ROSA wint Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz

Met vlag en wimpel en met kop en schouders won het team van ROSA de 2e editie van de traditionele Orkaan Eindejaars Nieuwsquiz (OEN). Eerder won hun team ook al de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz.

Kandidaat-raadslid Hans Kuyper (plek drie op de lijst voor 21 maart) was blij met de zege maar voegde daar aan toe met het oog op de komende verkiezingen: “Ik hoop dat we niet te vroeg gepiekt hebben”.

ROSA wist bijna alles. Hoeveel fracties heeft de raad? Waar was Jan Hamming burgemeester? Hoe heet ZTS nu? Waar ligt Dik Trompad? Waar werd gehaakt tegen lepra? Waar ligt Gerard Ram van wakker? Wat is een poller? Waar traden The Teckels op? Waar ligt De Slinger?*

Twaalf teams streden op het scherpst van de snede maar ROSA liet de andere 11 ver achter zich. Ze versloegen het team Dr. Clavan en Co. en het Gemeentearchief en gingen met de hoofdprijs vandoor: het laatste stukje muur van de Witte Olifant op een fraaie standaard van Jan Willem Kaaijk. (En ze hoefden hun drankrekening in De Fabriek niet te betalen).

De prijs (zie slideshow) bleef echter niet lang in bezit van de partij, quiz-deelnemer Gerbrand Klop van de Bedrijvige Bij (en van de Witte Olifant) bood na afloop € 500 voor het kunstwerk dat een prominente plek op zijn kantoor krijgt. Voor ROSA weer een bijdrage aan de verkiezingskas.

De anderen moesten ‘genoegen nemen’ met een exclusieve rondleiding boven op de Watertoren in Assendelft, vrijkaartjes voor het Zaantheater en het Zaans Museum.

ROSA was niet de enige politieke partij die meedeed, ook de PvdA was van de partij. Na een tweede plek na de eerste ronde zakte de fractie echter naar de middenmoot.

Daarnaast werd onder meer deelgenomen door de woordvoerders van Zaanstad (“geen commentaar”), wijkmanagers, (ex) journalisten en medewerkers van Typhoon, Dagblad Zaanstreek en RTV Zaanstreek, een team ‘Fabriekers’ en de Stichting Monet. Vragen werden o.a. op video gesteld door Freek de Jonge, culinair journalist Onno Kleyn en de dominees van Serious Request.

Hierboven en hieronder foto’s die Jan Lapère maakte van het evenement.

[slideshow_deploy id=’47873′]

 

 

Wat werd er eigenlijk gevraagd? Drie voorbeeld (met antwoorden hieronder)

antwoord: B (Gedempte Gracht), Mooij Wonen (Witte Olifant), Beschuitstoren, AH XL ZMC, Klampershoek; en B (Hellas – Zilvermeeuwen).

* 14 fracties in de raad. Jan Hamming was burgemeester in Heusden. ZTS heet nu Rood Wit. Het Dik Trompad ligt tussen Provincialeweg en Van Goghweg. In Assenelft werd gehaakt tegen lepra. Gerard Ram ligt wakker van Barbara Visser. Wat een poller is weet iedereen. The Teckels traden o.a. in Landzicht op. De Slinger komt achter het station Zaandam.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Hans Kuyper

    Orkaners, bedankt voor een fantastisch georganiseerde en ontzettend gezellige avond. Het uitgespaarde geld van onze drankrekening heb ik vanochtend afgegeven bij de dominees in hun glazen huis in Koog. Jullie krijgen ook van hen de hartelijke groeten en veel dank!

    Namens Team ROSA, Hans Kuyper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *