De Orkaan schreef er gisteren al over, maar een van de leukste en gezelligste jaarlijks terugkerende Zaanse evenementen in augustus vind ik het weekend van de Zaandijker jaarmarkt op zaterdag en op zondag het struinen naar antiek en curiosa op de Kaike en Koiere markt aan de Lagedijk in Zaandijk.

Ik hou ervan, tradities. Op de Jaarmarkt is van allerlei hedendaags te zien, te koop en te proeven en er wordt een Zaandijker Standwerkers Concours gehouden. Scharrelen langs zo’n 150 kramen en vooral het gevoel hebben in een reünie te belanden want ‘even de markt over’ lukt je nooit als je een oer-Zaankanter bent.

Je komt er elk jaar weer zoveel bekenden tegen dat je bij het scheiden van de markt helemaal op de hoogte bent van een ieders wel en wee en de allerlaatste nieuwtjes.

Gelukkig schuiven de toeristen die in groten getale van het station over de Guisweg aan komen wandelen, na het enthousiast kieken van de eerste molen die ze tegenkomen, De Bleeke Dood, gretig in één keer door de Julianabrug over richting De Zaanse Schans voor méér, méér molens. Daar pikken ze meteen op deze zelfde dag de traditionele, inmiddels alweer 51e folkloredag mee.

De markt aan het mooie historische stukje van oud-Zaandijk laten ze letterlijk links liggen maar wordt desalniettemin meer dan goed bezocht door de Zaankanters.

Ooit werkte ik als grafisch ontwerpster bij Grafische Industrie De Boer en Vink in een prachtig oud pand aan de Lagedijk. Ik moet er altijd nog naar kijken als ik er langs kom, het destijds zeer gerenommeerde bedrijf bestaat helaas al lang niet meer. Zeven jaar lang mooie opdrachten uitvoeren aan de, jawel(!) tekentafel, met gewoon een tekenliniaal, driehoeken, passers en inktpennen! Je kan het je niet meer voorstellen in dit computertijdperk. Ik heb veel tekenmateriaal en werk uit die tijd bewaard; het kan zo het museum in…

Bij de kraam van de Vereniging Zaans Erfgoed ben ik snel even lid geworden want daarmee steun ik de bescherming van onze Zaanse cultuurhistorie en… het enthousiasme van Winnie de Wit kan nou eenmaal niemand weerstaan.

*Ruth*

Links Winnie-de-onweerstaanbare

 

Zonder broeder verlaat je de markt niet.