Slapeloze nachten door gedreun uit Alaskahaven

Bewoners uit Westzaan-Zuid doen al drie nachten geen oog dicht door het dreunende geluid dat van een van de schepen uit de Alaskahaven lijkt te komen. 

Een stationair draaiende motor produceert een toon die niet te tackelen valt. Een bewoner vertelt: 

‘Wij probeerden het vannacht met zachte muziek en zelfs met krekelgeluiden, maar het dreunen komt er dwars doorheen.’

Een andere bewoner is midden in de nacht naar het kanaal gegaan om te kijken of hij kon achterhalen uit welk schip het precies kwam. Het zou kunnen zijn dat het om de BBC Topaz gaat, een schip dat voor de reparatie van de motor in de haven ligt en daar tot 5 oktober blijft.

De havenmeester van Port of Amsterdam is inmiddels op de hoogte, hij gaat proberen de rust te laten weerkeren. Eerst laat hij uitzoeken of het daadwerkelijk de Topaz is: “Ze hebben toegezegd dat het onderhoud ’s avond zou stoppen maar ze gebruiken waarschijnlijk wel een aggregaat. De mensen daar willen het ook warm houden. We gaan er een inspecteur naartoe sturen.”

Als duidelijk is welk schip het is, gaat de havenmeester vragen of ze het geluid kunnen beperken, meer is niet mogelijk “het is een havengebied en er is geen verbod op geluidsoverlast.”

Foto: Jeroen Gigengak
Deel dit artikel:

7 reacties

 • Paul Hoekveld

  “meer is niet mogelijk “het is een havengebied en is geen verbod op geluidsoverlast.”

  Wat een idioterie.

 • B. Langendoen

  Gemeente, Port of Amsterdam en omgevingsdienst wijzen alle naar elkaar, niemand is verantwoordelijk, meldingen worden onbehandeld afgesloten of met de mededeling dat er binnen 10 dagen contact wordt opgenomen. Als het niet de geluidsoverlast is dan ga je wel ten onder aan de lakse houding van instanties die het economisch belang voor alles vinden kunnen gaan. Zelfde verhaal Schiphol, zelfde verhaal Tata Steel. Het heeft in zoverre effect dat mensen maar opgeven melding te maken omdat het toch geen enkele zin heeft.

 • Nederland stemt nog steeds in meerderheid neoliberaal. 1 op de 6 kiezers heeft willens en wetens op een bewezen leugenaar persoonlijk gestemd. Dan is welzijn per definitie ondergeschikt aan welvaart. En dan krijg je onwenselijke situaties waar niemand iets aan schijnt te willen veranderen.

 • Jaap Bakker

  Inderdaad al 3 nachten last van het doordringende geluid. En dat in Zaandam-Zuid.Toch niet echt behorend tot het Havengebied.

 • Janus Drieszoon

  Fijn om eindelijk te snappen waar dat vreselijke geluid vandaan komt! Ik had de politie al gebeld om melding te maken maar ik lees dat dat toch geen zin heeft en dat er weer eens ‘niks aan te doen’ is. Belang van bedrijven gaat boven belang van burgers. Teleurstellend. En deprimerend.

 • Wjm De weerdt

  de constante herrie van opstijgende vliegtuigen na aanleg Polderbaan is verschrikkelijk. Dit duurt al jaren en komt geen eind aan! Dus een beetje aflopend lawaai in of door de haven….

 • E Kieser

  dit geluid is al meer dan een jaar aan de gang is een tijdje rustig geweest. zelf heb ik hier al melding gedaan bij gemeente en omgeving dienst maar word niks aan gedaan. hopen dat er nu serieus naar gekeken word.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *