Na vijf pogingen om de oude vuilnisbelt in Westerwatering, oftewel de Belt, aan te pakken, moet het er volgens de gemeente Zaanstad nu écht van komen. Maar in welke vorm? Dat is aan de bewoners van de omringende wijk. Wordt het sport, recreatie of natuur? In ieder geval komt er een uitkijkpunt en een molenkap met één wiek.

Zo’n 80 omwonenden kwamen donderdagavond 4 april kijken naar de drie schetsen die Zaanstad presenteerde in het Regio College dat naast de Belt ligt. “Dat de Belt opgeknapt moet worden is omdat er écht behoefte is aan een plek waar mensen buiten kunnen zijn”, vertelt Wijkmanager Ingmar van Duijn, “Komend jaar komen er 1.500 tot 1.600 bewoners bij in de buurt, dus wordt het aantal mensen op één vierkante kilometer een stuk groter. Daarbij komt dat er geen park in de wijk is.” 

Met behulp van belangenverenigingen is er in kaart gebracht wat passend en nodig zou zijn voor de Belt en de huizen eromheen. Met deze resultaten is Karin Wezepoel, landschapontwerpster bij de gemeente Zaanstad, aan de slag gegaan om drie schetsen met elk een bepaald thema te maken. “Dit zijn geen definitieve plannen”, vertelt van Duijn geruststellend. “Er zullen vast en zeker nog aanpassingen komen aan de hand van de voorkeuren van de bewoners en het is zelfs mogelijk dat het een samensmelting wordt van twee of drie schetsen.”

Schets 1: Sport

De top van de belt, die al enigszins de vorm van een kuil heeft, wordt verder uitgediept zodat geluidsoverlast van sportende mensen minder ver wordt gedragen dan gewoonlijk. Op de top is dus ruimte voor een sportveld, zoals bijvoorbeeld een voetbalveldje. Het groen blijft zoals het is, net zoals de paden die nu richting de top gaan. Ook wordt er vanaf het centrum bebording neergezet zodat mensen de weg naar de Belt gemakkelijk lopend of fietsend kunnen afleggen.

Schets 2: Recreatie

In deze schets staat ontspanning voorop. Er worden wandelpaden over de Belt aangelegd met ‘shortcuts’ tussen deze paden, zodat mensen kunnen kiezen tussen een langere of kortere wandeling. Op de top van de Belt komt er een zonneweide waar mensen in alle rust kunnen lezen of relaxen. Tot slot komen er meerdere bruggen waardoor de Belt toegankelijker is voor publiek.

Schets 3: Natuur

Het bestaande pad op de Belt wordt verbreed en wordt omgeven door bijenlinten (landschappen met bijvriendelijke beplanting of bijenhotels), waardoor niet alleen bijen kunnen floreren, maar ook vlinders. Er zal een concentratie op de top zijn, waar mensen heen kunnen lopen en die wordt omheind door een takkenril. Daarnaast kunnen er varkens of schapen ploeteren of grazen op de hellingen van de Belt.

Uitkijkpunt

Wat er sowieso komt? Er komt een uitkijkpunt aan de westkant van de Belt waar een molenkap komt te staan met één wiek.

Dat bewoners twijfelen over de plannen is vanaf het begin van de avond duidelijk. Vanaf 19.00 (de start) worden de wijkmanager en projectleider Cees Fleur al vurig ondervraagd. De geïrriteerde vragen komen van direct omwonenden. “Wordt de stem van de mensen die het dichtstbij de Belt wonen zwaarder geteld dan iemand die verder weg woont?” “Wat nou als mensen liever willen dat er niks wordt gedaan aan de Belt?” “Als er nou een compromis wordt gemaakt tussen alle schetsen dan kan het toch nooit goedkomen?” Bewoners wilden wel sport, recreatie of natuur, maar liever “niet in mijn achtertuin”.

De vragen worden keurig beantwoord door Ingmar van Duijn zonder een kik te geven. “Het is vooral van belang dat jullie stemmen. Tot 11 april hebben jullie de tijd om voor een van de drie schetsen te kiezen.” Na 11 april worden de aanmerkingen van deze avond en de stemmen bij elkaar geraapt om een nieuw ontwerp te maken. Dit voorontwerp wordt op 22 april op dezelfde manier aan de buurtbewoners gepresenteerd, in de hoop dat zij er dan wat enthousiaster over zijn.

Stemmen op een schets (of meer informatie over de varianten vinden) kan hier.

Filmpje van De Belt van Zaanstad.

Door Remi Kerkhoven.