Ruth Pos: Kappen

We hebben weer een nieuwe wekker. Een bizar grote. Die gaat sinds 2 juni ’s morgens om 07.00 uur af met donderend geweld en dat is bepaald niet fijn ontwaken.

Ik heb het over de werkzaamheden aan de Westzijde die weer op de schop is gegaan, nu het gedeelte vanaf Klokbaai tot Papenpad. Een giga zandbak voor de deuren van winkels, bedrijven en huizen tbv de voortzetting van de herinrichting van de straat.

En het gaat nog wel even duren ook, zeker tot eind oktober 2020. Waar helaas de communicatie tussen gemeente Zaanstad, aannemer en bewoners niet lekker lijkt te lopen. Dat is al duidelijk gebleken in de afgelopen 4 dagen en veroorzaakt onrust en ergernis, omdat op een gegeven moment niemand meer weet waar ie aan toe is. En het zonder voldoende informatie ineens blijkt dat we niet meer uit de wielen kunnen vanaf huis.

ruth pos werk aan westzijde 3

Er zijn 4 bomen gekapt (de 5e was al eerder gevallen bij een zware storm) langs de Westzijde aan de kant van de muziekschool. En er zijn 5 bomen gekapt op het Bullekerkplein. Vooral de kap van die laatste 5 was schrikken want niemand die ervan wist. Traantje wegpinken want je mist weer 5 groene longen, totaal 10. Dat die bomen ‘ziek’ zouden zijn was al helemaal niemand bekend maar werd bij navraag medegedeeld. Traantje maar weer drogen want daar moeten we het mee doen.

ruth pos werk aan westzijde 5

ruth pos werk aan westzijde 2

De Westzijde wordt helaas ingericht als een 50 km weg. Dus blijft het een racebaan. Dat is ontzettend jammer en gevaarlijk want er wordt vaak veel harder gereden. Wij als bewoners hebben op onze manier ons best ervoor gedaan om het een 30 km gebied te laten worden maar dat is helaas afgeblazen. Waar het in grote steden als Amsterdam en Utrecht wel kan, hier zijn teveel beren op de weg. De politie kan klaarblijkelijk niet handhaven in een 30 km zone…

ruth pos werk aan westzijde

Tijdens het werken aan de Westzijde komen er periodes dat bewoners een tijdelijke parkeerontheffing krijgen om ergens anders in de buurt te parkeren. De riolering wordt dan vervangen en de bestrating volledig vernieuwd. Zo’n periode is bij navraag bij de aannemer (van bewoners die duidelijkheid willen), onverwacht al volgende week. Dus schort het weer aan de communicatie met de gemeente en moeten we zelf maar bedenken waar we de auto’s laten (op het plein van de Bullekerk wellicht?) en nog belangrijker, hoe we bij calamiteiten snel bereikbaar kunnen zijn.

ruth pos werk aan westzijde 4

Omdat ik niets kon terugvinden over het kappen van de rest van de bomen aan de Westzijde heb ook ik mijn licht opgestoken bij het ‘aanspreekpunt’ van de aannemer. Tot mijn grote opluchting blijven deze longen ongemoeid. Ze kappen met kappen, traantje van opluchting!

Al met al blijft het nog lange tijd afzien met de nodige herrie en allerlei tijdelijke (verkeer)aanpassingen ter beperking van de overlast. Maar het zal vast net zo opknappen als het eerste deel van de Westzijde dat al klaar is. Met het oog op de veelheid aan leegstand en de treurnis van vergane glorie panden hoeft het geen betoog dat ook een verbetering van de winkelstand qua allure en kwaliteit het niveau van de Westzijde kan terugbrengen naar de mooie winkel/wandelpromenade die het ooit was.
Dat het weer een beetje de ‘Fluwelen Westzijde’ van weleer mag worden of is dat een illusie?

*Ruth*

2103102 Westzijde 81

lees meer van ruth

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Robert Tel

    Als je een 30 km zone goed inricht hoef je niet te handhaven. Bij hogere snelheden dan 30 is het zeer onaangenaam rijden. Ik denk dat de gemeente dit niet doet, omdat het dan voor vrachtverkeer bijna onmogelijk wordt om zonder schade de winkels te bereiken.

    Ook nabij de nieuwbouw van het oude gasfabriekterrein is het geen pretje. Voor schoolgaande kinderen, bv naar Hanny schaft, is het iedere dag weer een uitdaging om zonder kleerscheuren thuis te komen! Zaanstad is nog ver verwijderd van een fietsvriendelijke stad!

  • Sam Huisman

    Zaandam mag als de wiedeweerga bomen gaan planten en zoveel mogelijk laten staan. Anders wordt het een loeihete, kale rots zonder schaduw en is het straks niet te harden over 10-20 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *