Ruth Pos: Alles is er al!

Over minder een week, op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam.

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders.

Dit is de opinie van Ruth Pos (Orkaan-lezer, PR Business Center BedrijvigeBij, cultuurliefhebster)

Alles is er al!

We hoeven er niet geheimzinnig over te doen. Uit betrouwbare bron weten we dat er partijen (lees: mensen) actief bezig zijn om in onbruik geraakte kerken als de Bullekerk en de Oostzijderkerk een nieuwe invulling te geven. Met voor ogen een cultureel/maatschappelijk doel want daar gaat het helemaal over; bestaande karakteristieke gebouwen die niet of nauwelijks nog in gebruik zijn nieuw leven inblazen en daarvoor is er veel denkbaar!

Er is al genoeg gezegd en geschreven over het Cultuurcluster, een peperduur nieuw gebouw dat gepland is tussen het NS-station en het Inntelhotel in Zaandam.

Clusteren is: verzamelen, bundelen, concentreren. Dat zou betekenen dat een aantal bestaande Zaanse culturele instellingen, die nu verspreid in parels van gebouwen zijn gevestigd, dan in een feitelijk onbetaalbaar gebouw op een misplaatste plek ‘gebundeld’ worden.

Dan zou je deze prachtige parels voor de zwijnen werpen, dat is verspilling en doodzonde en moeten we niet willen met z’n allen.

Alles is er al en er kan nog meer.

Er staan naast kerken nog talloze gebouwen leeg die geschikt zouden kunnen zijn voor kunst en cultuur, inclusief een graag gewenst poppodium! Laat de creatieve geesten maar pionieren; nieuwe ideeën uitbroeden en initiatieven uitvoeren. Met de dan extra beschikbare subsidie zijn zij mede degenen die de voortgang voor onze culturele behoeften in van Zaanstad waarborgen.

Ruth Pos


Reageren? Graag! (en volgens de regels) maar als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Beste Ruth Pos,

  Graag stuur ik een reactie op de plannen voor een nieuw Cultuurcluster in Zaandam.

  In opdracht van het Architectuur Informatiecentrum Alkmaar (AIA) heb ik gedurende een jaar een aantal kerken in Nederland gefotografeerd ten behoeve van de tentoonstelling ‘De Kerk van Morgen’ in de Grote Kerk in Alkmaar.
  Deze expositie wordt gehouden in het kader van 500 Jaar Grote Kerk Alkmaar en is van 4 augustus tot en met 31 augustus 2018 te bezoeken.

  Het betreft kerken die meervoudig gebruikt worden (multifunctioneel) en kerken die een herbestemming hebben gekregen (monofunctioneel).
  Met name die laatste kerken kunnen een inspiratie zijn voor het hergebruik van de in onbruik geraakte kerken als de Bullekerk en de Oostzijderkerk in Zaandam.

  Naast de foto’s van tien multifunctionele kerken op tien panelen, zijn ook de foto’s van tien hergebruikte kerken te zien op tien panelen.

  Voor meer informatie kunt u terecht bij:
  http://www.aia-alkmaar.nl
  en
  https://grotekerk-alkmaar.nl/agenda/seizoen-1718/architectuur-informatiecentrum-alkmaar-de-kerk-van-morgen-een-foto-tentoonstelling-over-de-kerk-van-morgen/

  Deze informatie wordt verstrekt met goedkeuring van het AIA.

  Deze reactie schrijf ik op persoonlijke titel.

  Met vriendelijke groet,
  Peter H.Toxopeus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *