Ruth Pos: Wensboom

Er was een papieren rondje ter grootte van een bierviltje onze oprit opgewaaid. Het lag er nat en verfomfaaid (ja, zo schrijf je dat echt!) bij en er stond nog net leesbaar iets opgeschreven:

“Ik wens iedereen in 2021 van alles het beste, het mooiste en het liefste!”

Ik dacht meteen, die hang ik terug in de wensboom op het Bullekerkplein want daar vandaan was het kerstbal-voorstellende rondje, via de overzijde van de weg en een paar flauwe bochten naar ons toe gewapperd. Echter, het bezweek ter plekke tussen mijn vingers en ik besloot om gauw, regen en storm trotserend, een aantal andere geschreven wensen die nog aan de boom hingen vast te leggen op camera want ook op het plein lagen er al een paar her en der verspreid.

Vanaf donderdag konden mensen van 14.00-16.00 uur een wens opschrijven en ophangen aan de grote kerstboom voor de Bullekerk, die zo tot een wensboom zou worden omgetoverd. 
Door kou, wind en regen was de opkomst niet heel groot. De teksten ontroeren. Ze gaan niet alleen over het algemene gevoel dat ons beheerst en over het komende nieuwe jaar, er waren ook heel persoonlijke wensen opgeschreven. Daar hoef ik verder niets over te zeggen, de foto’s vertellen het verhaal…

Ik had zelf een stille wens, een stille witte wens. Dat er sneeuw zou vallen met de kerst;
I was dreaming of a white Christmas! Om de wereld om ons heen voor even wat mooier en zachter te maken, om alles eens een poosje te dempen! Daar zou ook niemand ‘last’ van hebben want we zitten toch allemaal thuis en hoeven c.q. mogen nergens naartoe. 
“Misschien bent u ook moe van de manische meningenmachine”, zei Willem-Alexander in zijn kersttoespraak 2020 vanuit Paleis Huis ten Bosch. Die tekst heeft hij niet zelf bedacht, maar ik vind ‘m veelzeggend en denk dat velen met mij dat ook zo voelen. Jammer en helaas blijf ‘sneeuw met kerst’ als laatste keer in het jaar 2010 te boek staan. I keep dreaming…

De kerstnachtdienst in de Bullekerk i.s.m. ‘De Ontmoeting’ uit Zaandijk op 24 december jl. stond in het teken van licht en hoop. Omdat er een beperkt aantal mensen bij konden zijn was de dienst via livestream te volgen. Ik was erbij en vond het een bijzonder en sfeervol muzikaal kerst-event, zowel modern als gevarieerd met toespraken, rollenspellen, zang en dans. 
Dat de dienst inmiddels al door ruim 10.000 mensen bekeken is op youtu.be/KjQKnezoF1M zegt genoeg! 

Vandaag is het de zondag after kerst maar sommigen noemen het 3e kerstdag. Aangezien wij één van de weinige landen zijn die 1e én 2e kerstdag vieren, en dat niet alleen als kerkelijke feestdagen, beschouwden we de 3e dag meer als een commercieel ding van de winkeliers om acties te organiseren e.d. Maar nu alles dicht is en dat voorlopig nog zo blijft pakken we er nog een nat en onstuimig kerstdagje bij; ik wens iedereen een fijne 3e kerstdag!

*Ruth*

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *