Op dinsdag 11 oktober werden twee boa’s in Zaandijk bedreigd door een automobilist die ze achtervolgde met een betonboor. Het was niet het eerste incident in deze sfeer. Op 16 augustus werden twee handhavers op de Drielse Wetering in Zaandam (Kalf) beschoten met een balletjespistool. De mannen van 20 en 23 jaar werden door de politie aangehouden. In hun auto werden meerdere nep-geweren aangetroffen.

Het gebruiken van een nepwapen op de openbare weg tegen personen kan een gevangenisstraf opleveren of een hoge boete, zelfs als het een speelgoedwapen betreft. Zaanstad heeft gekozen voor een ‘stevig gesprek’ met de daders. Daarnaast is er aangifte gedaan.

De beide mannen zijn op het gemeentehuis uitgenodigd om daar in gezelschap van een advocaat te praten met leidinggevende van de boa’s. Volgens de woordvoerder van burgemeester Jan Hamming toonden ze zich ‘zeer schuldbewust’ en boden hun excuses aan de betrokkenen aan. Ze namen de volledige schuld van het gebeuren op zich. Volgens hen hadden ze zich de impact van het incident op de boa’s niet gerealiseerd.

De gemeente heeft ook een bestuurlijke maatregel – last onder dwangsom – opgelegd. Als de mannen opnieuw betrokken raken bij een verstoring van de openbare orde, krijgen ze een hoge boete opgelegd.

Aangifte

Op de site van de politie werd geschreven dat er mogelijk een

“maandenlange gevangenisstraf geëist kan worden of een geldboete kan worden gegeven die kan oplopen tot meer dan € 20.000. Als je met een goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook hoog, de boete loopt in de duizenden euro’s.”

Ook werd gesteld dat er altijd een aangifte wordt opgenomen, en dat daders met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter worden gebracht, en dat tegen de daders een driemaal zo hoge straf wordt geëist omdat ze medewerkers met een publieke taak bedreigen.

Volgens de gemeente is er inderdaad aangifte gedaan (ook bij de bedreiging in Zaandijk). Of dat tot vervolging leidt, is een beslissing van het Openbaar Ministerie.

Lees ook:

Afbeelding boven: online zijn volop balletjespistolen te koop