Vijf doelpunten maakten ze in de finale van de Youth League, de Champions League voor de jeugd. Ze versloegen FC Barcelona (3-0), Real Madrid (4-0), Eintracht Frankfurt (5-0) en Sporting Portugal. Ik heb het niet over de jeugd van Juventus, Paris st Germain of Manchester United, maar de jeugd van Alkmaar Zaanstreek. AZ.

De gemeente Alkmaar overweegt een huldiging. 

Toen 15 maart Real Madrid op sportpark Kalverhoek werd verslagen deden de veteranen van ZCFC op datzelfde sportpark hun warming up. Buikje inhouden, niet te snel optrekken, zo snel mogelijk partijtje op veld 8. De mannen van 45+ hebben een leuke avond als de Koninklijke uit Madrid op veld 1 met 4-0 wordt opgerold door jongens, die hun zoon konden zijn. David wint van Goliath. Het moet zo zijn.

Veel jongens zitten in Zaandam op school, veel toeleveranciers zitten in Zaanstad. Sterker nog, de gemeente Zaanstad heeft ervoor gezorgd dat AZ nu in Zaanstad gehuisvest is. Of is het Wormerland, zoals Studio Sport altijd zegt? Voor de veteranen van ZCFC is de jeugd van AZ net zo Zaans als Albert Heijn en Duyvis. Voor altijd winnaars van de Youth League. 

Zou die geografische verwarring de reden zijn dat Zaanstad geen huldiging overweegt?

Hallo burgemeester Hammink en wethouder Sleegers, wakker worden! De jongens zijn WINNAAR VAN DE CHAMPIONS LEAGUE voor de jeugd. Ik wil Mexx Meerdink en Ernest Poku op het balkon van het stadhuis zien springen met de cup. Ik wil Wouter Goes en Kees Smit in een platte kar over de Gedempte Gracht, Ro-Zangelo Daal en Fedde de Jong in een open bus op de Dam. Een champagnedouche op de Zaanse Schans voor Jayden Addai en Rome-Jayden Owusu-Oduro.

Ik wil de helden van veld 1 van de Kalverhoek lauweren: Zaanse kampioenen moet je in de Zaanstreek huldigen.

ZCFC Veteranen 45+


UPDATE, persbericht Zaanstad:

Huldiging AZ Jeugd Onder de 19 op het Waagplein in Alkmaar op 29 april

‘Prestatie van formaat’

De gemeenten Alkmaar en Zaanstad zijn enorm trots op de jongens O19 van AZ door het winnen van de finale van de UEFA Youth League. Zij worden daarom gehuldigd op zaterdag 29 april om 19.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.

Het team stapt zaterdag om 18.45 uur op de boot en vaart via het Stadstrand, Bierkade en Zijdam de binnenstad in. Om 19.30 komen ze aan op het Waagplein, waar ze feestelijk onthaald worden op het podium. Op het podium worden de spelers en de staf toegesproken door de trotse lokale bestuurders. Daarna volgt de officiële huldiging van de sporters en staf door burgemeester Schouten. Natuurlijk krijgen de spelers zelf ook de gelegenheid iets te zeggen tegen alle verzamelde fans.

Wethouder Sport gemeente Zaanstad Gerard Slegers: “De thuisbasis van de AZ-jeugd is het Zaanse trainingssportcomplex op Kalverhoek. De gezamenlijke inzet van AZ en Zaanstad om tot dit fantastische sportcomplex te komen is op veel fronten zeer waardevol geweest. Ik spreek hierbij mijn waardering uit voor de visie van Robert Eenhoorn en zijn team. Wij zien de spelers die de Youth League hebben gewonnen dagelijks trainen op dit mooie sportcomplex. Al deze inspanningen hebben uiteindelijk geresulteerd in het winnen van de Youth League. Een prestatie van formaat!”

Burgemeester Anja Schouten van Alkmaar: “De jeugd van AZ heeft afgelopen maandag met overweldigend succes de finale van de Youth League gewonnen. Daarmee schreven ze voetbalgeschiedenis. Geen enkele Nederlandse club heeft deze prestatie eerder geleverd. Het was wereldnieuws. Ik volg deze ploeg al een tijdje en zag in Barcelona al hoeveel talent deze jongens hebben. Ik ben enorm trots op ze. We gaan er zaterdag een mooi en welverdiend feest van maken voor de spelers, staf en natuurlijk alle fans, jong en oud.”

De huldiging van het team richt zich op de jeugd en dus nodigen de gemeenten vooral ook families en kinderen uit om hier een fantastisch en gezellig feest van te maken. Het feest op het Waagplein duurt tot 20:30 uur en is ook te volgen op schermen rondom het podium.