Robert van Tellingen: Beste Jan Dirk… (corona en voetbal)

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB schreef in zijn wekelijkse column over de corona-maatregelen die het voetbal treffen. Hij vindt spelen zonder zonder publiek en gesloten kantines maar niks en vreest verliezen van tientallen miljoenen.

Robert van Tellingen, keeper bij de Veteranen 45+ van ZCFC is het niet met hem eens. Dit schreef hij op de website van ZCFC en wij nemen dat (met toestemming natuurlijk) over.

Beste Jan Dirk,

Wat leuk dat je een brief schrijft aan al je leden. En wat fijn dat je zoveel vrienden hebt. 1.193.367 waren het er vorig jaar. Mooi man. En die heb je allemaal bereikt met je brandbrief. En hun partners, ouders, broertjes en zusjes ook. Jan Dirk! Je bent populairder dan Famke Louise EN Diederik Gommers samen! Je bent een echte influencer!

In je brandbrief van afgelopen dinsdag spreek je schande over het sluiten van de kantines en moppert er lustig op los over de maatregelen die ertoe leiden dat “de ziel uit het voetbal is gegaan”. Je citeert daarbij mijn collega’s van Langs de Lijn en twijfelt openlijk aan dit kabinet. Je suggereert symboolpolitiek en zegt dat “60% van de amateurclubs dreigt om te vallen”. En het is de schuld van Rutte, De Jonge, Van Ark en consorten. Althans, volgens jou.

Ketting van solidariteit
Volgens mij niet. Volgens mij is ALLES dat nu besloten wordt de schuld van de oplopende besmettingscijfers. En dus is ALLES dat nu besloten wordt de schuld van mensen die zich niet aan de coronamaatregelen houden. En dat betekent dat er nog meer maatregelen nodig zijn. Dan helpt het NIET dat mensen als jij twijfel zaaien bij alles wat besloten wordt. De besmettingscijfers dalen niet als jij rept over symboolpolitiek, integendeel. Wat wel helpt is dat je je leden oproept zich aan de maatregelen te houden, zodat we zo snel mogelijk weer gewoon mogen doen. Al helpt het maar een beetje, dan ben je toch een schakel in de ketting van solidariteit.

Afgelopen zaterdag was onze club dus niet open, maar bezoekers waren er wel. De een was trainer, de ander was assistent-trainer, een derde persoon was masseur, een vierde persoon was assistent masseur. Van een uitspelend JO17-2 team. De leden, die normaalgesproken bestuurs- en terreindienst hebben, zijn dezer dagen corona coördinator. Het kostte ze grote moeite om -op zijn minst- de masseur en de assistent masseur weg te sturen. Dan helpt het NIET als mensen als jij twijfel zaaien bij de corona maatregelen. Het zou helpen als je de mensen oproept zich aan de maatregelen te houden.

Wij willen voetballen
Ik speel in een 45+ veteranenteam. Onze centrale verdediger kon afgelopen zaterdag niet meedoen, omdat hij nog kampt met de naweeën van een coronabesmetting in maart. In mijn Brabantse schoonfamilie zijn doden gevallen. Wij kijken primair naar gezondheid en proberen daar op de club alles aan te doen. Ik denk dat we daarnaast gezamenlijk maar één doel voor ogen hebben: WIJ WILLEN VOETBALLEN. En als dat betekent dat we tijdelijk geen derde helft hebben, of in de openlucht moeten omkleden, dan zij het zo. Als onze club hierdoor omvalt, dan bouwen we hen SAMEN weer op, maar als mensen door het virus omvallen, kan dat dus niet.

We willen natuurlijk allemaal terug naar het oude normaal. Geen anderhalve meter afstand, maar anderhalve meter bier. De handen niet in de desinfecteerpaal, maar in een schaal bitterballen. Maar om daar te komen moeten we eerst afrekenen met het virus. Dan helpt het NIET dat mensen als jij twijfel zaaien bij de coronamaatregelen. Het zou helpen als je de mensen oproept zich aan de maatregelen te houden.

Belangrijkste schakel
Voetbal is de belangrijkste bijzaak ter wereld. Een subcultuur waar mensen van alle pluimage elkaar tegenkomen. De bouwvakker en de politicus, de piloot en de zorgmedewerker, de agent en de ondernemer. Het doorkruist en verbindt meerdere bubbels. Voetbal neemt daarmee een belangrijkere plaats in dat enkele decennia geleden, toen de samenleving in heldere zuilen verdeeld was. Jan Dirk, jij bent daar de baas van! Jij bent belangrijkste schakel van de belangrijkste bijzaak ter wereld Jan Dirk! Jij moet verbinden! Jij moet zeggen hoe we uit deze situatie moeten komen! Dan helpt het NIET als je twijfel zaait bij de corona maatregelen. Jan Dirk, help onze corona coördinator. Door je leden op te roepen zich aan de maatregelen te houden, zodat we zo snel mogelijk weer anderhalve meter bier kunnen bestellen. En stop met mopperen.

Namens veel 45+ veteranen

Robert van Tellingen

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Wendy Kind

  Benieuwd naar de reactie van Jan Dirk van der Zee. Je mag natuurlijk alles zeggen in een column, maar ik hoop dat hij nog eens nadenkt na zo’n beargumenteerde en uitgebreide reactie. Met een prima uitsmijter, wat mij betreft. 1-0 voor Robert.

 • Bruce Latham

  De echte reden dat ‘amateur’ voetbalverenigingen op omvallen staan zonder publiek en baromzet is volgens mij dat er in veel gevallen spelers betaald worden in plaats van dat van alle spelers gevraagd wordt (inclusief selectie) contributie te betalen. Bij sommige verenigingen zijn de wedstrijd vergoedingen belachelijk hoog. Amateur sport is een hobby, niet iets waar je geld mee verdient lijkt mij. Contributie van alle leden zou dan voldoende moeten zijn om te overleven voor de meeste verenigingen.

  • Robert van Tellingen

   Mee eens. Bij amateurclubs die betalen gaat het dan ook vaak fout. Gelukkig drijft het merendeel van de Zaanse voetbalclubs op contributie én gemotiveerde leden. En zo moet het ook zijn. (Het is ook de reden waarom ze in de lagere klassen spelen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *