SGP Zaanstad voor doodstraf

Op 14 januari beslist de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) op haar congres in Hoevelaken over het verkiezings­programma.

De partij-afdelingen in de gemeenten Zwartewaterland en Zaanstad willen expliciet vastleggen dat de partij voor herinvoering van de doodstraf is volgens een artikel in het Reformatorisch Dagblad.

De ChristenUnie is ontstaan uit de RPF (Reformatorische Politieke Federatie) en het GPV (Gereformeerd Politiek Verbond). In Noordholland werken CU en SGP samen, ze deden samen mee aan de Statenverkiezingen. In verschillende gemeenten vormen SGP en CU één partij, maar niet in Zaanstad. In dit artikel stond aanvankelijk dat SGP een onderdeel van de CU was, dat klopt dus niet, ze zijn partner in de provincie Noordholland.

In het beginselprogramma van de SGP staat wel dat de partij voor de invoering van de doodstraf is maar deze passage ontbreekt in het verkiezingsprogramma (te downloaden als pdf). Uitlevering van terroristen aan landen die de doodstraf toepassen, moet wel mogelijk zijn volgens het concept verkiezingsprogramma.

Het RD:

Zwartewaterland en Zaanstad zijn het daar niet mee eens en willen herinvoering expliciet opnemen. Het partijbestuur ontraadt de amendementen. Het onderwerp levert vaak negatieve publiciteit op en daardoor komt er geen aandacht voor andere punten in het verkiezingsprogramma.

Aan de SGP en de CU in Zaanstad is inmiddels commentaar gevraagd. Christa Neefjes, fractievoorzitter ChristenUnie Zaanstad, schrijft:

Ik ben heel erg verrast over dit bericht. De SGP in de Zaanstreek is geheel zelfstandig en geen onderdeel van de ChristenUnie Zaanstad. We kennen het bestuur maar er is geen inbreng gevraagd of geweest op het verkiezingsprogramma van de SGP en daarbij is de ChristenUnie is nooit voorstander geweest van de doodstraf.

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Mc

  Maar als je zelf dood wilt omdat je pijn hebt, of het leven niet meer ziet zitten, dan mag dat niet van de SGP, want al het leven is heilig en van god. Hun eigen site:

  “Het bekorten van het leven, noch het onnodig verlengen van het stervensproces zijn in overeenstemming met respect voor de waarde van het menselijk leven.”

  En daar moet dan het strafrecht weer bij betrokken worden volgens de SGP. Ik zie het nog wel gebeuren dat deze waanzinnigen (want het verenigen van deze standpunten in één partij kan ik alleen maar duiden als godsdienstige waanzin) straks betogen dat de doodstraf erop moet staan als iemand zich vrijwillig van het leven wil beroven. Man man man, en dat heeft dan een plek in onze democratie.

  • Neeltje

   Kijk uit met generaliseren. Ik kan me niet indenken dat iedereen in deze club het eens is met de doodstraf. Vaak is het een gemeenschappelijke deler die mensen bindt, maar dat wil niet zeggen dat ze er exact allemaal hetzelfde over denken. Van mij mag iedereen geloven wat hij of zij wil, maar laat de ander in zijn/haar waarde. Mijn ding is dit niet, maar ook deze stem mag gehoord worden. In de hoop dat velen zich er tegen zullen verzetten (maar ik predik vanuit eigen parochie, ik ben tegen de doodstraf).

   Er zit iets komisch in: een verkiezingsprogramma met de naam’Stem voor het leven’ versus ‘we zijn voor de doodstraf’. Lijkt me dat deze club snel weer even bijeen moet komen om wat puntjes op de i te zetten! In de hoop dat zij zich hard maken om mensen met elkaar te verbinden dan om het doodmaken van iemand te vergoelijken.

   • Mc

    Welke generalisatie? Het is een officieel standpunt van de SGP. Daar heb ik kritiek op omdat het, mijns inziens, volledige waanzin betreft om twee standpunten te hebben die zo dwars tegen elkaar ingaan als deze twee doen.

    Dat is geen nieuws, trouwens, maar al jaren het officiële standpunt van de SGP. De zaanstad-afdeling wil het gewoon nog een tandje harder hebben.

 • Boon

  Zo zie je dat het gedachtengoed van fanatieke gereformeerden en dito moslims niet zo ver van elkaar verschilt. Maar zie ook het de fanatieke reageren op dingen als de winkeldief. Het PVV peloton verafschuwt de Sharia maar wil o zo graag lijfstraffen herinvoeren. En zo komt dat Islamitische strafrecht dichterbij.
  Nee, ik hoef die doodstraf niet zeker niet in het licht van de Puttense moordzaak,Lucia de B en anderen. Ook die lijfstraffen hoeven van mij niet . Laat dat aan de rechter over maar klaag niet over de lage straffen maar betaal dan ook meer belasting om ze op te kunnen sluiten.

  • Broekjevol de 3e

   Hallo zeg, ga jij even los. De reacties die in jouw ogen te fanatiek zijn gebruik jij om de PVV en zijn stemmers neer te sabbelen?
   Wow.
   Echt.

   Lijfstraffen en het op delen van beeldmateriaal liggen toch (gelukkig) echt mijlenver uit elkaar.

  • Albert Jan

   Het door de knieën schieten van bepaalde bevolkingsgroepen is geen lijfstraf, of hoe moet ik dat zien?

   • Broekjevol de 3e

    Lijkt mij zeker een lijfstraffen, maar waar staat dat?

    • Hans Kuyper

     “Nog niet zo heel lang geleden, in 2007, riep Wilders op om ‘Marokkaanse relschoppers’ in de knieën te schieten. Dat moest weliswaar overgelaten worden aan de politie, maar een volledige afwijzing van geweld is hier toch moeilijk in te vinden.”
     Dagblad Trouw, 31-7-2011

     • Broekjevol de 3e

      Wat heeft dat dan hier met dit artikel te maken?!?
      Omdat iemand bepaalde reacties koppelt aan een politieke partij?
      Wow, ik dacht altijd dat de meeste mensen hier niet van het in hokjes stoppen waren.

     • Hans Kuyper

      Ik stop niemand in hokjes, maar de discussie ging over sharia-verwante opvattingen binnen de PVV, en u vroeg ‘Waar staat dat?’ en toen heb ik even een plek opgezocht waar dat staat. Het was verder geen moeite hoor.

 • Mischa

  Ik snap bij deze gristengekkies niet zo wat het verband is tussen het bijbelse “Gij zult niet doden” en de doodstraf…

 • Herman Aartsen

  Het is laf om iets wel als principieel uitganspunt te noemen maar niet in het verkiezingsprogramma op te nemen. Bang dat het stemmen zal kosten?

 • Maut Boshart

  Afdeling Zaanstreek van de SGP wenst herinvoering van de doodstraf. Uitgerekend afdeling Zaanstreek, de streek waarin 40-45 zo vaak de doodstraf werd uitgesproken dat we tot in het kleinste gehucht wel gedenktekens kunnen vinden. Ik ben benieuwd welke leden van de afdeling al naar de functie van beul hebben gesolliciteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *