Schoenhandel Heijne achter schot en grendel

Gisteren, toen we bij Piet Kerssens nog even wat oliebollen wilden scoren keken we, uit gewoonte, naar de etalage van Heijne. Dat was schrikken. Alles is dichtgetimmerd. 

De verwaarloosde schoenwinkel aan de Zuiderhoofdstraat in Krommenie blijft een bron van ergernis, maar stiekem zijn wij het verval van de schoenen en laarzen in de etalage gaan waarderen. Zoals een oom die altijd uitschiet met zijn Drakkar Noir waardoor je de kus op zijn wang de dagen erna nog proeft, of de vriendin die driehonderd woorden teveel gebruikt om te vertellen wat ze gegeten heeft: het is misschien niet altijd prettig, maar je rekent erop en het is eigen. 

Waarom de boel plots werd dichtgetimmerd is niet duidelijk. Zal het dichttimmeren de start zijn van behoud en herstel?

Op het schot aan de buitenkant valt te lezen: ‘Fijne 2023!’ En dat is een mooie wens! Want, al houden we nog zo van het schoenen-verleden, het pandje verdient de toekomst.


In augustus nog smeekte het pandje ‘Ik wil opgeknapt!’, maar we schreven er al veel vaker over. Dit is een bericht uit 2016 van Jaap de Jong.


Advertentie

Deel dit artikel:

14 reacties

 • Ted Groentjes

  Nu is het helemaal een afgrijselijk gezicht. Dan kon nog beter de etalage zichtbaar zijn. Zo is het nu echt een verrotte kies in de mooie winkelstraat van Krommenie.

  Beste eigenaar: Gooi desnoods alleen het pand voor de vlakte dat er even een open gat is. Later kan er wel weer wat komen.

 • Anneke carbaat

  maak er een sociaal winkeltje van net als in saendelft voor de eenzame mensen een uitkomst een doel om naar toe te gaan

 • wees blij dat de familie Heijne niet op het geld is en het aan een projectontwikkelaar verkoopt en dat er weer van die hoge appartementen gebouwd worden

 • Hans van der Heijden

  verloedering in het armoedige winkel straatje en een heritage fundation pand,wordt aan zijn lot overgelaten

  • Tini Reiz

   Hoezo armoedig straatje.

  • Tineke Alberts

   Echt niet!

  • Vereniging Zaans Erfgoed houdt hier al jaren vinger aan de pols vanuit de werkgroep Advies, Documentatie en Meldpunt Bedreigd Erfgoed. Jarenlang zat er totaal geen beweging in, maar vorig jaar is er door de gemeente – op opnieuw verzoek van Zaans Erfgoed – voorbescherming op het pand gezet. Dat betekent dat er van sloop dus geen sprake meer kan zijn. Gelukkig maar, het is een zeer waardevol pand, kijkend naar criteria als cultuur historische en stedenbouwkundige waarde en uniciteit.
   Door te vechten voor bescherming van dit soort panden houdt Vereniging Zaans Erfgoed de Zaanstreek herkenbaar. Vind je dat een waardevol streven? Wij kunnen dit werk doen omdat we leden hebben, dus kijk eens op zaanserfgoed.nl.

 • Henk Elzenga

  Het hopen is dat de Krommenier’s dit initiatief van de Ver. Zaans Erfgoed waarderen.
  Niet alleen de Krommenier’s, maar ook de Zaankanters in het algemeen!

  Erfgoed is geschiedenis en die geschiedenis moet behouden blijven bij de vooruitgang
  In de toekomst. Wis dus niet het verleden uit op weg naar de toekomst!

 • Cees Viergever

  Mooi pandje voor een cannabiscenter

 • Hans Veenswijk

  Prima initiatief van de vereniging Zaans erfgoed. Wat zou het mooi zijn als het pand in ere hersteld gaat worden. Het is een markant pand.
  Ik heb er jaren op uitgekeken vanuit café t Centrum.

 • G. Steinfeld

  Vooral een gevaarlijk straatje voor voetgangers en fietsen. Zullen we nog meemaken dat auto’s slechts beperkt worden toegelaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *