind van de Millitaireweg (was ook een wit huisje, zondagmiddag trad er wel eens een band op), Double You (reünie al geweest)
 • Wormerveer: Ons Huis, De Dageraad (boot tegenover Ons Huis, Zaanweg), De Jonge Prins (Noordeinde), De Nieuwe Sociëteit (Stationsstraat)
 • Koog Zaandijk: Skylark, Lindeboomschool, Twilight Zone (bij Zaandijkerkerk, 1971-1993))
 • Zaandam: Huize Negrijn, later Old Gun (Hogendijk), L’Ecole, Drieluyck/Drieluik (1972 tot 1997, in pand L’Ecole, het Drieluik zat eerst aan de Joachim Kleinzorgstraat), Kabelgat (al 2 reünies achter de rug), El Sombrero (Lage Horn), De Karseboom, De Harmonie, de Bond (Oostzijde), Dam 8, Provadya? (Rustenburg), Christelijk Belang (Botenmakerstraat), Cocky’s Club (Peperstraat), Tuftuf (Gedempte Gracht), Annie’s Verjaardag (Zuiddijk), café Centraal (hoek Zilverpadsteeg / Gedempte Gracht), de Bijenkorf (Gedempte Gracht), ’t Vat, American Bar (Tolstoistraat), Luky Strike, Jopie Dulk, Lelle Belle (Nicolaasstraat), Toon Turk (Spoorbuurt), ’t Schuttertje, ’t Slop (groot & klein), Foamy club, Huize Lammers (Burcht), Wienerwald café (Peperstraat, was eigenlijk restaurant, was dit niet op zelfde plek als Cocky’s Club, of ernaast?), Cafe Lubbers (Zuiddijk), Metropool (Korte Hogendijk, 1989 – 1994, later The Palace)
 • Wormer: Matje (Dorpsstraat), Westend (Nieuweweg), Prinsenhof (Zuiddijk, 9-11), Serah Artisan (Damstraat)
 • Westzaan: De Happetap (Weiver)
 • Oostzaan: Discompaen (Kerkbuurt 88), Café Centrum,

Er zijn natuurlijk ook café’s van naam, eigenaar en doelgroep veranderd. Zaanweg 10 (Wormerveer) is nu een Lounge Bar nadat het ook een tijd restaurant was, het Spinnewiel in Zaandam heet nu anders (Charly’s Bar?), Te Warskip (Kanstraat 4, nu Las Vegas), Z9 werd De Kade, Crossroads (Damstraat, 1993-2001, later Club Dreamz), in Lexion (Westzaan) zit nu de Wereldkeuken.

 

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Carolien Quakernaat

  Wienercafé, Lapaix, cafe Lammers, de Kruis (Zaandijk)

 • Tineke

  Dat zal een verheffend schouwspel worden. Ik durfde er vroeger niet eens naar binnen.

 • R. Maarten Giljam

  ’t schuttertje, Makerijtje, kleine slop, grote slop, Spinnewiel, Foamy club. cafe lammers

 • J van der weide

  american bar in Zaandam
  Luky strike Zaandam
  Jopie Dulk. Zaandam
  Lelle Belle bar. Nicolaasstraat Zaandam

 • De bekendste disco van de zaanstreek vergeten.. T warship met bezoekers vanuit heel noordholland, daarna the happy days en nu las vegas…. Met al 30 jaar goud van oud….

 • De Orkaan

  Dank, de reacties zijn verwerkt. We hebben apart overzicht van ‘veranderde’ café’s gemaakt. Dus als er nog steeds horeca is maar onder andere naam. We waren vooral op zoek naar café’s die helemaal weg zijn. Te Warskip en het Spinnewiel zijn wel weg, maar het is nog steeds horeca.

  De Kruis, t Makerijtje en LaPaix bestaan nog steeds.

 • jaren 60/70+ Cafe Spoorzicht.
  Was alsmede een pension.Groot terras.
  Provinciale weg Zaandam.huisnummer onbekend.
  Zat ter hoogte van de kruising met marga klompêstraat.
  destijds tegenover Cafe Spoorzicht was het oude van gent en loos Loods en los/laad dokken.
  tegenwoordig een hoekje met groen voorziening aan begin van woonwijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *