Glunderend van gepaste trots stond de kersverse wethouder en loco-burgemeester Harrie van der Laan woensdagmiddag op het podium van dorpshuis de Kwaker in Westzaan. ‘Slagen Maken’ heet het nieuwe coalitieprogramma.

Van der Laan (POV) presenteerde de nieuwe coalitie van Zaanstad waarvan hij de aanvoerder is. (In het akkoord staat goed nieuws voor de buurthuizen, die blijven, vandaar wellicht de keuze voor deze locatie.)

Door Edwin Kleiss

Buiten stak een lichte lentebui de kop op maar binnen werd een windstille regeerperiode beloofd. Dat komt mede door de door Van der Laan geprezen formateurs Jantine Kriens en (oud wethouder) Dennis Straat. “Zij hebben ervoor gezorgd dat wij de tent niet uitvochten”.

Of dat ook zonder het tweetal de komende vier jaar allemaal goed gaat is nog te bezien. In het gezellig drukke dorpshuis bestond er echter geen twijfel. Uit alle coalitiepartijen klonk het positieve gevoel van een overeenkomst op ‘hoofdlijnen’ en de mogelijkheid om creatief te zoeken naar meerderheden in de raad. Een samenwerking die helemaal ‘van deze tijd is’.

Formateur Dennis Straat vond het bijzonder om weer aan tafel te hebben gezeten in de gemeente waar hij zelf acht jaar wethouder is geweest en het proces nu vanaf een andere kant te hebben meegemaakt. Hij sprak uit dat Zaanstad vaak een stemverhouding kent van 20 tegen 19. “Strijd is goed maar het moet over mensen gaan en niet over het proces.” (verhaal gaat door onder de foto)

Volgens collega formateur Jantine Kriens was er bij de verkiezingen sprake van een “ingewikkelde uitslag”. Het had fout kunnen gaan door het brede landschap aan partijen en ingewikkelde verhoudingen vanuit het verleden. “Er zijn mensen die zich beschadigd hebben gevoeld. Die wrijving is op tafel gekomen en uitgesproken.” Dat is volgens Kriens een proces dat de achterbannen van de partijen ook moeten doormaken.

Hondenbelasting

Maar goed, de komende vier jaar mogen we de coalitie dus aanspreken op een geoliede samenwerking en de visie gaat verder dan de vier regeerjaren. Zo wordt er gekeken naar de vraag: “Wat voor stad willen we zijn over 10 jaar?” ‘Dit is wel een schip dat je van koers wilt veranderen’ Dat gaat niet zomaar’ sprak Straat.

Er werd in de toespraak van Van der Laan naast de hoofdlijnen van het akkoord even apart stilgestaan bij een aantal zaken: “Eindelijk schaffen we de hondenbelasting af. Niet voor 4 jaar maar voor altijd.”

In 2024 kunnen we naar een aantal feestelijkheden. Zo is er vanaf dat jaar Roze Zaterdag, de verjaardag Zaanstad (we worden 50) en 3e pinksterdag.

Maar in Sail stopt de gemeente geen geld. “Dat wordt vast een Amsterdams feestje” volgens van der Laan. Maar ter geruststelling: “Je kunt wel gewoon kijken hoor.”

Lees: