‘Slavernij’ aan de Sluispolderweg… de afloop…

Twee jaar geleden, in november 2016, deed de politie een inval in een wasserij aan de Sluispolderweg in Zaandam. Daar werden vluchtelingen werden die volgens het Openbaar Ministerie slachtoffer waren van arbeidsuitbuiting, een vorm van moderne slavernij.

De vluchtelingen was 10 euro per uur beloofd, maar in plaats daarvan kregen ze minder dan de helft en vaak ook niks. Ze sliepen in de wasserij, daarvoor moesten ze een uur extra (voor niks) werken. In de wasserij hingen camera’s waarmee ze in de gaten werden gehouden.

De vier leidinggevenden werden aangehouden en vastgezet. Inmiddels zijn ze alle vier tot acht maanden gevangenisstraf veroordeeld.

In het online magazine Code Geel wordt de zaak nauwgezet uit de doeken gedaan door Andrea Jansen. Het blijkt dat er al eerder een vermoeden was tegen de wasserij en dat in augustus 2016 al een inval is gedaan. Omdat destijds geen van de vluchtelingen aangifte durfde te doen, kon er niets worden ondernomen. De eigenaren gingen daarop gewoon door met de uitbuiting.

Dank aan Geralt Lammers die het verhaal opmerkte en er een tweet aan waagde.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *