Rooswijk heeft primeur van nieuwe afvalscheiden

Afval bestaat niet meer. In de stukken van Zaanstad wordt vooral gesproken over ‘grondstoffen’. Die komen dan wel weer uit afval natuurlijk…

Rooswijk heeft primeur van nieuwe afvalscheiden in Zaanstad. Wethouder Sanna Munnikendam (duurzaamheid en circulaire economie) gooit het eerst kauwgompapiertje* in de afvalbak van mevrouw Bras en mevrouw de Vries.

Na Rooswijk zijn Krommenie Oost en West aan de beurt. Hier gaat het nieuwe systeem half februari in. Stapsgewijs wordt de nieuwe manier in de overige delen van Zaanstad ingevoerd.

Zaanstad:

De nieuwe manier betekent dat inwoners herbruikbaar afval apart weggooien in drie afvalbakken die aan huis staan. De bestaande grijze afvalbak wordt in de nieuwe situatie gebruikt voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken. De groene bak voor gft- en etensresten en de blauwe voor oud papier en karton. Het restafval dat overblijft, brengen inwoners naar een ondergrondse container die op verschillende plekken in de wijk staan. Inwoners van Rooswijk en Krommenie Oost en West hebben inmiddels een afvalpas ontvangen die nodig is om de ondergrondse container te openen.

Kijk op afvalscheiden.zaanstad.nl voor meer informatie.

* De informatie komt uit een persbericht van de Gemeente Zaanstad (dat van dat kauwgompapiertje hebben wij er zelf bij verzonnen).

Deel dit artikel:

8 reacties

 • hans van loo

  Veel plezier met de welhaast lachwekkende uitvoeringsdetails die de Zaanse Afval Academie heeft bedacht.Let wel;eerst even het lege yoghurtbakje met water naspoelen alvorens het in de keuken in pedaalemmer nummer zoveel te deponeren.
  Werkelijk het stond voorgeschreven in het afvalkrantje….
  En natuurlijk ook even kijken of het soort plastic eigenlijk wel geschikt is om aan te bieden. En oja,de lucht van de schillen zo nostalgisch.
  Ik denk echt dat de bedenkers hebben verondersteld dat de bewoners zich grenzenloos vervelen en dus toch iets om handen moeten hebben.

 • Erik Esteie

  Ik wil hier nog even op terug komen

  Rooswijk heeft namelijk helemaal niet de primeur van de afvalscheiding, die primeur had het Vissershop namelijk, hier wordt het afval al 2 jaar gescheiden….

  Maar ach, het huidige college had een natuurlijk een foto momentje nodig, en een persberichtje om het Zaanse beleid wereldkundig te maken.

  Hoe dan ook, ik ben al 2 jaar keurig bezig om afval te scheiden, etensresten in de groene bak, plastic en blik in de grijze bak, glas in de glasbak en papier in de papier bak.

  Wat ik verder nog over heb zou in de ondergrondse restafval container moeten

  Daar gaan dus alle oude gloeilampen,of spaarlampen in. Batterijen, hup bij het rest afval. Een oude tondeuse die niet meer werkt kan ook bij het rest afval. Dat kan allemaal verbrand worden.

  Begrijp me aub niet verkeerd, ik vind het goed dat we dingen scheiden zodat het op een goede manier verwerkt word en dat we het meeste kunnen halen(hergebruiken) uit de dingen die we gebruiken, maar de Rooswijk heeft niet de primeur 😉

  En er zijn nogal wat producten die niet in dit afvalscheidings plan passen(de al genoemde batterijen, lampen, of een lege verfbus, etc)

  • Peter Goldstein

   Erik,oude apparaten, lampen, batterijen en verfbussen lever je toch zeker wel in bij de doe-het-zelf zaak of het afvalstation?
   Ik scheid ook alles al jaren maar hou vrijwel niets aan restafval over. Hoogstens wat chipzakken, plastic kaaskorstjes en touwtjes van theezakjes…

   • De Orkaan

    De chipszakken kunnen bij plastic / verpakkingen. Touwtje en kaaskorst bij GFT. Labeltje van theezakje bij oud papier!

   • Erik Esteie

    @ Peter,

    Ik kan afgedankte lampen en elektrische apparaten meenemen naar mijn werk, daar staat een milieu straat. Ik zie me echter geen (oude)kapotte tl buis op de fiets meenemen naar Amsterdam-Sloterdijk.
    (risico van breken)

    Stel nu dat ik een tl buis kwijt wil? De chemokar is per 1 januari 2013 afgeschaft…

    Via deze link kan ik zien waar ik die tl buis kan inleveren

    https://www.wecycle.nl/inleverpunt-zoeken

    Maar dan moet ik nog steeds een eind fietsen
    (ik woon op het Vissershop, en stel je voor dat ik in poelenburg zou wonen, moet ik nog verder fietsen met die tl buis)

    Wat ik hiermee bedoel is dat het nieuwe inzamel niet waterdicht is en misschien pleit ik er eigenlijk voor om de Chemokar weer in te voeren(en dan wel zorgen dat hij beschikbaar is op momenten dat mensen niet naar hun werk zijn)

    Wat doen we bijvoorbeeld met lege verpakkingen waarin bleek heeft gezeten, of terpetine, moet dat ook naar de milieustraat, of kan dat in de grijze plastic container

    Ik kan het bij Zaanstad niet vinden, wat te doen met Frituurvet? In de groene bak?

    Ik denk dat er nog een hoop grijze gebieden zijn waar nog eens goed naar gekeken moet worden 😉

    Misschien moeten supermarkten en bouwmarkten verplicht worden om een inzamelingspunt te creeren voor alle dingen die niet opgehaald worden door HVC…

 • Erik Esteie

  Vergeet ik deze link nog 😉

  Wie moet er wanneer aan meedoen

  https://afvalscheiden.zaanstad.nl/planning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *