Deze maand – februari 2024 – bestaat De Orkaan 10 jaar. Dat vieren we met een feestje en met terugblikken. Een duik in het Orkaan-archief. Zaken die in ons geheugen gegrift staan, nieuws dat we al bijna zijn vergeten en verhalen die we liever nooit meer horen.

Vandaag: Wilhelminasluis

Op 20 juni 2014 schroefde gedeputeerde Elisabeth Post de eerste funderingspaal in de de Voorzaan: de grote verbouwing Wilhelminasluis was gestart (voor de zomer van 2015 – Sail2015 – moest het af zijn). De provincie had voor een snelle en goedkope oplossing gekozen. Het werd langzaam en duur, in februari 2015 werd het werk opgeschort en eind dat jaar tijdelijk hervat om daarna weer diverse malen te worden stilgelegd. Het werk zou uiteindelijk bijna acht jaar duren. De provincie en bouwer Heijmans bestoken elkaar met procedures en claims bij het grootste project dat in Zaanstad in de laatste 10 jaar is uitgevoerd.

In een deze week verschenen analyse van de ‘Beheersing Grote Projecten in Zaanstad’ wordt geconstateerd dat het met de opdrachtverlening, samenwerking en het realistisch begroten ‘beter had gekund’. Laten we het een understatement noemen.

Bouwbedrijf Heijmans krijgt in 2018 € 8 miljoen extra van de Provincie Noord-Holland om het project af te ronden. Dat komt bovenop de aanneemsom van ruim € 25 miljoen. Maar dan is het project nog lang niet af. In februari 2019 wil Heijmans weer aan het werk. Het project is eind 2020 afgerond, ruim vijf later later dan gepland. In 2022 wordt er overigens nog gewerkt aan het camera-toezicht (en dan hebben we het nog niet eens over de fliebertjes gehad.)

Ook voor de Orkaan was het een mega-project, we schreven meer dan 100 artikelen over brug en sluis. Over de voortgang (en het uitstel), de nieuwe sluisdeuren, de sloop van de Wilhelminabrug en de Beatrixbrug (2019), het plaatsen van de nieuwe bruggen (2020), de tijdelijke NietZo Vlotbrug en de pollers. Belangrijke bron waren de foto’s van Fred Wolf die bijna aan de sluis woonde tijdens het werk. Wekelijks werden de vorderingen in beeld gebracht.

Door redactie De Orkaan.