Vanmiddag kwam de firma Erdi eraan te pas om de fliebertjes op de Wilhelminabrug met de slijptol een kopje kleiner te maken.

Van de fliebers (flapjes, attentiebakens) was in de eerste weken na plaatsing al het grootste deel beschadigd of verdwenen. Zaanstad had nagedacht over een oplossing die dus gevonden.

Of halve fliebers effectiever zijn dan hele is de vraag. In ieder geval zijn ze door het afzagen nu vlijmscherp geworden. Een valpartij zal ongetwijfeld eindigen met flinke vleeswonden.

Precies een maand geleden, op 11 december, werden de 130 fliebertjes / attentiebakens geplaatst op de brug. Er was weinig applaus. De ingreep was niet ontleend aan het advies van Goudappel dat Zaanstad zei uit te voeren, de Fietsersbond vond ze gevaarlijk en raadde het gebruik af, en ze waren niet tegen het verkeer bestand. Binnen de kortste keren was meer dan de helft verdwenen en van de rest was het merendeel beschadigd.

Ook in de Integrale Veiligheidsscan van Zaanstad werd geconcludeerd dat ze anders moesten. Zaanstad wil ze kleiner en/of ronder maken en minder gevoelig voor vandalisme. Kleiner is gelukt.

Wordt vervolgd… (we schreven al meer dan 10 keer over de fliebertjes).

Foto: Valentijn Sessink.