Ruth Pos: Heimwee

Het woord heimwee, van het Duitse heimweh, betekent letterlijk ‘een sterk verlangen hebben naar een plek die als thuis ervaren wordt’.

Inmiddels zijn we er achter dat je alles wat je node mist (en wat er kort geleden nog als vanzelfsprekend was), onder kan brengen bij het gevoel van heimwee.

En daar hebben we dan niet eens een goed overeenkomstig Nederlands woord voor! Maar in deze bizarre crisistijd waarin we ineens collectief aan huis gebakken (moeten) zitten is er een soort van ‘omgekeerd’ heimweegevoel over ons gekomen. En dat voelt weer unheimlich want we missen zo veel van alles, voornamelijk onze contacten en de prettige gewoontes die inhoud gaven aan ons leven. En op vakantie gaan zit er absoluut zeker voorlopig ook niet meer in…

Het voelt tegenstrijdig als ik bedenk hoe ikzelf altijd last van heimwee heb gehad als ik een poosje van huis was door elders vakantie te vieren. Fantastische vakanties waren dat, vroeger met mijn familie en later met vrienden. Standaard 3 weken over de grens naar mooie landen met een subtropisch klimaat in het hoogseizoen, dat kon toen niet anders. De eerste 2 weken gingen goed maar de 3e week begon het bij me te knagen en ging ik heimelijk aftellen. Terwijl ik het reusachtig naar mijn zin had kreeg ik heimwee naar huis, dat is niet uit te leggen. De cruises en de verre reizen van 4 of 5 weken die we maakten buiten Europa waren desondanks onvergetelijk indrukwekkend maar mijn pa zei altijd al: “het leukste van op vakantie gaan is het thuiskomen”. Ik was het met hem eens.

Gelukkig zijn man en ik nu in de gezegende omstandigheden dat we zelf kunnen bepalen wanneer, hoe vaak en hoe lang we huis en haard willen verlaten om vakantie te houden.We gaan dus vaak op gevarieerde vakanties in binnen- en buitenland al naar gelang op zeker moment onze interesse ergens naar uit gaat en zo zien we heel veel!
Mensen die voor maanden neerstrijken in een ander land, ik probeer het wel eens te begrijpen maar het lukt me niet. Nu we wereldwijd in hetzelfde coronaschuitje zitten en geen kant meer op kunnen, worden we geconfronteerd met een nieuwe werkelijkheid waarbij we positief moeten blijven denken en elkaar alle sterkte moeten blijven wensen.

Ik las een stukje van een gerespecteerde trendvoorspeller, waarin gesteld wordt dat de coronacrisis een blanco pagina voor de mensheid zal opleveren, een (2e) kans om helemaal opnieuw te beginnen.

Ik vind dat een mooie gedachte want inderdaad, geld, macht en winst maken stonden allemaal op de voorgrond en nu realiseren we ons weer wat daadwerkelijk telt in het leven. Zoals de ontroerende tekst die ik las bij een prentje van een wandelend koppeltje op een pad met bomen die volop in de voorjaarsbloesem staan: ‘als niks meer vanzelfsprekend is, is alles weer bijzonder…’

We hebben vannacht om 02.00 uur de zomertijd voor 2020 weer ingesteld waardoor we een uur zijn opgeschoven. Dat is weer een uur dichter bij die schone lei van het leven, waarmee we solidair gaan beginnen als we weer omhoog zijn geklommen uit het dal…

Als het zo doorgaat zit ik deze zomer vakantie te vieren in mijn tuin bij mijn eigen palmboom. Dan heb ik geen ‘heimwee’ maar ‘alleswee’ net als iedereen. Houd allen vooral de moed erin en van mij heel veel sterkte!

palmboom ruth

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Avyola Jozsi

  Hallo Ruth,
  Wat prachtig geschreven en Ohhh zo waar.Ik mis de contacten met de mensen ook zo mn salon is leeg, geen praatjes geen mensen mooi maken maar gewoon overleven. Ik zegen de mooie momenten d i e nu vaak in een klein hoekje zich bevinden.Mensen vechten momenteel voor hun leven en niks is meer vanzelfsprekend. Een tijd van bezinning,
  En ik ga lekker in de tuin bezig zijn bij mijn olijfboom….en denk aan de vele mooie reizen die ik als reisleidster mocht maken.
  Het gaat iedereen goed en pas op elkaar.
  Veel liefs.

 • Ingrid Bakker

  Hoi Ruth, dank je wel, lees met veel plezier elke week je stukjes. De heimwee deed mij aan vroeger denken.

 • Ruth Pos

  Bedankt voor jullie leuke reacties, ik zie het nu toevallig, op fb zie ik het wel meteen. We lezen elkaar voorlopig maar zo, dat is beter dan geen contact want dat missen we al genoeg. Sterkte wederom en liefs, Ruth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *