‘Rugby is een chaossport en je wilt controle over de chaos krijgen!’ Het stormt en de regen gaat horizontaal over het rugbyveld op sportpark Jagersveld. Toch hebben zich dinsdagavond om 19.00 uur, negen van de tien speelsters van het nieuw op te richten damesteam gemeld in de kleedkamer. Sommigen hebben al wat ervaring bij andere clubs (o.a. in Hoorn), voor anderen is alles nieuw. Coach Walter van Ling begint daarom bij de basics.

Die basics bestaan vandaag uit het aanleren wat wat algemene begrippen en de ‘Loupe’, een aanval met een soort 1-2tje waarbij spelers elkaar de bal snel toespelen om zo een “extra speler” te creëren door één speler twee keer aan de bal te krijgen. Het staat symbool voor het toegankelijke niveau waarop nieuwelingen kunnen beginnen.

Het is de vierde training sinds de oproep van Zaandijk Rugby voor dames die de sport eens willen proberen. Vrijwel wekelijks komen er weer vrouwen kennismaken met de sport. Zoals Linda van Brederode die met rugby in aanraking kwam doordat ze in een cafe met iemand in gesprek raakte die vertelde over het initiatief. Nu staat ze voor de tweede keer op het veld en heeft ze de smaak te pakken.

‘Zeker, volgende week pak ik weer een training mee.’

De speelsters gaan helemaal op in het spel op de training, ook de nieuwkomers. Er is veel plezier, er wordt getackeld en gerold over het veld. Toch vallen er in anders sporten vaker blessures dan in het rugby volgens van Ling.

‘Bij volleybal en voetbal vallen meer blessures. Dan kom je hard op je gewrichten terecht of komt de aanval van achteren. Bij rugby komt de tegenstander altijd van voren. Je ziet hem aankomen.’

Met de aanwas van dames gaat het goed. Daarom is de coach, die ook in Haarlem al eens een damesteam opzette, duidelijk over de ambities van de club.

‘Ons doel is om voor september (start van het nieuwe seizoen, red.) een damesteam in te schrijven. In een team staan vijftien speelsters en je hebt wel zo’n tweeëntwintig spelers nodig in de praktijk. Maar op het niveau waarop je begint worden er vaak speelsters van elkaar ‘geleend’ onderling. Dus daar kom je wel uit.’

In het huidige tempo zouden die tweeëntwintig vrouwen er zeker kunnen komen. Het is inmiddels 20.00 uur. De gladiatoren hebben geen droge draad meer aan het lijf en de benen zitten vol blubber van het drassige veld. Als er onder deze omstandigheden al zo fanatiek wordt getraind zit het met de mentaliteit wel goed. Dan kan de club die in 2013 werd opgericht en nu een brede herenselectie kent binnenkort ook trots zijn op dames 1.

Dames Zaandijk trainen op de ‘loupe’.

Door: Edwin Kleiss.