Geen moeite is Frank Tijdeman te veel om van Zaanstad echt de schaakstad van Nederland te maken. Om te beginnen natuurlijk.

Zijn poging om met een schaakles voor achthonderd personen het Guinness Book of Records te halen, heeft hij moeten opgeven. Nu steekt hij al zijn energie in een schaak-tiendaagse.

Een bijdrage van Jaap de Jong

Hij geeft vanaf tien locaties in Zaanstad vijf minuten schaakles op video. Te zien op Facebook. Donderdagochtend deed hij dat op een bankje in de zon in het Agathepark in Krommenie.

Het idee om Zaanstad in één klap op de kaart te zetten als Schaakstad, vindt Frank Tijdeman te mooi om zo maar los te laten. Nu studeert hij op de mogelijkheden om het plan van een massale digitaal te realiseren. In de tussentijd geeft hij als Meester Frank op een tiental scholen in de Zaanstreek en omgeving schaakles. Want wie de jeugd heeft, heeft ook de toekomst als Schaakstad.

De Hamming-challenge
Nu gaat hij de uitdaging van burgemeester Jan Hamming aan om met een introductieles van vijf minuten schaken te promoten:

‘als een goede tijdsbesteding in deze lastig tijd. Voor alle thuis lerende en werkende Zaankanters. En voor onze senioren dia via het schaken in contact met kleinkinderen, kinderen, familie en vrienden kunnen blijven’.

Hij wil alle dorpskernen van Zaanstad bij zijn tournee betrekken: na Zaandam, Koog aan de Zaan, Wormerveer en Krommenie volgen Assendelft, Westzaan, Zaandijk en misschien nog een keer Zaandam.

Hufterproef
Voor Inge van der Ploeg, voorzitter van de stichting Vrienden van het Agathepark, was dit initiatief een opgelegde kans om een oud idee weer op te pakken. Voor de Schaakstad is een openbaar schaakbord in het Agathepark een must. ‘Een betonnen tafel waarin een schaakbord is aangebracht,’ zegt Inge en voegt daaraan toe: ‘Hufterproef. De mensen die in de rust van het park een partij willen schaken, hoeven alleen maar zelf de stukken mee te nemen.’

‘Als je kiest voor een betonnen tafel, moet je er wel op letten dat het bord goed wordt geplaatst,’ waarschuwt Frank. ‘In het park ik Koog hebben ze het bord omgedraaid. Daar kunnen de toeschouwers zitten en moeten de spelers staan.’
Inge moet één probleem zien op te lossen om het schaken in het Agathepark mogelijk te maken. Geld om de tafel te kunnen kopen. Dat komt gauw neer op vierduizend euro. De stichting heeft nog maar weinig in kas, omdat de afgelopen jaren veel geld is gestoken in het opknappen van het sterk verwaarloosde Agathepark.

Ernstige verslaving
Frank kiest een bank die goed belicht wordt door de zon. Installeert zijn mobiele telefoon en demonstreert op zijn onnavolgbare wijze, als een ervaren standwerker, wat de verborgen krachten van de schaakstukken zijn. Alsof het kinderspel is. Zijn filmpjes op Facebook verdienen een waarschuwing vooraf: kijken kan tot een ernstige verslaving leiden. ‘Nee, schaken is geen spel van het volgen van een vooraf uitgedacht strategie. Dat zou de dood van deze sport beteken. Schaken is een spel van mensen die nooit te voorspellen zijn,’ zegt hij. ‘Iedereen kan leren schaken. Niet in vijf minuten natuurlijk. Maar niet iedereen kan wereldkampioen worden. Anders zou ik dat al zijn.’

Agathepark 2
Schaakles op een bankje in het Agathepark

Foto boven het stuk: fotograaf Pascal Fielmich helpt Frank Tijdeman bij het kiezen van het juiste camerastandpunt