Op dinsdag 11 oktober zijn twee medewerkers van Zaanstad in Zaandijk ernstig bedreigd. Twee boa’s wilden een auto wegslepen omdat het voertuig op een laad- en losplek stond. Toen de bestuurder, die in de buurt was, dit opmerkte pakte hij een betonboor en stak twee banden lek van de dienstauto’s van de boa’s.

Vervolgens ging hij met de boor, achter de boa’s aan, schold ze uit en bedreigde ze. Er moesten meerdere politieagenten aan te pas komen om de man aan te houden en af te voeren. De gemaakte schade wordt op hem verhaald.

“Dit is een schandalige gebeurtenis”, zegt burgemeester Jan Hamming in het persbericht van Zaanstad:

“Deze medewerkers doen simpelweg hun werk, maar moeten vervolgens dit soort angstige momenten meemaken. Het is ongelooflijk dat iemand zich zo laat gaan en dit soort agressief gedrag vertoont.

Spijtig genoeg is het geen incident meer te noemen. Regelmatig hebben onze mensen te maken met asociaal en crimineel gedrag. Het is onacceptabel dat ambtenaren in functie, dat wie dan ook, met dit soort gedrag te maken krijgt.

Ik ben dan ook dankbaar voor de reactie van de politie en wat mij betreft kan dit soort gedrag niet zwaar genoeg bestraft worden.

De collega’s zijn, begrijpelijk, nog steeds zeer van slag. Het is moeilijk een voorstelling te maken van welke impact dit soort bedreigingen heeft. Ik ben opgelucht dat ze geen verdere fysieke schade hebben opgelopen, maar wens hun wel sterkte met de verwerking van deze gebeurtenis”.

In augustus van dit jaar werden handhavers in het Kalf beschoten met een nep-pistool: Handhavers in Kalf beschoten (met neppistool)