Ruth Pos: Lichtpuntjes

De brief met als aanhef ‘Beste bewoner’ d.d.mei 2020 van gemeente Zaanstad kan nu wel van het wandje af. Iedereen heeft wel zo’n wandje, kastdeur, koelkast of prikbord waar tijdelijk van alles wordt opgehangen inzake afspraken, notities, krantenknipsels, cadeaubonnen en allerlei andere informatieve zaken die je nog te doen hebt en niet vergeten mag.

Zoals ook genoemde brief, gericht aan de bewoners van de Westzijde e.o. te Zaandam die over de laatste fase van de herinrichting Westzijde vanaf Klokbaai tot Papenpad ging. 
Gestart was op maandag 1 juni jl. en de werkzaamheden zouden duren tot eind oktober. 

Ruth Pos

Ik schreef er toen nog een column over (‘Kappen!’) omdat wij er als omwonenden behoorlijk weet van hadden en alles lang niet zo gesmeerd liep als ons was toegezegd. Vanaf die datum konden wij in ieder geval alleen gemotoriseerd de stad verlaten en weer terugkeren via de Stationsstraat waar we dan ook subiet regelmatig vast kwamen te staan. Daar moet je qua tijd en geduld rekening mee houden, met je werk en je afspraken, wetend dat het tijdelijk is, dat er hard aan wordt gewerkt en dat de Westzijde enorm opknapt. Maar wachten in de file duurt altijd lang en 5 maanden wachten nog meer. Eind oktober, precies het behaalde einde van dit proces, werd daarom min of meer een lichtpuntje om naar toe te leven. En die hebben we nodig in deze bizarre tijd…

Ruth Pos

En nog iets over wat ‘letterlijke’ lichtpuntjes. Toen ik weer eens wat kiekjes ging maken van de werkzaamheden in de straat viel me op dat de rechte klassieke grijze straatlantaarns met de 2 walvisjes, die geplaatst waren aan het eerder heringerichte deel van de Westzijde (van Vinkenstraat tot Klokbaai in 2017-2018) een beduidend ander uiterlijk hebben dan de recent tot nu toe geplaatste lantaarns tot Verkade.

Ruth Pos

Deze zijn hoger, zwart (of donkergroen?), hebben een knik waar de lantaarn aan hangt en de walvisjes zijn aanwezig maar meer in het midden van de paal. Persoonlijk keur ik ze goed hoor maar waren de rechte lantaarns dan soms opperdepop? 

In een tweet van gemeente Zaanstad dd. 30 oktober was het volgende blije nieuws te lezen:

“De Westzijde in Zaandam is weer open! De komende weken leggen we nog de laatste hand aan het straatwerk in het Papenpad. En ook de geplande bomen en lichtmasten volgen snel. Tijdens deze werkzaamheden kan de weg open blijven.”

Lichtmasten? Dat doet me denken aan snelwegen, sportvelden, bedrijfsterreinen,  bouwplaatsen… 
Laten we de kniklantaarns maar gewoon voortzetten, gezellig! Bij de Bullekerk staan overigens wel een paar lantaarns van de eerste editie, maar dan weer in een andere tint. 
We moeten het liever maar niet willen begrijpen.

Helaas blijft het laatste deel van de Westzijde dat nu weer een doorgaansroute is, toch een 50-kilometerzone; de zozeer door vooral de bewoners gewenste snelheidslimiet van 30-kilometer is niet haalbaar gebleken. Met borden en ook op de weg wordt wel aangegeven dat 30 km hevig de voorkeur geniet. Het geeft toch een tegendraads gevoel… 

*Ruth*

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Mooi is het zeker geworden en laten we het er maar op houden dat de verschillende lantaarnpalen voor een speels effect zorgen 🙂
  En nu maar hopen dat het niet weer regelmatig open hoeft voor een of ander kabeltje.
  En die 30 / 50 km zal nog blijken wanneer de overheid gaat beslissen over de max snelheid in de bebouwde kom.
  Overal 30 km ben ik helemaal voor.
  Uitgezonderd dan enkele doorgaande wegen ( alle wegen vallen daar toch onder volgens mij uitgezonderd doodlopende straatjes ? ) heb ik begrepen maar dat moet dan wel terdege onderbouwd worden.

 • Peter Schaap

  Truttigheid volgt functie.

 • f.wildschut

  Nou volgens mij moet ook nog wat belijnen aan brengen wand op kruispunt van klokbaai als vanaf klokbaai komt zijn daar haaientanden op straat gespoten maar deze zijn zo slecht dat je bijna niet meer ziet dus de auto die vanaf klokbaai komen denken nu dat voorrang hebben wand ze kijken niet naar de borden ik hoop dat gemeente dit nog gaat aanpakken

 • Jaap Meeuwsen

  Komende vanaf het centrum zag ik nu bij de Klokbaai een einde 30 km zone bord staan en gelijk na de kruising een 30 km adviessnelheisbord.
  Staat ook vanaf de andere kant.
  Ga er maar vanuit dat veel mensen het verschil niet goed weten tussen die twee borden, alleen maar goed toch ?
  Ik moest het eerlijk gezegd ook even opzoeken, is op mijn leeftijd ook al lang geleden. Tijd voor een opfrissingscursusje ? 🙂
  Echter, nu toch al zo lang gesteggeld is over de juridische haalbaarheid van een 30 km zone daar moet Zaanstad eerst nog even nazien hoe zo’n 30 km adviessnelheidsbord er uit hoort te zien.
  Is dus vierkant, blauw met de snelheid ipv rond zoals nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *