Wilhelminasluis: Af! Klaar! Gereed! Afgerond! Open!

Geen groot feest ter gelegenheid van de officiële opening van de Wilhelminasluis in Zaandam. Maar wel een gebeurtenis die een feestje waard is.

Ruim 5 jaar achter op de planning, maar nu toch eindelijk af. Gedeputeerde Jeroen Olthof, wethouders Songül Mutluer en Gerard Slegers, bouwer Heijmans en Angelique Finkers van het Zaantheater vierden een klein coronaproof feestje. ‘Onze’ Fred Wolf maakte de foto’s.

Fred: foto’s van de ‘affe’ sluis met de onthulling van het social sofa (een bankje), een cadeau aan de inwoners van Zaandam, van Heijmans en de Provincie. Directeur Angelique Finkers onthult samen met Songül Mutluer het bankje. De plaquette van de Wilhelminasluis wordt onthuld door Jeroen Olthof.

Het Zaanse sluizencomplex kan er zeker weer 100 jaar tegen

Gedeputeerde Jeroen Olthof (Mobiliteit en Bereikbaarheid) zegt in het persbericht van de Provincie;

“Het Zaanse sluizencomplex kan er zeker weer 100 jaar tegen. Dat de werkzaamheden midden in het centrum van Zaandam zijn uitgevoerd maakt het project extra bijzonder en ik ben trots op het resultaat. We zijn jaren bezig geweest en er was veel geduld nodig van de omgeving. Daarom wil ik alle inwoners van Zaandam, de direct omwonenden en de (vaar)weggebruikers, bedanken voor het begrip dat zij hebben getoond”.

Elke week fotografeert Fred Wolf de vorderingen bij de renovatie, bekijk hier alle eerdere reportages en hieronder de diashow van de opening.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  Nou, is het mooi geworden of niet, wel hè ?
  Heb effe geduurd maar dan heb je ook wat.
  Zie alleen dat het bankje voor het Zaantheater staat ?

 • Bert Versteeg

  De sluis is af maar de werkzaamheden rondom nog niet.
  Op en nabij de Wilhelminabrug moet nog het e.e.a. gebeuren, de rode stenen moeten nog vervangen worden en er moet van alles worden opgeruimd.
  Maar de eerste indruk is dat het, op die achterlijke gele verf met zwarte kruizen op de Beatrixbrug na, een mooi geheel is geworden.
  Jammer dat de Gedempte Gracht tussen brug en Westzijde niet is aangepakt dan was het werk pas echt af geweest.

 • Wendy Kind

  Dank voor het visueel op de hoogte houden, meneer Wolf. Nu even uitrusten en dan… op naar het volgende project?

 • Wim Mol

  Is de sluis dan nu ook weer beschikbaar voor de recreatie vaart ??

 • Fred Jansen

  Eindelijk klaar, absoluut hoera. Maar wie de foto’s even goed bekijkt en de situatie goed kent, ziet en kent ook de verschrikkelijk vervallen paviljoens, een zichtbare puist aan de sluis. Deze paviljoens aan de Oostkade zijn al bijna 10 jaar bezig de buurt tot een achterbuurt te doen gelijken. De vastgoedeigenaar uit Amsterdam heeft het allemaal laten gebeuren. Ook de muziekkiosk is vervallen en al jaren onveilig met losliggende hekken en stenen. Allerhoogste tijd dat de Gemeente Zaanstad hier weer de regie gaat nemen. Een rondje rondom de mooie nwe sluis kan een wandeling waard zijn, maar niet bij die enorm verwaarloosde paviljoens. Ik erger me er al jaren aan. Het is s’avonds geen prettige plek om langs te moeten lopen.

  • Fred Wolf

   Helemaal mee eens Fred,maar er wordt aan gewerkt om dit te gaan verwijderen.
   En misschien wordt dit mijn volgende foto project?
   Groet Fred

 • Yvonne ten Hoope

  Prachtig! Wat een vooruitgang voor de Zaanstreek. Zowel voor de scheep/pleziervaart en vooral voor de zaankanters straks weer met het mooie weer bootjes kijken bij de sluis. En wat fijn dat er ook mooie bankjes zijn geplaatst. Het heeft ff geduurd, maar bedankt Fa.Heijmans, Gemeente Zaanstad en alle stoere mannen die aan deze sluis hebben gewerkt!

 • Jan Marinus

  Geen foto van de mijn inziens te lage lange houten bank aan de oostzijde van de Wilhelmina brug. Bank is te laag voor de wat oudere en minder flexibele Zaankanter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *