Zaanse boa’s krijgen bodycam

Zaanstad gaat voor een proefperiode buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) uitrusten met bodycams.

De camera’s kunnen door de boa aangezet worden als een situatie uit de hand dreigt te lopen of al uit de hand gelopen is.

Boa’s krijgen ze dagelijks te maken met agressie en geweld volgens Zaanstad. Dit varieert van verbaal geweld tot soms fysiek geweld. Volgens Zaanstad zijn de periode van 1 januari tot 13 september 2017 door boa’s/fiscaal toezichthouders 157 agressie-/geweldsincidenten gemeld.

De camera’s worden zichtbaar gedragen, en wanneer ze ingeschakeld worden, zal dat de betrokkenen ook verteld worden. Er wordt verwacht, ook op grond van ervaringen in gemeenten als Purmerend en Amstelveen, dat er een preventieve werking van de bodycam uitgaat en dat de agressie afneemt.

“Opnames kunnen alleen worden geraadpleegd als ze dienen als bewijsmateriaal voor de politie, in geval van opsporing en vervolging van strafbare feiten na een aangifte. Of wanneer de opnames als beeldmateriaal dienen bij het behandelen van klachten.”

De bodycam zal in de pilot worden ingezet bij de groep waar, gelet op de ervaringen, de meeste kans is op het geweld, zoals geldt voor jeugd-boa’s. Ook ‘integrale boa’ en fiscale boa’s begeven zich tijdens hun dienst in potentiële overlastgebieden aldus de gemeente.

Foto van politie.nl

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *