Ruth Pos: Surprise!

Vandaag, zondag 6 december, is het de gedenk sterfdag van de heilige bisschop Sint Nicolaas uit Turkije, bij ons beter bekend als Sinterklaas uit Spanje. Daar doen wij verder niets mee maar vieren als traditioneel volkje wel van oudsher elk jaar zijn geboortedag op 5 december, voornamelijk in de vorm van een ‘heerlijk avondje is gekomen, (pakjes)avondje voor Sinterklaas’.

En die ligt nu, met of zonder, alweer achter ons. Het zal bij een ieder anders geweest zijn dan andere jaren, niet alleen door het gemis van Zwarte Piet maar ook omdat Sint nu niet bij de mensen thuis kon komen om cadeautjes en snoepgoed uit te delen. Dat vond hij veel te riskant in deze coronatijd, hij behoort toch tot de risicogroep en wil vandaag weer gezond terugkeren naar Madrid. 

De pakjesavond ontgroeid maar vasthoudend aan de 5 december traditie, vieren wij sinds jaren Sinterklaasavond in het theater. Dat kon naar voorkeur in Amsterdam of Zaandam zijn maar moest je wel zéér ruim van te voren reserveren, want wilde je bijvoorbeeld een voorstelling van Youp Van ‘t Hek op deze datum in Carré meemaken, dát wilden zijn andere fans ook niet graag missen! En dan ging het bij hem natuurlijk ook even over Sinterklaas wat zeer bepalend was voor de sfeer van deze speciale avond en na afloop deelde hij gul grijnzend ‘zijn’ chocoladeletter Y aan ons uit. Surprise!

Dit keer zouden we de voorstelling van de veelzijdige Henk Poort (zanger, musical, opera, pop, verteller) in de Bullekerk bij gaan wonen. Op zich best bijzonder dat er in deze tijd én op die datum iets te doen was. Aan mij altijd weer de schone taak om hiervan een fotoverslag met recensie te maken voor de site van ons Cultureel Centrum Bullekerk. Helaas is de goede man ziek geworden en moesten de twee voorstellingen van deze avond op de valreep geannuleerd worden. Sneu voor hem en jammer voor de twee maal 30 uitverkoren toeschouwers die zich er zeer op verheugd hadden. Maar beloofd: Henk Poort komt in het voorjaar terug met zijn voorstelling, hopelijk kan er dan weer wat méér publiek van komen genieten…
Zo waren we ineens aangewezen op Sinterklaas Pakjesavond met Dieuwertje Blok op NPO1. Theater thuis, haardje aan, kaarsjes aan, knagen aan een banketstaaf (van Heerlijk Heerlijk) en je eigen chocoladeletter R, ons hoor je nooit klagen… 

En nu hopen dat de tiende (en laatste) Oudejaarsconference van Youp nog doorgaat op tv. Vooral voor een cabaretier is het heel moeilijk om voor een gatenkaas zaal van 30 mensen op te treden; zij missen enorm de interactie van een compact schaterend publiek! Desondanks waren al zijn aangepaste voorstellingen in het land uitverkocht. Met ‘Korrel Zout’ gaat hij op oudejaarsavond terugblikken op een volkomen ontwricht 2020 en daar MOET om gelachen worden. Laat dat maar aan Youp over. Surprise!  

*Ruth*

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *