De Zaanse versie van Sail2015 gaat geen SailZaanstad heten maar “Stad aan de Zaan”. Het evenement duurt zes maanden in plaats van de week van Sail2015. De sloepenrace van 18 april is de start, het project loopt door tot oktober 2015.

Gister is ook de website van het initiatief live gegaan, inclusief foto’s van het startevenement in The North Sea Venue gisteravond.

De initiatiefgroep is de stichting (in oprichting) SAIL2015 van ondernemers Ton Komen (De Corner) en Ruud Keinemans en Paul Riteco van restaurant De Walvis terwijl ook de gemeente in de organisatie participeert. Niet alleen betaalt zij kwartiermaker Ellen Klaus om een concreet plan te schrijven, ook beheert zij de gelden (4 à 6 ton) die met het evenement gemoeid zijn.

Eén ton gaat daarvan gaat naar handhaving, en een ander deel is bedoeld om “bestuurlijke netwerken verstevigen”. Maar voor de rest kan iedereen ideeën aandragen en subsidie aanvragen.

Eén van de partijen die  zich al gemeld heeft is het Festival Industrie Cultuur Zaanstreek, een initiatief dat eind november van start ging. Daarover later meer.

Volgens de vandaag gelanceerde website moet het “een ‘feest der verbinding’ worden”, ook “(sport)verenigingen, wijkbewoners, jongeren, senioren, erfgoedinstellingen” kunnen zich aansluiten, terwijl ook de “Dag van de Architectuur, Club Culinair en KunstEiland onder de paraplu van het evenement Sail kunnen vallen.”

Op de website kan je een ideeënformulier invullen en kan subsidie aangevraagd worden.