De kreet: “Je hebt pas ballen als je stopt met knallen”, komt bij de Vogelbescherming vandaan en vind ik een goede en zuivere vondst. In één zin wordt duidelijk de paniek die ontstaat in het luchtruim van de vogels zodra het eerste vuurwerk afgestoken wordt.

En het zegt tegelijkertijd iets over ons mensen die het respect zouden moeten opbrengen om hiermee te stoppen.

Vroeger thuis vonden we het maar wat spannend als onze pa op oudejaarsdag met een zak vol  vuurwerk thuis kwam. En hij keek er zelf ook nogal gespannen bij want het was toch een rib uit zijn lijf in die tijd, waarin een heel gezin moest leven van één salaris. Wat diezelfde nacht tijdens de jaarwisseling weer de lucht in werd geknald! Zelf heb ik mijn leven lang nooit iets van vuurwerk aangestoken, ik hield me er liever verre van. Meer een mannending, bedenk ik, die gingen in mijn herinnering na twaalven altijd onmiddellijk de straat op om te knallen, de moeders en dochters keken wel toe vanachter de ramen. Maar dit was vroeger en niemand had het toen over milieu, geldverspilling en dierenleed. Het was gewoon traditie.

Vogels raken enorm van slag door vuurwerk en vliegen op om vervolgens gedesoriënteerd in het donker rond te zwalken en zich dan te pletter kunnen vliegen tegen gebouwen of kabels. Voor de overige dieren die buiten verblijven en onze geliefde huisdieren binnen als honden en katten, is het ook in veel gevallen een angstige en zeer stressvolle periode rond de jaarwisseling, ze kunnen dagenlang, soms wekenlang volkomen uit hun doen zijn, niet naar buiten willen en zich verstoppen.

In Zaanstad is het nu eindelijk zover dat er in de parken geen vuurwerk meer mag worden afgestoken. Daar is jaren voor geknokt maar het is niet genoeg natuurlijk. De zoethouder is (de halve maatregel) dat je met je buren/buurtgenoten kunt bespreken om geen vuurwerk toe te staan in je buurt of straat en je dat kunt laten weten met borden die je gratis kunt afhalen bij de gemeente; hoe dan als er een (of een aantal) is die dwarsligt en niet meedoet? Een vuurwerkvrije buurt lukt alleen als het algemeen verboden (en gehandhaafd) wordt!

De dierenbescherming pleit voor ‘vuurwerkvrij, dieren blij’, ik voeg eraan toe: ‘iedereen blij’ want vuurwerk afsteken is een achterhaalde en onmogelijk te koesteren traditie. Denk daarbij, naast het enorme dierenleed, aan de lucht- en aardevervuiling, de geldverspilling, de agressie, het vandalisme en de ongelukken die elk jaar gebeuren (ogen en handen), waardoor de eerste hulpdiensten altijd paraat moeten staan.

Jaarlijks gaat er naar schatting tussen de 60 en 75 miljoen euro aan particulier vuurwerk de lucht in. De schade die het veroorzaakt loopt elk jaar in de tientallen miljoenen.
Dan kun je met zekerheid stellen dat er niets feestelijks is aan vuurwerk afknallen en het  alleen maar nadelen heeft!

Ik maak even een switch naar afgelopen dinsdag 10 december, wereldwijd de Dag van de Rechten van de Mens. Dit keer lag de focus op jongeren die overal ter wereld in de gevangenis belanden omdat ze opkomen voor de rechten van anderen. De organisatie Amnesty International Zaanstreek organiseert de jaarlijkse marathon-schrijfactie o.a. in het gemeentehuis van Zaanstad. Ik schrijf al jaren mee en met mij honderdduizenden over de hele wereld. We schrijven brieven naar machthebbers, waarin we vragen om vrijlating van onschuldige gevangenen, in dit geval kinderen.

Ik sprak met de organisatie omdat het me opviel dat er zo weinig promotiemateriaal te zien was geweest in de regio, zelfs in de grote hal van het stadhuis waar we altijd zitten te schrijven viel onze plek nauwelijks op in tegenstelling tot andere jaren.
Dat heeft alles met de financiën te maken.
Amnesty krijgt geen subsidie voor onderzoek en actie en er bestaat bij Amnesty International Zaanstreek ook een dringende behoefte aan meer vrijwilligers voor een helpende hand bij activiteiten. Ook nieuwe bestuursleden zijn van harte welkom. Ik beloofde hiervan een oproepje te maken en dat doe ik bij deze.
En als ik terugschakel naar mijn pleidooi voor een vuurwerkvrije jaarwisseling dan zit er nu misschien wel een leuke financiële bijdrage aan te komen voor deze geweldige organisatie die opkomt voor de Mensenrechten.

Als alternatief voor het oorverdovende vuurwerkgeweld tijdens de jaarwisseling heb ik bedacht dat de kerkklokken melodieus en harmonieus het nieuwe jaar zullen gaan inluiden. Dat hoeft niet zo lang, zal ons als muziek in de oren klinken en heeft alleen maar voordelen. Laat dat dan maar een traditie worden om te koesteren…

*Ruth*

tekenen ruth